Avtale annullert og kjent uten virkning – innkjøpssentral anmeldt til økokrim

Anbud365: Avtale annullert og kjent uten virkning – innkjøpssentral anmeldt til økokrimDe offentlige kundene til Statens og Kommunernes IndkøbsService (SKI) vil fra 1. april 2019 ikke kunne få utført moderniseringer og kjøpe reservedeler til sine heiser, utover hva som gjelder for lovpålagt heistilsyn via SKI-avtalen. Det er konsekvensen av en kjennelse i Klagenævnet for Udbud. På bildet SKIs adm. dir. Signe Lynggaard Madsen (foto: Ulrik Jantzen).

Skriv ut artikkelen

Avtalen ble annullert fra tildelingstidspunktet ifjor til nå, fra 1. april i år er den dessuten kjent uten virkning og den danske innkjøpssentralen som gjorde avtalen, er anmeldt til danske Økokrim. Dette ble konklusjonen i en kjennelse nylig fra Klagenævnet for Udbud. Innkjøpssentralen det gjaldt, er Statens og Kommunernes IndkøbsService (SKI), som har en omsetning på sine rammeavtaler på nær fire milliarder.

SKI tildelte i februar 2018 en rammeavtale for heisservice. Avtalen og anbudsdesignet ble utviklet i tett samarbeid med markedet, skriver SKI i en melding. I avtalen inngår et bredt sortiment som gjelder vedlikehold, reparasjoner, lovpliktig ettersyn, alarmberedskap og modernisering. Det er mange forskjellige heiser rundt om i landet, og av den grunn er avtalen oppdelt i tre geografiske områder, og i hvert område er der 3-4 leverandører.

I mai 2018 klaget en leverandør. Klagerens primære påstand var at SKIs evalueringsmetode ikke var egnet til å identifisere det mest økonomisk mest fordelaktige tilbud. Prisgrunnlaget var, slik klageren så det, ikke var representativ hverken for det forventede kjøp av alarmberedskap eller det forventede innkjøp av reservedeler.

Ikke representativ evalueringsmetode

Klagenævnet for Udbud kom nylig med sin kjennelse i saken (J.nr.: 18/03277). Der fikk ikke klageren medhold i sin påstand som gjaldt evalueringsmetoden for reservedeler. Den var ikke representativ, heter det.
I forbindelse med tilbudt skulle tilbyderne gi en rekke priser som skulle danne grunnlag for beregningen av såkalte scenariepriser. Bortsett fra de prisene som gjaldt lovpålagt tilsyn, inneholdt ikke tilbudene priser på de reservedelene som skulle benyttes i forbindelse med heisservice etter rammeavtalen. Prisene på reservedeler ble således ikke konkurranseutsatt gjennom de beregnede scenarieprisene.

Inngikk ikke i evalueringen

Imidlertid fulgte det av kontraktgrunnlaget at SKIs kunder forpliktet seg til, som ledd i kjøpet av heisservice-tjenester, også å kjøpe de nødvendige reservedelene. De var dermed innenfor hva som var kontraktens gjenstand, men inngikk altså ikke i evalueringen.

Klagenævnet legger til grunn at innkjøpet av slike reservedeler – de tre delavtalene sett i sammenheng – til minimum 22 millioner. Det valgte anbudsdesign, fremholder Klagenævnet, medfører et reelt innkjøp av reservedeler under en forpliktende rammeavtale med en samlet betydelig verdi uten konkurranseutsetting av dette innkjøpet.

Sanksjon

Konklusjonen av behandlingen i Klagenævnet ble at tildelingsbeslutningen ble annullert. Samtidig ble rammeavtalen erklært uten virkning fra og med 1. april i år. Det gjelder de delen av rammeavtalen som gjelder reservedeler, unntatt de som omfattes av det lovpålagte tilsyn. Klagenævnet var også i behov av å ilegge en sanksjon for perioden fra tildeling til 1. april i år. Men da SKI er etablert på privatrettslig grunnlag kunne ikke Klagenævnet fastsette en økonomisk sanksjon. I stedet gikk det danske klageorganet til politianmeldelse av SKI.

Medmindre SKI bringer Klagenævnets kjennelse inn for domstolene, skal SKI si opp avtalene med leverandørene. Uansett vil kundene fra den 1. april 2019 ikke kunne få utført moderniseringer og kjøpe reservedeler som ikke gjelder de lovpålagte heistilsynene via SKI-avtalen, melder SKI. SKI er i samarbeid med Kammeradvokaten i gang med å granske hva kjennelsen konkret betyr for kundene, og hvordan et nytt anbud kan utformes. SKI vil snarest orientere kundene nærmere.

Bli den første til å kommentere på "Avtale annullert og kjent uten virkning – innkjøpssentral anmeldt til økokrim"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.