Til frontalangrep på ordningen med anbud på blåresept-medisin

Anbud365: Til frontalangrep på ordningen med anbud på blåresept-medisinAdm.dir. Leif Rune Skymoen i LMI (Legemiddelindustrien) mener at også når det gjelder mangelsituasjoner og beredskap er det en ulempe med anbudsordning på blåresept-medisiner.

Skriv ut artikkelen

Legemiddelindustrien tordner mot forsøket som myndighetene gjør med anbud for legemidler på blå resept (anbudspiloten). La anbudspiloten forbli nettopp en pilot, er kravet fra adm.dir. Leif Rune Skymoen i LMI (Legemiddelindustrien). Piloten er en bestilt suksesshistorie, heter det i et medie-innlegg fra seks legemiddelselskaper. Anbudsforsøket skal gjennomføres i hele 2023, selv om Legemiddelverket allerede har levert evalueringen av den.

I Stortinget reiste Morten Wold spørsmål om hvordan man kan evaluere piloten lenge før pilotperioden er ferdig? Til det svarte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol at hensikten med piloten er å teste ut om konkurransemekanismer som anbud er et egnet virkemiddel for legemidler finansiert av folketrygden. Det er Stortinget som skal beslutte om anbud eventuelt skal innføres som en permanent ordning.  

Ikke opplysende grunnlag

I et debattinnlegg publisert i flere medier skriver representanter for seks legemiddelselskaper bl.a. at for å fatte en veloverveid beslutning om blåreseptordningen, må Stortinget få et relevant og opplysende grunnlag. Det vil verken pilotprosjektet eller evalueringen gi dem, mener de. – Anbudspiloten ble gjort for en mindre pasientgruppe med høyt kolesterol. Disse behandles av noen få legespesialister, som regel ved sykehusene, noe som gjør test-anbudet relativt oversiktlig og forutsigbart. Piloten er en bestilt suksesshistorie, heter det i innlegget.

Gir dårligere helse

Nylig har det også vært et frokostmøte der Leif Rune Skymoen, adm.dir. i LMI (Legemiddelindustrien) fortalte at legemiddelindustrien også er skeptiske til løsningen med anbudsordning. Møtet ble avholdt samme dag som Legemiddelverket overleverte sin evaluering av anbudspiloten for legemidler på blå resept.

– Vi er redd for at ordningen i sum vil gi dårligere helse og økte kostnader for samfunnet, mente Skymoen. Vi må se på totalbildet, vi har fire legemiddelpolitiske mål, men det virker som det bare er lagt vekt på det ene i denne piloten; lavest mulig pris. Også når det gjelder mangelsituasjoner og beredskap er det en ulempe med anbudsordning. Da får vi ett foretrukket legemiddel, det selskapet som da ikke vinner anbudet vil ikke ha et stort lager til Norge om noen skulle forskrive deres legemiddel. Det bygger inn en sårbarhet, og øker sannsynligheten for mangelsituasjoner.

Bli den første til å kommentere på "Til frontalangrep på ordningen med anbud på blåresept-medisin"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.