Tre tips til offentlig kjøp av lokal mat

Anbud365: Tre tips til offentlig kjøp av lokal matJeg håper at alle i Norge har like store ambisjoner som Agder fylkeskommune når det gjelder å tilby norsk mat, lokalmat og økologisk mat, sier adm.dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.

Skriv ut artikkelen

Tre tips til alle offentlige aktører når det gjelder kjøp av lokal mat kommer fra Stiftelsen Norsk Mat: Del opp avtalene, sett krav og bestill skreddersøm – og bruk verktøyet lokalmat.no. Selv om økonomien kan være stram, er det gode argumenter for å velge lokal mat og drikke, bl.a. for den offentlige innkjøperen, slår adm.dir. i stiftelsen, Nina Sundqvist fast i en pressemelding.

I meldingen fra Stiftelsen Norsk Mat hylles Agder fylkeskommune for å ta grep for å øke andelen lokalt produsert mat og drikke. Målet om at 50% av all mat og drikke i offentlige institusjoner skal være produsert lokalt innen 2025 er en god og ambisiøs vei å gå for å støtte lokalmatprodusentene og gi innbyggerne et mangfold av lokalmat, heter det.

– Jeg håper at alle i Norge har like store ambisjoner som Agder fylkeskommune når det gjelder å tilby norsk mat, lokalmat og økologisk mat, sier Sundqvist. Det burde vært en selvfølge, men det er en lang vei å gå. Siste sak nettopp var om Forsvaret og Rena Leir, som faktisk ligger midt i en stor potetregion, hvor de serverer utenlandske poteter til soldatene sine.

Tre tips

Selv om økonomien kan være stram, er det gode argumenter for å velge lokal mat og drikke, bl.a. for den offentlige innkjøperen. Og det finnes flere muligheter og verktøy som gjør at slike valg kan gjøres oftere og enklere, ifølge stiftelsens adm. dir, og det kommer tre tips til alle offentlige aktører når det gjelder kjøp av lokal mat:

  • Bruk verktøyet lokalmat.no.

Dette er Norges største nettportal med oversikt på norsk lokalmat og drikke. Staten har allerede investert i portalen lokalmat.no for alle innkjøpere både private og offentlige kan bruke den – helt gratis! Her fins ca. 4 000 produkter med 600 lokalmatprodusenter som har dokumentert at de har kontroll og rutiner på plass. Forsvaret var faktisk en av de første som tok i bruk denne innkjøpsportalen tilbake i 2018.

  • Sett krav og bestill skreddersøm

I 2022 kom en presisering av de offentlige anbudsreglene som gir nye muligheter. Det tillates nå å kreve skreddersøm i form av kvaliteter og egenskaper til maten når man går på anbud. Settes krav til dyrevelferd, sorter, farger og sesongvarer, kan det åpne opp for lokale innkjøp.

  • Del opp avtalene

Å dele opp anbudskonkurransen slik at de mindre lokale aktørene ikke blir ekskludert, er lov. Det gir mulighet for volumkjøp av enkelte varer fra store leverandører, samtidig som man kan støtte lokale produsenter og få lokalmat på menyen.

Bli den første til å kommentere på "Tre tips til offentlig kjøp av lokal mat"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.