Sykehusinnkjøp med miljøpolicy for anskaffelser, skal også bidra til å utvikle kriteriesett

Anbud365: Sykehus-behandlingen bør være utgangspunkt for kriterievalg i helse-anskaffelserVerdibaserte anskaffelser går et skritt videre enn økonomisk mest fordelaktig. Det er basert på ideen om at anskaffelser bør evalueres basert på hva resultatene betyr for pasientene, skriver Kjetil Istad, adm. dir i Sykehusinnkjøp.

Skriv ut artikkelen

Sykehusinnkjøp HF ruller nå ut en miljøpolicy. Formålet er å sikre at Sykehusinnkjøp møter eiernes krav om å være en pådriver for miljøvennlig innkjøp.  Helseforetaket skal stille miljøkrav i alle anskaffelser hvor det er relevant. Der miljø brukes som tildelingskriterium, bør det som hovedregel vektes minimum 30 %, heter det. Sykehusinnkjøp skal også samarbeide med relevante aktører for å standardisere miljøkrav innen medisinske kategorier. Her er det få offentlige kriteriesett tilgjengelig og bare en begrenset andel av offentlige innkjøpsorganisasjoner jobber med kravutvikling.

– Miljøpolicyen viser hvor viktig vi syns det er å bidra til å redusere miljøbelastningen ved drift av sykehusene, og samtidig bedre folkehelsen. Vi stoler på at våre leverandører ser på dette som en oppmuntring til å innovere for å møte og overskride våre forventinger, sier administrerende direktør Kjetil Istad.

Det er tre overordnede mål i policyen:

  • Fase ut eller redusere helse- og miljøskadelige stoffer i produkter eller tjenester til sykehusene.
  • Redusere miljø- og klimapåvirkningen til et minimum gjennom hele livssyklusen til avtaleprodukter og tjenester.
  • Stille tydelige og forutsigbare miljøkrav for å fremme miljøarbeid i produkter og produksjonskjede.

Kriteriesett og miljømerker

For at leverandører skal kunne vite hvilke spilleregler som gjelder i offentlige anskaffelser, skal Sykehusinnkjøp benytte offentlige kriteriesett og miljømerker så langt som mulig. Miljømerker som Svanen og EU-blomsten setter krav i hele livsløpet til varer og tjenester, kontrollerer komplisert dokumentasjon og gjennomfører kontrollbesøk hos produsenter rundt i hele verden.

Leverandøren skal ved avtalestart ha et strukturert og dokumentert miljøarbeid som er åpent for granskning av oppdragsgiver. Miljøarbeidet skal være aktivt i hele avtaleperioden. For å oppfylle vilkåret skal leverandøren minimum ha en miljøpolicy som er vedtatt av ledelsen og vel kjent blant ansatte, og ha identifisert relevante miljøaspekter ved produktenes som leveres under rammeavtalen. Et annet krav er at leverandøren må ha en rutine som, under hele avtaleperioden, sikrer at produktene oppfyller gitte miljøkrav i kravspesifikasjonen og rammeavtalen. Målbare og tidsavgrensede mål for miljøarbeidet, hører også med. Og miljøarbeidet skal følges opp årlig.

Standardisere miljøkrav

Sykehusinnkjøp skal også aktivt samarbeide med relevante aktører for å standardisere miljøkrav innen medisinske kategorier. Dette er kategorier hvor det er få offentlige kriteriesett tilgjengelig og hvor kun en begrenset andel av offentlige innkjøpsorganisasjoner jobber med kravutvikling, heter det.

Sykehusinnkjøp skal hjelpe sykehusene å kjøpe produkter som er trygge for pasienter og ansatte på sykehusene, og også sikre de som lager produkter på fabrikker i land med færre eller få reguleringer til et trygt arbeidsmiljø.

Kjemikalier

Nesten hvert eneste produkt sykehusene kjøper inn, består av ti, om ikke hundre kjemikalier. Helse- og miljørisikoen avhenger av hvilke farlige egenskaper kjemikaliene har, og av hvor mye og hvor lenge man eksponeres for dem. Sykehusinnkjøp jobber med å redusere eller unngå produkter med de følgende kjemikaliene og materialene, heter det i miljøpolicyen: 

  • Stoffer med svært alvorlige egenskaper (stoffer på kandidatlisten)
  • Ftalater (f.eks. DEHP), polyvinylklorid (PVC), bisfenol A, lateks og antimikrobielle/antibakterielle stoffer.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp med miljøpolicy for anskaffelser, skal også bidra til å utvikle kriteriesett"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.