Vil ha anbud på flere legemidler enn foreslått, er positiv bruk av markedsmakt

Anbud365: Vil ha anbud på flere legemidler enn foreslått, er positiv bruk av markedsmaktI rapporten "Riktige legemidler til rett pris" er det beregnet at innføring av anbud for terapeutisk likeverdige legemidler vil kunne gi besparelser på mellom 300 og 600 mill i året, trekker Konkurransetilsynet frem i en høringsuttalelse. På bildet Kathrine Tvedt Lavik, fungerende nestleder i Konkurransetilsynet.

Skriv ut artikkelen

Det positivt at helsemyndighetene kan utnytte sin markedsmakt ved innføring av anbudskonkurranser for terapeutisk likeverdige legemiddel, slår Konkurransetilsynet fast i en høringsuttalelse. Etter Konkurransetilsynets vurdering bør det tilstrebes å raskt vurdere ytterligere legemiddelgrupper som kan omfattes av anbud og forberede ytterligere anbudsprosesser.

Det er i et høringsbrev til Helse- og omsorgsdepartementet at Konkurransetilsynet presentere sine synspunkter. Forslaget i høringen innebærer at den fastsatte refusjonsprisen for legemidlet fastsettes gjennom en anbudskonkurranse. Som eksempel tas det i høringen frem at de kvalifiserte legemidlene rangeres i en bestemt rekkefølge for forskrivning, slik at anbudsvinnerens legemiddel blir det foretrukne legemiddel. Det vil foretas en rangering mellom legemidlene og kvalifiserte tilbydere tildeles en rammeavtale.

Begrunnelsen for forslaget er anbefalinger i rapporten “Riktige legemidler til rett pris”. Rapporten er en områdegjennomgang av legemidler under folketrygden utarbeidet av EY og Vista Analyse på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet og Finansdepartementet.

Store besparelser

Konkurransetilsynet stiller seg positive til og støtter Helse- og omsorgsdepartementets høringsforslag, heter det. Konkurranse er et viktig virkemiddel for å oppnå effektiv ressursbruk. Utnyttelse av konkurranse i de tilfeller det finnes terapeutisk likeverdige legemidler vil kunne bidra til store besparelser for folketrygden. I rapporten “Riktige legemidler til rett pris” er det beregnet at innføring av anbud for terapeutisk likeverdige legemidler vil kunne gi besparelser på mellom 300 og 600 millioner kroner i året.

Terapeutiske likeverdige legemiddel er legemidler som er ansett å være medisinsk faglig likeverdige, men som har egne patenter. Patentordningen gir insentiver til innovasjon og utvikling av nye legemidler ettersom patentinnehaveren i flere år får produsere og selge legemiddelet uten at andre aktører kan kopiere og produsere legemiddelet – uten å risikere konkurranse fra et kopilegemiddel. Høringsforslaget innebærer at disse legemidlene blir konkurranseutsatt og ikke får samme mulighet til å fastsette pris uavhengig av konkurranse.

Anbudskonkurranse godt verktøy

Patentordningen gir ingen sikkerhet for hvilken pris det er mulig å oppnå, fremholder Konkurransetilsynet. Prisen vil bl.a. påvirkes av etterspørselen etter legemiddelet og kjøpermakten til helsemyndighetene. Dersom det finnes terapeutisk likeverdige legemiddel vil dette påvirke både etterspørsel og helsemyndighetenes kjøpermakt, slik at prisen kan bli lavere. Anbudskonkurransen kan i slike tilfeller være et godt verktøy for å utnytte helsemyndighetenes kjøpermakt.

Etter Konkurransetilsynets oppfatning er det positivt at helsemyndighetene kan utnytte sin markedsmakt ved innføring av anbudskonkurranser for terapeutisk likeverdige legemiddel, og: – En rangering av de kvalifiserte legemidlene vil i større grad sikre leveringssikkerhet ved at man har avtale med flere produsenter i stedet for én produsent. Det bør samtidig gjøres en avveiing for å finne riktig balanse mellom leveringssikkerhet og lavere priser. Større fordeler for vinneren gir økte insentiver til å sette lavere priser for å ikke risikere å tape i anbudskonkurransen.

Bli den første til å kommentere på "Vil ha anbud på flere legemidler enn foreslått, er positiv bruk av markedsmakt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.