Sykehusinnkjøp lager antikorrupsjons-program

Anbud365: Sykehusinnkjøp lager antikorrupsjons-programEt godt implementert antikorrupsjonsprogram vil gi Sykehusinnkjøps ledelse og styre en trygghet for at organisasjonen har en god forutsetning for å unngå misligheter og korrupsjon, skriver adm. dir. Kjetil M. Istad i Sykehusinnkjøp til sitt styre.

Skriv ut artikkelen

Sykehusinnkjøp er i gang med å utvikle et antikorrupsjonsprogram med mål om å forebygge og forhindre misligheter og korrupsjon i organisasjonen. I en styresak legges det til grunn fem kjernepunkter for å sikre en systematisk tilnærming for å lykkes i å hindre korrupsjon og andre misligheter.

Sykehusinnkjøp har alt på plass varslingsrutiner og etiske retningslinjer. De etiske retningslinjene er tidligere vedtatt av styret og der er det bl.a. beskrevet et antikorrupsjonsprogram som skal følges. Saken som i disse dager legges frem for styret er en oppfølging til dette. Antikorrupsjonsprogrammet hviler også på vedtatt rammeverk for internkontroll og risikostyring i Sykehusinnkjøp.

– Antikorrupsjonsprogrammet skal legge til rette for en systematisk- og personuavhengig tilnærming til problematikken slik at man på en enkel og ressurseffektiv måte kan forebygge, eller eventuelt avdekke misligheter i organisasjonen, fremgår det av styrepapirene.

En systematisk tilnærming

Ledelsens ansvar for å forebygge korrupsjon og andre misligheter er særlig tydeliggjort i straffeloven og skadeerstatningsloven. Mangel på tilstrekkelig systematisk arbeid for å forhindre korrupsjon kan føre til strafferettslig og/ eller erstatningsrettslig ansvar. Utover det rent etiske og omdømmemessige aspektet er det derfor av stor betydning at foretakets ledelse sørger for å utarbeide interne rutiner, både for å forebygge korrupsjon, for å kontrollere at korrupsjon ikke forekommer og for avdekke tvilsomme forhold. Dette gjøres gjennom en systematisk tilnærming ved å:

  • Kartlegge risikoområder
  • Sørge for at regler og retningslinjer er tilstrekkelig og blir fulgt, og at opplæring blir gitt
  • Iverksette kontrolltiltak for å hindre muligheten for å begå økonomisk kriminalitet
  • Iverksette kontrolltiltak for å avdekke økonomisk kriminalitet
  • Sørge for en godt kjent varslingskanal for kritikkverdige forhold som også ivaretar varsleren

Ledelsen lover å følge opp

– Styret og ledelsen i en organisasjon har et stort ansvar for å ta nødvendige grep for å hindre misligheter og korrupsjon, skriver adm. dir Kjetil M. Istad til sitt styre. Innføring av dette programmet vil være en ressurseffektiv måte å ha god kontroll på arbeidet med forebygging og korrupsjonsbekjempelse i Sykehusinnkjøp. Administrerende direktør skal følge det opp med de rapporteringspunktene som er beskrevet i programmet og se til at risikoanalyser blir gjort og fulgt opp i alle divisjoner.

Istad legger også vekt på at et godt implementert antikorrupsjonsprogram vil gi Sykehusinnkjøps ledelse og styre en trygghet for at organisasjonen har en god forutsetning for å unngå misligheter og korrupsjon. Samtidig følger man også opp regjeringens forventninger til statlig eide virksomheter om ha god kontroll på dette.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp lager antikorrupsjons-program"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.