Alvorlig sikkerhetssituasjon – «avdeling holdt» for Forsvarets skytjeneste-planer

Anbud365: Alvorlig sikkerhetssituasjon - «avdeling holdt» for Forsvarets skytjeneste-planer- Vi kan ikke gjennomføre en driftsoverføring av dagens systemer og tjenester slik de er satt opp og fungerer i dag, og med den sikkerhetssituasjonen vi nå står overfor, sier sjef for Forsvarsstaben, viseadmiral Elisabeth Natvig. I stedet vil de legge om det aktuelle programmet for å konsentrere seg om modernisering og utvikling av nye løsninger (foto: Forsvaret).

Skriv ut artikkelen

Det siste året har endringene i sikkerhetssituasjonen ført til at risikobildet for Forsvarets program for militær anvendelse av skytjenester (MAST) er blitt langt mer alvorlig og komplekst. Det har bl.a. ført til at den konkurransepregede dialogen om en kontrakt for driftsoverføring av dagens systemer og tjenester til en strategisk partner er avlyst. Forsvaret har siden 2019 planlagt en storstilt modernisering, som bl.a. omfatter utstrakt bruk av skytjenester, og i 2021 ble det lyst ut en tiårig kontrakt til en verdi av opptil 16 mrd. Den blir det nå ingenting av.

Målene med MAST består imidlertid, heter det i en melding på fma.no. – Programmet skal levere en ny digital grunnmur for forsvarssektoren og modernisere forvaltningssystemene. I tillegg skal programmet utvikle IKT-virksomheten i sektoren med økt bruk av partnerskap og nye måter å jobbe på. Disse målene er nå viktigere enn noen gang, men vi ser at vi må rigge om planene for hvordan disse skal nås, sier sjef for Forsvarsstaben, viseadmiral Elisabeth Natvig.

Gjennom en konkurransepreget dialog med tre tilbydere har MAST siden januar 2021 jobbet for å finne en strategisk partner som både skulle ta over og forbedre driften av flere av dagens systemer og tjenester, og samtidig ta ansvar for å utvikle fremtidens løsninger. Siden konkurransen ble lyst ut, har dialogen med leverandørene og nye vurderinger ført til flere justeringer av både innhold og omfang. Det siste året har imidlertid endringene i sikkerhetssituasjonen ført til at risikobildet for MAST-programmet er blitt langt mer alvorlig og komplekst, i tillegg til at Forsvarets behov har endret seg.

Vil legge om programmet

– Ut fra en helhetsvurdering mener vi at dette ikke lenger er den sikreste og mest effektive veien fremover. Vi kan ikke gjennomføre en driftsoverføring av dagens systemer og tjenester slik de er satt opp og fungerer i dag, og med den sikkerhetssituasjonen vi nå står overfor. I stedet vil vi legge om programmet for å konsentrere oss om modernisering og utvikling av nye løsninger, sier Natvig.

MAST-programmet eies av Forsvaret, mens Forsvarsmateriell står for gjennomføringen av anskaffelsen og kontakten med leverandørene. Programdirektør Cathrine Devold understreker at Forsvarsmateriell fortsatt har full tillit til leverandørene, og at avlysningen skyldes behovet for å gjøre vesentlige endringer i gjennomføringen av programmet. Det handler om at det er nødvendig å gjøre endringer som vil gå ut over de rammene som er satt for konkurransen.

Tre aktuelle tilbydere

Ifølge Shifter har de store konsulentselskapene Capgemini, Accenture og Sopra Steria ligget i tet i konkurransen. Valget av leverandør skulle skje i første kvartal inneværende år. I oktober 2022 kom Riksrevisjonen med en undersøkelse av Forsvarets informasjonssystemer for kommunikasjon og informasjonsutveksling i operasjoner, hvor MAST var tema. Det ble konkludert med er vesentlig risiko knyttet til den pågående IKT-satsingen, og en rekke anbefalinger ble lagt frem, deriblant ytterligere tiltak for å rekruttere, utvikle og beholde nødvendig fagkompetanse på IKT-området i forsvarssektoren.

Bli den første til å kommentere på "Alvorlig sikkerhetssituasjon – «avdeling holdt» for Forsvarets skytjeneste-planer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.