To leverandører av vikarer til helseforetakene midlertidig suspendert

Anbud365: To leverandører av vikarer til helseforetakene midlertidig suspendertSykehusinnkjøp HF har gjennomført anskaffelsen av vikartjenester, og har hatt prosjektlederansvar. En prosjektgruppe med representanter fra alle regionale helseforetak står for faglige vurderinger i anskaffelsen. Styringsgruppen ledes av direktør Hilde B. Christiansen, som er direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi i Helse Vest RHF.

Skriv ut artikkelen

To leverandører av vikarer til helseforetakene – Dedicare og Speare – er midlertidig suspenderte. Dette er en konsekvens av funn som Deloitte har gjort i en avtalerevisjon på vegne av Sykehusinnkjøp. Begge leverandører har både benyttet underleverandører og konkurranseklausuler – uten godkjennelse. De har i sine avtaler med underleverandørene benyttet seg av konkurranseklausuler som begrenser legers/psykologers mulighet til å inngå ansettelsesforhold med helseforetak. Revisjonen mener klausulene ikke er i samsvar med bestemmelser i rammeavtalen og regelverk.

Dedicare opplyser til Anbud365 at suspensjonen ble opphevet 2. juni


Deloitte har undersøkt hvorvidt seks leverandører som har rammeavtale om vikartjenester til helseforetakene, etterlever utvalgte kontraktsbestemmelser. Bakgrunnen for revisjonen er flere tips om mulige kontraktsbrudd knyttet til to rammeavtaler.

De seks leverandørene som er undersøkt, er Dedicare Doctor AS, Helsebemanning AS, Legeformidling AS, Randstad Care AS, Speare AS og Transmedica A/S. Bestemmelsene som undersøkelsene er knyttet til, omhandler bruk av underleverandører, ansettelses-/oppdragsavtaler og rekruttering.

Må avvikles

Revisjonen viser at alle de seks leverandørene har benyttet seg av underleverandører i form av selvstendige næringsdrivende til å utføre vikartjenester – uten godkjennelse fra Sykehusinnkjøp. Dersom de hadde bedt om å få godkjent selvstendig næringsdrivende som underleverandører, ville vi ikke akseptert det, sier direktør Hilde B. Christiansen, som er direktør for medarbeider, organisasjon og teknologi i Helse Vest RHF, til sykehusinnkjop.no.

Leverandørene er gitt krav om å avvikle all bruk av selvstendig næringsdrivende som underleverandører, skriver Sykehusinnkjøp på sine nettsider. Tiltakene som iverksettes, er ikke ment å ramme den enkelte vikar, men leverandørene må sørge for at selvstendig næringsdrivende ikke tilbys som vikar på nye oppdrag og at det gjennomføres prosesser med vikarer som er selvstendig næringsdrivende og som eventuelt har lengre oppdrag, for å avvikle bruken.

Alle de seks leverandørene opplyser, ifølge Deloitte, at de ikke har hatt en forståelse av at selvstendig næringsdrivende er å anse som underleverandør, slik underleverandør er beskrevet i rammeavtalen.

Konkurranseklausuler

To av de seks leverandørene har i sine avtaler med underleverandørene benyttet seg av konkurranseklausuler som begrenser legers/psykologers mulighet til å inngå ansettelsesforhold med helseforetak, heter det. Dedicare benytter seg av konkurranseklausuler i avtaler med selvstendig næringsdrivende, og Speare benytter seg av konkurranseklausul i både ansettelsesavtaler med midlertidig ansatte og avtaler med selvstendig næringsdrivende.

Leverandørene må nå fremlegge dokumentasjon på at de har avviklet bruk av underleverandører og at konkurranseklausuler som er inntatt i avtaler med underleverandører, er avviklet.

Bli den første til å kommentere på "To leverandører av vikarer til helseforetakene midlertidig suspendert"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.