Ålesund-konkurranse: Kraftig tilspissing i hardware-markedet

nbud365: Ålesund-konkurranse Kraftig tilspissing i hardware-markedetÅlesund kommune fant ikke saklig grunnlag for avlysning av sin IT-konkurranse, nettopp fordi konkurransegrunnlaget var et ryddig og godt dokument. innkjøpssjef Jonny Rune Indrevåg i kommunen (Foto: Hagen Ålesund).

Skriv ut artikkelen

Det kan virke som om at markedet for levering av hardware har tilspisset seg kraftig de siste årene. Dette er en av erfaringene som Ålesunds innkjøpssjef Jonny Rune Indrevåg har trukket etter en IT-konkurranse som ikke har manglet dramatikk og kritikk. Imidlertid avfeier han kritikken mot konkurransegrunnlaget: – Vårt inntrykk er at konkurransegrunnlaget hverken var vanskelig å tyde, eller på noen måte var uklart.

I følge et tips til Anbuds365 har Ålesund kommune omgjort sin tildelingsbeslutning i en IT-anskaffelse hele fire ganger. Det gjelder en anskaffelse av stasjonære og bærbare PCer, med anslått verdi på 15 MNOK. Anbudsdokumentene var fulle av uklarheter, tvetydigheter og generelt av lav kvalitet, hevdes det, og tipseren mener det er påfallende at oppdragsgiver ikke har annullert prosessen og startet på ny.

Anbud365 har bedt om en kommentar fra Ålesund kommune, der innkjøpssjef Indrevåg bekrefter at de har tildelt kontrakten hele fem ganger: – Bakgrunnen er at de øverst rangerte tilbudene i konkurransen var svært nær hverandre totalt sett. I karensperioden har det vært små justeringer i vår evaluering som følge av klage på tildelingen. Dette har ført til endring av hvem som skal innstilles som nummer 1.

Begrepsforståelse

– Ny evaluering er gjort med bakgrunn i klage på tildeling, eller avvising av tilbud pga produktegenskaper som ikke oppfylte vår kravspesifikasjon, fremholder Indrevåg. For eksempel var det problemstilling knyttet til forståelse av begrepet «portreplikator/docking» som forklarer tildelingsmelding 1, 2 og 3.

Indrevåg er overrasket over at konkurransegrunnlaget karakteriseres som fulle av uklarheter, tvetydigheter og generelt av lav kvalitet. – Vårt inntrykk er at konkurransegrunnlaget hverken var vanskelig å tyde, eller på noen måte var uklart, fremhever han og fortsetter:

Godt og ryddig dokument

– Tilbakemeldinger vi har fått fra leverandører som har deltatt i konkurransen har vært positive og de har uttrykt at konkurransegrunnlaget er et godt og ryddig dokument. Det var riktig nok noen endringer i prisskjemaet vedrørende prising av leasingkostnader som medførte spørsmål og revidering av opprinnelig prisskjema. Som følge av at revidert prisskjema kom nært opp til opprinnelig tilbudsfrist, ble også tilbudsfristen forlenget for å kompensere for dette. Utover dette ble det forespurt om enkelte presiseringer og ønske om mindre endringer som ble besvart av oppdragsgiver på ordinær måte.

Ålesund kommune fant ikke saklig grunnlag for avlysning av konkurransen, nettopp fordi konkurransegrunnlaget var et ryddig og godt dokument.  Indrevåg:

Tilspisset marked

– Som oppdragsgiver ser vi at leverandørene som ikke nådde helt frem, arbeidet hardt med argumenter for å få konkurransen avlyst slik at de kunne få en ny mulighet i en ny konkurranse. Dette har også flere av leverandørene tilkjennegitt i samtaler etter konkurransen og det kan virke som om at markedet for levering av hardware har tilspisset seg kraftig de siste årene.

Det foreligger også en klage for Kofa, fra en tilbyder som tilbød pc-skjerm på 23,8 tommer der kravet var 24,0 tommer eller større i kravspesifikasjonen. Tilbyderen ble av den grunn avvist, og kommunen overlater nå til Kofa å avgjøre om 23,8 tommer oppfyller minstekravet på minimum 24,0 tommer. – Nå var ikke den aktuelle tilbyderen i noen posisjon til å vinne konkurransen uansett, basert på tildelingskriteriene i konkurransen, men når de leverte tilbud på en skjerm som var 23,8 tommer, hadde vi dessverre ikke noe annet valg enn å avvise dem, konstaterer Indrevåg.

Bli den første til å kommentere på "Ålesund-konkurranse: Kraftig tilspissing i hardware-markedet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.