Tannteknikerne: Anbud må deles opp, ellers har ikke norske mikrobedrifter en sjanse

Anbud365: Tannteknikerne Anbud må deles opp, ellers har ikke mikrobedrifter en sjanseHelle Hagenau er daglig leder i Norges Tannteknikerforbund (NTTF), og i en epost ber hun næringsministeren ta grep for å gjøre det mulig for små norske tanntekniker-laboratorier å delta i offentlige anbudskonkurranser.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen må snart få på plass endringer i regelverket som gjelder anbud – til gagn for norske bedrifter og arbeidsplasser. Ikke minst gjelder det at anbud må deles opp. Det krever daglig leder Helle Hagenau i Norges Tannteknikerforbund (NTTF) i en epost til næringsminister Jan Christian Vestre. Hovedparten av norske tanntekniske laboratorier kan betegnes som mikrobedrifter med 1-5 ansatte, og så små bedrifter kan ikke legge inn tilbud på kontrakter i million-klassen, heter det.

NTTF er en organisasjon for tannteknikere med norsk autorisasjon. Blant medlemsfordelene er tilbud om varsel ved relevante offentlige utlysninger av anbud.

I eposten til næringsministeren fra forbundets daglige leder fremgår det at det i regjeringsplattformen, Hurdalsplattformen, spesielt er to setninger som er særskilt relevant og interessant for tanntekniske laboratorier i Norge:

  • Offentlige anskaffelser må utformes og kontraktstørrelsen må tilpasses slik at norske bedrifter kan delta i konkurransen.
  • Sikre at statlige og kommunale anbud er utformet slik at lokale og regionale leverandører kan delta i konkurransen om hele eller deler av oppdraget.

Norske arbeidsplasser

NTTF tolker regjeringen dithen, heter det, at den ønsker at anbud skal deles opp slik at norske bedrifter kan delta i anbudsprosessen, og at den er opptatt av å bevare og skape norske arbeidsplasser. Det hilser NTTF velkommen.

Anbud i den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) er som regel relativ store kontrakter, sett fra en tannteknikers ståsted. – Vi snakker om kontrakter på mange hundrede tusen kroner og noen ganger over millionen. Og nå hvor det er bevilget flere penger til DOT, vil kontraktene bare øke i omfang, skriver daglig leder Hagenau, og:

Mikrobedrifter

– Hovedparten av de tanntekniske laboratoriene kan betegnes som mikrobedrifter med 1-5 ansatte, og det sier seg selv at så små bedrifter ikke kan legge inn tilbud på kontrakter i million-klassen. Derfor er forslaget om at det skal være mulig å delta i konkurransen om deler av oppdraget, et strålende forslag. Det vil sikre at norske tanntekniske laboratorier kan være med. I dag er det kun de store laboratoriene som har anledning til å delta i konkurransene, og de driver ofte med importert tannteknikk. Det vil i praksis si at norske skattekroner går til å drifte tanntekniske laboratorier i utlandet fremfor å støtte lokale bedrifter.

Det mener NTTF er uheldig. – Hvis regjeringen mener alvor med å støtte norsk næringsliv, så må anbud deles opp, understrekes det i eposten til næringsministeren.

Fylkeskommunene

Norges Tannteknikerforbund blir ofte kontaktet av fylkeskommuner når de skal lyse ut anbud. Forbundet oppfordrer dem alltid til å skrive i utlysingen at det er mulig å legge inn bud på deler av oppdraget. Så langt er det dessverre bare én fylkeskommune som gjør dette, ifølge forbundslederen, som håper regjeringen snart får på plass endringer i regelverket rundt anbud til gagn for norske bedrifter og arbeidsplasser.

Bli den første til å kommentere på "Tannteknikerne: Anbud må deles opp, ellers har ikke norske mikrobedrifter en sjanse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.