Vil ha styredekning ved utfordrende anskaffelser av private helsetjenester

Anbud365: Vil ha styredekning ved utfordrende anskaffelse rav private helsetjenesterAdm. direktør Cecilie Daae vil sikre seg ryggdekning fra sitt styre i utfordrende anskaffelser av privat helsetjenester (foto: Marthe Mølstre).

Skriv ut artikkelen

De færreste anskaffelser utfordrer Helse Nord RHFs omdømme, skriver adm. direktør Cecilie Daae i en styresak. Men enkelte anskaffelser kan ha nasjonal og/eller lokal offentlig/politisk interesse, særlig der virksomheter er avhengige av kontrakt med Helse Nord for å overleve. Derfor ønsker hun å trekke inn sitt styre spesielt når slike anskaffelser er aktuelle – for øvrig skal styret få en årlig oversikt over kjøp fra private leverandører.

I styremøtet i Helse Nord sist, la adm.dir fram en sak om organisering av anskaffelser av private helsetjenester. Ansvaret for planlegging og gjennomføring av anskaffelser gjøres administrativt, og styret skal heller bli involvert i særskilte utfordringer dersom slike er forventet eller oppstår underveis.

Private aktører er et viktig supplement til helseforetakenes leveranser av spesialisthelsetjenester. Heretter skal styret få en årlig oversikt over kjøp av private helsetjenester, inklusive resultat av gjennomførte og plan for nye anskaffelser.

I de tilfeller der det er ventet eller oppstår særlige problemstillinger skal styret involveres i planlegging og gjennomføring av anskaffelser av private helsetjenester.

Bedre oversikt

Dette vil gi styret bedre oversikt over de samlede leveranser fra private aktører, og derfor større trygghet for at disse leveransene regelmessig blir vurdert i et mer overordnet perspektiv, heter det i styresaken.

Kjøp av helsetjenester har en årlig kontraktsverdi på ca. 500 mill. kroner, og pasientreiser drosje/turvogn på ca. 300 mill. kroner (ekskl. egenandeler). Det stilles miljømessige og etiske krav til leverandørene og de færreste anskaffelser utfordrer Helse Nord RHFs omdømme, skriver adm. direktør. Enkelte anskaffelser kan ha nasjonal og/eller lokal offentlig/politisk interesse, særlig der virksomheter er avhengige av kontrakt med Helse Nord for å overleve.

Forbedring av anskaffelsesprosessen

Etter anbefalingene fra ekstern evaluering i 2012 har Helse Nord gjennomført flere forbedringer av anskaffelsesprosessen. Roller, ansvar og arbeidsprosesser er gjennomgått, beskrevet og standardisert. Sjekklister for saksbehandling, sporbarhet, og kommunikasjonen med leverandørmarkedet er forbedret.

I løpet av de siste 10 år er det kunngjort 33 anskaffelser, hvorav 19 private helsetjenester og 14 pasienttransport drosje/turvogn. I tillegg kommer to anskaffelser under arbeid. I løpet av denne perioden er det mottatt 61 klagesaker til KOFA for begge kategoriene (helsetjenester og landeveis pasienttransport). Ingen av klagesakene har ført til rettslige prosesser. I kategorien private helsetjenester har det vært fire KOFA-klager, den siste i 2013. Tre av klagene ble avvist fordi de ikke kunne føre frem, en ble behandlet og konkludert med at det ikke var brudd på regelverket.

Bli den første til å kommentere på "Vil ha styredekning ved utfordrende anskaffelser av private helsetjenester"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.