Vil kjempe for verdibaserte prioriteringer, også i anskaffelser

Anbud365: Vil kjempe for verdibaserte prioriteringer, også i anskaffelserIngen trenger å finne opp hjulet på nytt for å få slutt på denne feilprioriteringen av offentlige midler. Metodikken finnes allerede, og kalles «verdibaserte anskaffelser», skriver adm. dir. i Medtek Norge, Trond Dahl Hansen i en kronikk.

Skriv ut artikkelen

Verdibaserte prioriteringer bør i langt større grad styre bruken av offentlige midler, og ikke bare ved offentlige anskaffelser, skriver adm. dir. i Medtek Norge, Trond Dahl Hansen i en kronikk. Nærings- og fiskeridepartementet legge frem en stortingsmelding om offentlige anskaffelser. Medtek Norge har løftet frem «verdibaserte anskaffelser» som et viktig tema i den forbindelse.

I kronikken, som tidligere har vært publisert i Finansavisen, skriver Dahl Hansen at kroner og øre er blitt viktigere enn kvalitet i offentlig sektor. Vi har laget oss ordninger der silotenkning og feilprioriteringer er satt i system, hevder han.

En nylig utgitt rapport fra Menon Economics viser at det, særlig i helsesektoren, legges for stor vekt på kostnadseffektivisering lokalt når det prioriteres mellom ulike tiltak. Det er med andre ord ikke hva som gir nytte eller verdi for pasientene eller samfunnet som er avgjørende, men hva som sikrer kortsiktige innsparinger på avdelings- eller virksomhetsnivå. Dette vil på sikt føre til at helsesektoren feilprioriterer sammenlignet med hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt, mener adm. dir. Dahl Hansen, og fortsetter:

Feilprioriteringer i system

– Tjenester og produkter som har høyere pris per enhet, kan imidlertid gi betydelige lavere personal- og driftskostnader. Det kan også gi større verdi for pasientene og på tvers av sektorene. Kortsiktige innsparinger på avdelings- eller virksomhetsnivå, gir oss dermed dårligere og dyrere løsninger på lengre sikt. Dette er å sette feilprioriteringer i system.

Medtek Norges adm.dir. fremholder at ingen trenger å finne opp hjulet på nytt for å få slutt på denne feilprioriteringen av offentlige midler. Metodikken finnes allerede, og kalles «verdibaserte anskaffelser»:

Verdibaserte prioriteringer

– Formålet er å gjøre verdibaserte prioriteringer og velge tiltak som er kostnadseffektive, men som også gir gode resultater for pasientene og for samfunnet.

I sin kronikk poengterer Dahl Hansen at verdibaserte prioriteringer i langt større grad bør styre bruken av offentlige midler, og ikke bare ved offentlige anskaffelser. Det er imidlertid en utfordring at offentlig sektor er siloorganisert. I Danmark har de sett dette, og de er i disse dager i ferd med å gjennomføre sin «sammenhengsreform», for å skape bedre løsninger på tvers av sektorene. Danmark er et eksempel til etterfølgelse.

Diskusjonen om hvordan vi bruker pengene angår oss alle og hører derfor hjemme i det offentlige rom. Det er på tide å bevege seg ut av siloene og ta i bruk verdibaserte prioriteringer. Vi kan ikke bare øke de offentlige utgiftene. Vi må bruke pengene bedre, konkluderer adm. dir. Dahl Hansen i Medtek Norge.

Bli den første til å kommentere på "Vil kjempe for verdibaserte prioriteringer, også i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.