Utvalg skal forberede norsk «gevinsttak» for private i offentlige velferdstjenester?

Anbud365: Utvalg skal forberede norsk «gevinsttak» for private i offentlige velferdstjenesterStortingsrepresentant Olaug V. Bollestad og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om utvalg som bl.a. skal foreslå løsninger for å sikre at offentlige midler i størst mulig grad går til velferd.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen planlegger å nedsette et utvalg før sommeren i år som skal utrede offentlig finansierte velferdstjenester. Det opplyser næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Utvalgets innstilling vil når den kommer, eller kanhende allerede underveis i utvalgets arbeid, gi støtet til norsk versjon av den opphetede debatten i Sverige om «gevinsttak» for private i offentlige velferdstjenester.

Det var Kristelig Folkeparti-representanten Olaug V. Bollestad som spurte om regjeringens arbeid med utvalget som skal kartlegge pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester. Utvalget skal også foreslå løsninger for å sikre at offentlige midler i størst mulig grad går til velferd.

– KrF mener at offentlige midler bevilget til drift av velferdstjenester, skal gå til nettopp det. Det er en utfordring når kommersielle aktører tar ut så mye overskudd, at det oppleves som at skattebetalernes penger går i lomma på noen som tar ut uforholdsmessig mye fortjeneste. KrF har tidligere foreslått at det bør nedsettes et utvalg som skal kartlegge pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester og foreslå løsninger for å sikre at offentlige midler i størst mulig grad går til velferd, og dette er vedtatt av Stortinget, heter det bl.a. i hennes begrunnelse for spørsmålet.

Er i gang

I sitt svar opplyste næringsministeren at regjeringen arbeider med å få nedsatt et offentlig utvalg som skal utrede offentlig finansierte velferdstjenester og mandatet for et slikt utvalg. – Jeg har fått ansvaret for dette arbeidet, og har som plan å få nedsatt utvalget før sommeren i år, skriver han, og fortsetter:

– Både staten og kommunene benytter private leverandører av velferdstjenester, i tillegg til at de driver slike tjenester i egenregi. Bruk av private leverandører foregår eksempelvis innen barnevernet, på asylområdet, for barnehager og private skoler. Det har vært eksempler i media på at private leverandører av velferdstjenester har fortjeneste som karakteriseres som urimelig høy. Pengene som det offentlige bruker på velferdstjenester skal komme brukerne av tjenestene til gode og sikre en reell medbestemmelse blant disse. Samtidig må private aktører ha en slik avkastning på investert kapital at de har insentiv til å utvikle tjenestene og drive effektivt. I den grad foretakene har en urimelig høy fortjeneste, tyder dette på at prisen ligger over bedriftens kostnader og normal fortjeneste for den aktuelle tjenesten.

Sørge for virksom konkurranse

Statsråd Røe Isaksen poengterer at det overordnede målet for regjeringen i velferdssektoren er å tilby befolkningen gode velferdstjenester. – Regjeringen mener at dette best kan oppnås der de offentlige velferdstjenestene suppleres av private tilbydere, både kommersielle og ideelle. En viktig måte å sikre dette på er å sørge for virksom konkurranse mellom aktørene, ifølge svaret fra næringsminister Røe Isaksen.

Bli den første til å kommentere på "Utvalg skal forberede norsk «gevinsttak» for private i offentlige velferdstjenester?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.