Sykehusinnkjøp: Leveringssikkerhet teller 30% i legemiddel-anbudene

Anbud365:Sykehusinnkjøp: Leveringssikkerhet teller 30% i legemiddel-anbudeneKriteriet leveringssikkerhet teller 30% av de fire kriteriene Sykehusinnkjøp har i forbindelse med legemiddelkjøp, opplyste innkjøpsdirektør for legemidler i helseforetaket, Bente Hayes.

Skriv ut artikkelen

– De siste fem årene har vi hatt leveringssikkerhet som et av anbudskriteriene i basisanbudene våre. Å splitte volumer er også på plass, men det er ofte få leverandører å splitte volumene på. Vi skal gjøre vårt for å sikre flere leverandører på markedet, sa innkjøpsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp, Bente Hayes, på en konferanse nylig om legemiddelmangel og leveringssikkerhet – sistnevnte ikke minst brukt som anbudskriterium.

Arrangør var Dagens Medisin, og ifølge referat fra konferansen etterlyste stortingsrepresentant Kjersti Toppe sterkere krav til forsyning i anbudene, og fikk svar fra Hayes. Innkjøpsdirektøren kunne i tillegg fortelle at kriteriet leveringssikkerhet faktisk teller 30% av de fire kriteriene de har. Når det gjelder pris, sa hun, har vi en dialog med Legemiddelverket, og varsler dem når vi ser at vi bør øke prisen.

Mer press på leverandørene

Også Toppes stortingskollega, Sveinung Stensland, mente det bør legges mer press på leverandørene:

– En ting er å sette inn tiltak når det oppstår mangel, men vi må også snakke mer om leverandørenes plikt til å levere. Ikke med bøter og pisk, men med en konstruktiv dialog. Når man har markedsføringstillatelse for et produkt, bør man ha en leveringsplan for det, og man bør ha en beredskapsplan for mangler, sa Stensland.

Seniorrådgiver Erling Ulltveit i foreningen Legemiddelindustrien (LMI)påpekte at innkjøpsordningene spiller en nøkkelrolle. Man bør se nærmere på mulighetene til å garantere fastsatte volumer i offentlige anskaffelser. Det vil kunne gi større forutsigbarhet for leverandørene, samtidig som det kan bli mer attraktivt å levere til Norge, poengterte han og fortsatte:

Få tilbydere og svært lav pris

– Legemidlene det er mangel på er i hovedsak eldre legemidler som har gått av patent, og som har få tilbydere og svært lav pris. Norge er et lite land, med et lite marked, og i tillegg bruker vi en del legemidler andre land ikke bruker. Da blir det sårbart.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp: Leveringssikkerhet teller 30% i legemiddel-anbudene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.