Atea passert første selfcleaning-nåløye, men får nye, strenge krav

Anbud365: Tilbød svært lav pris, kom på andre tanker og ville endre inngått avtaleHverken oppdragsgiver, kunder, konkurrenter eller den offentlige sektor kan akseptere at man i tett konkurranse og med et ekstremt lavt tilbud kan vinne en offentlig anskaffelse for så etterfølgende å forsøke å løpe fra avtalen. Slik kommenterer Signe Lynggaard Madsen, adm. dir. i Statens og Kommuners Indkøbs Service (SKI), kommenterer en voldgiftsdom etter en strid med en leverandør.

Skriv ut artikkelen

IT-leverandøren Atea med hovedkvarter i Norge har passert første nåløye sin vei mot å bli 100% selfcleanet i Danmark om drøye tre år. Danske myndigheter understreker at dette er en vurdering gjort av tilstanden for selskapet her og nå, og varsler en ny vurdering våren 2020. Med seg får Atea strenge krav: Revisjonen av samarbeidspartnere og underleverandører skal styrkes for å sikre at disse etterlever samme krav, som om Atea selv sto for oppgaven. Atea er i tillegg bedt om å levere en plan for hvordan de vil styrke leverandørstyringen.

I Danmark ble Atea sist sommer dømt til å betale bøter på 10 millioner kroner for bestikkelser og utelukket fra å delta i offentlige anbudskonkurranser. I forlengelse av dommen bad Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) og Moderniseringsstyrelsen Atea om en detaljert redegjørelse for de selfcleaning-initiativ som Atea hadde tatt siden 2015, da saken om bestikkelse kom frem.

En liste fra Atea med dokumentasjon over aktuelle selfcleaning-tiltak ble oversendt Kammeradvokaten.  På bakgrunn av Kammeradvokatens analyse av Ateas tiltaksliste vurderte SKI sammen med Moderniseringsstyrelsen det den gang dithen at Atea er pålitelig «self-cleanet» i anskaffelseslovens forstand.

Etter den danske anskaffelseslovgivningen skal bedrifter som er dømt for bestikkelser dokumentere sin pålitelighet i fire år etter dommen hvis de ikke ønsker å bli utelukket fra å delta i kampen om offentlige kontrakter. Derfor skal SKI og Moderniseringsstyrelsen i de kommende fire årene – frem til 2022 – minst én gang i året gjøre gjentagende vurderinger av Ateas pålitelighet. Dette for å sikre at Atea fortsatt etterlever de skjerpede kravene.

Fersk vurdering

Nå – ni måneder etter den første vurderingen – er den første reviderte vurderingen klar. Kammeradvokaten har gransket Ateas ajourførte dokumentasjon av initiativ og tiltak og sammenholdt dette med redegjørelsen fra september 2018. På bakgrunn av Kammeradvokatens nye redegjørelse er det fortsatt SKI’s og Moderniseringsstyrelsens vurdering at Atea i anskaffelseslovgivningens forstand er selfcleanet, heter det i en melding på SKIs nettside. Dermed kan leverandøren ikke utelukkes fra å levere tilbud.

SKI og Moderniseringsstyrelsen har stilt en rekke krav i forbindelse med den reviderte vurderingen av Ateas selfcleaning. Atea er en grossistvirksomhet hvis forretningskonsept i vid utstrekning er avhengig av andre samarbeidspartnere, blant disse underleverandører, fremholdes det på SKIs nettside. SKI og Moderniseringsstyrelsen legger i den fornyede vurdering særlig vekt på at Atea opprioriterer revisjonen av tredjeparter, slik at det fullt ut sikres at de etterlever samme krav, som om Atea selv sto for oppgaven. SKI og Moderniseringsstyrelsen har bedt Atea levere en plan for hvordan de vil styrke leverandørstyringen.

Ikke bare Atea…

Alle offentlige oppdragsgivere er etter anskaffelseslovgivningen i Danmark forpliktet til å vurdere Ateas dokumentasjon av sin pålitelighet forut for tildeling av kontrakt. Det gjelder uansett om kontrakten springer ut av en sentral rammeavtale eller egen anskaffelsesprosess. Når SKI og Moderniseringsstyrelsens vurdering kan også være til hjelp offentlig sektor, som ellers selv skulle vurdere Ateas selfcleaning fra bunnen av hver gang Atea står overfor å vinne en offentlig kontrakt. Nå kan de i stedet, når de skal vurdere om Atea kan delta i en anbudskonkurranse, lene seg til SKIs og Moderniseringsstyrelsens arbeid og dermed spare ressurser.

Den revurdering som nå er gjort, er en vurdering av forholdene her og nå, heter det. SKI og Moderniseringsstyrelsen vil senest i første halvår 2020 foreta en ny revurdering.

Bli den første til å kommentere på "Atea passert første selfcleaning-nåløye, men får nye, strenge krav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.