Sykehusinnkjøp tildelte kontrakt, trosset KOFA-anbefaling om å avlyse

Anbud365: Sykehusinnkjøp tildelte kontrakt, trosset KOFA-anbefaling om å avlyse– Vi har stor respekt for KOFA. Denne gangen ser vi at problemstillingene har vært så komplekse at en skriftlig utredning ikke har belyst helheten godt nok. Derfor har vi sammen med eierne landet på at helheten og pasientperspektivet best ivaretas ved å tildele til tross for KOFAs avgjørelse, sier adm.dir. i Sykehusinnkjøp HF, Bente Hayes.

Skriv ut artikkelen

KOFA anbefalte å avlyse konkurransen, nemnda så ikke noe annet fullgodt alternativ. Men det rådet fulgte ikke Sykehusinnkjøp – hensynet til pasientene trumfet KOFA-jussen. Det dreide seg om å få en trygg og sikker tilgang på viktige legemidler til kreftpasienter. Bakgrunnen for KOFA-saken var en klage på basert på at taushetsbelagte opplysninger ble offentliggjort før konkurransen ble kunngjort.

Det var tidligere i år at Sykehusinnkjøp gjennomførte en anskaffelse knyttet til onkologilegemidler. Anskaffelsen ble i forkant av tilbudsfristen gjenstand for behandling i KOFA, og avgjørelsen der pekte på at konkurransen burde avlyses, fremgår det av en pressemelding fra Sykehusinnkjøp.

– Det er hensynet til pasientene som har vært førende for vår vurdering. Tildeling gjøres nå først og fremst for å kunne få en trygg og sikker tilgang på viktige legemidler til kreftbehandling i Norge, sier administrerende direktør i Helse Vest RHF, Inger Cathrine Bryne, som representerer eierne i denne saken. 

Faglig tung vurdering bak tildeling

En svært omfattende vurdering av alternativer, der både spesialistgruppe, fagdirektører i de regionale helseforetakene og interne og eksterne advokater har bidratt, ligger til grunn for at tildeling nå skjer. Sentralt er premisset om at dette vil gi pasientene et så bredt utvalg av ulike behandlingsalternativ som mulig, skriver Sykehusinnkjøp. Også spesialistgruppen vektlegger dette i vurderingen. 

–  Ved å fullføre denne konkurransen trenger ikke leverandørene å vente et ekstra år for å tilby enkelte av sine nyeste legemidler, og det er også til pasientens beste. Eksempelvis foreligger det nå godkjenning for to nye legemidler i Beslutningsforum, men som ikke kan benyttes før nye avtaler på onkologi trer i kraft, sier administrerende direktør i Sykehusinnkjøp HF, Bente Hayes. 

En skriftlig utredning ikke nok

–  Vi har stor respekt for KOFA. Denne gangen ser vi at problemstillingene har vært så komplekse at en skriftlig utredning ikke har belyst helheten godt nok. Derfor har vi sammen med eierne landet på at helheten og pasientperspektivet best ivaretas ved å tildele til tross for KOFAs avgjørelse, sier Hayes. 

KOFAs behandling av klager baseres seg på skriftlig materiale, ingen muntlige bidrag.

Taushetsbelagte opplysninger

Anskaffelsen har en estimert verdi på 3,2 milliarder kroner, og skal sikre legemidler for til sammen over 30 ulike kreftindikasjoner. Før konkurransen ble kunngjort, ble taushetsbelagte opplysninger offentliggjort, fremgår det av KOFA-saken.

Konklusjonen ble da slik: «Innklagede gjennomførte en åpen anbudskonkurranse for anskaffelse av medisiner til kreftbehandling. Klagers enhetspriser var delt i forkant av konkurransen. Etter klagenemndas oppfatning hadde innklagede ikke godtgjort at det var gjennomført tilstrekkelige avbøtende tiltak for de sammenligningsgruppene der klagers legemiddel deltok. Slik saken fremsto, mente klagenemnda at det ikke var noe fullgodt alternativ til å avlyse konkurransen».

Det var MSD (Norge) As som klaget Sykehusinnkjøp inn for KOFA – før konkurransen var avsluttet. Helseforetaket opplyste til Kofa at kontraktssigneringen skulle utsettes til klagenemnda hadde behandlet klagen. Saken ble derfor prioritert av nemnda.

KOFAs avgjørelse ble truffet 22. september i år, pressemeldingen om Sykehusinnkjøps oppfølging kom snaue tre uker etterpå.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp tildelte kontrakt, trosset KOFA-anbefaling om å avlyse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.