Truer med å trekke seg fra anbudskonkurranse, får ikke indeksjustering i avtale

Anbud365: Truer med å trekke seg fra anbudskonkurranse, får ikke indeksjustering i avtalen- Vi trodde erfaringene fra pandemien og fravær av prisjusteringsmuligheter ved endrede rammebetingelser, også hadde nådd Helse Vest RHF, men det har det tydeligvis ikke, sier direktør for marked og prosjekt i Melanor, Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, i et oppslag på foreningens nettsted.

Skriv ut artikkelen

Melanor-medlemmer varsler at de enten har trukket seg, eller vurderer å trekke seg, fra anskaffelser hvor prisjusteringsklausuler er fraværende. Det fremgår av en henvendelse fra Melanor til det regionale helseforetaket Helse Vest. Bakgrunnen er helseregionens absolutte krav om at det i en kommende anskaffelse for medisinske forbruksvarer ikke gis mulighet for valuta- eller annen type indeksjustering i avtaleperioden.

Dette representerer en type ubalanse i kravsetting som skyver uforholdsmessig stor risiko over på leverandørene, påpeker Melanor, som lenge har påpekt at dette er en risikofaktor i anskaffelser til helsevesenet, uten at dette har blitt tatt til etterretning.

Melanor er bransjeorganisasjonen for bedrifter som utvikler og leverer medisinsk utstyr, laboratorieutstyr, måleutstyr og hjelpemidler i det norske markedet. Melanor representerer om lag 130 medlemsbedrifter og 3000 medarbeidere over hele landet.

Det er til slutt pasientsikkerheten som får lide når forsyningslinjene bryter sammen, fordi leverandørene ikke greier å levere avtalte produkter med marginer som dekker kostnadene, heter det. – Dette fikk vi eksemplifisert i forbindelse med Covid-19 pandemien, hvor valutaendringer, vareknapphet og skyhøy produksjons- og transportkostnad vanskeliggjorde etablerte leverandørers handel med utlandet, skriver Melanor, som da måtte da presse igjennom prisjusteringsmekanismer som gjorde at leverandørene kunne holde etablerte forsyningslinjer åpne.

Balanserte avtalevilkår

Helsevesenets heroiske innsats for selv å skaffe smittevernutstyr til skyhøye priser via nye forsyningslinjer, hvor en for høy andel utstyr for øvrig viste seg å ikke holde forventet kvalitet, og helsevesenets og leverandørenes ekstra arbeid for å gjennomføre ekstraordinære prisjusteringer, kunne vært betraktelig redusert med balanserte avtalevilkår, inneholdende blant annet prisjusteringsklausuler.

Ifølge en utredningsrapport utført av Standard Norge, ser både representanter fra helsevesenet, anskaffelsesapparatet og leverandørene behovet for et fremforhandlet balansert avtaleverk for helsesektoren. Basert på dette ble det i januar 2021, i regi av Standard Norge, etablert en bredt sammensatt komite som skal fremforhandle og etablere en norsk standard for denne type avtaler.

Melanor poengterer overfor Helse Vest RHF at det i denne situasjonen blir både vanskelig å forstå og direkte umusikalsk av Helse Vest å ri gammelmodige prinsipper, som skyver uforholdsmessig stor risiko over på leverandørene. En ting er at Helse Vest åpenbart vil oppleve at det blir mindre konkurranse, men til syvende og sist er det pasientsikkerheten som kan bli skadelidende, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Truer med å trekke seg fra anbudskonkurranse, får ikke indeksjustering i avtale"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.