Barrierene ved grønne teknologianskaffelser større i år enn fjor

Anbud365: Barrierene ved grønne teknologianskaffelser større i større i år enn fjorFra fjorårets undersøkelse «IT i praksis» er det en liten økning i planleggingen og gjennomføringen av grønne teknologianskaffelser. På bildet leder av redaksjonsgruppen for undersøkelsen «IT i praksis» 2022, direktør Morten Skodbo i Rambøll.

Skriv ut artikkelen

Mangelfull kompetanse og mangelfull oversikt over løsninger i markedet er blitt enda større barrierer ved grønne teknologianskaffelser i statlige virksomheter og kommuner siden i fjor. Det viser undersøkelsen «IT i praksis» som ble fremlagt i dag. Det gjelder i planleggingsfasen: Når det gjelder planleggingsfasen stiller kommuner og stats rimelig likt: Halvparten og vel så det av peker på mangelfull kompetanse og manglende løsnings-oversikt som en barriere. I gjennomføringsfasen er det imidlertid et gap mellom kommuner og stat.

Undersøkelsen «IT i praksis» måler temperaturen på digitaliseringen i offentlig sektor. Det er den mest omfattende undersøkelsen av sitt slag i Norge. Den gjennomføres av Rambøll Management med Digitaliseringsdirektoratet, NTNU og IKT-Norge som samarbeidspartnere. Årets undersøkelse har spesielt vektlagt temaene digital inkludering og digital samhandling mellom det offentlige og private. 89 statlige virksomheter og 225 kommuner har besvart årets undersøkelse – i perioden februar-april 2022

Det er, viser undersøkelsen, en økende andel som oppgir at arbeidet med grønne teknologianskaffelser går fremover, men samtidig har mangelfull kompetanse og mangelfull oversikt over løsninger i markedet blitt enda større barrierer siden i fjor.

Mangelfull kompetanse og oversikt

Det er kommunal sektor som i størst grad opplever disse faktorene som barrierer for å planlegge og gjennomføre grønne teknologianskaffelser. Når det gjelder planlegging, svarer hele 6 av 10 kommuner at mangelfull kompetanse utgjør en barriere, mens i underkant 5 av 10 i statlige virksomheter oppgir det samme. Mangelfull oversikt over løsninger i markedet oppleves som en barriere i planleggingen av grønne teknologianskaffelser for nesten 6 av 10 kommuner, mot 5 av 10 virksomheter i statlig sektor.

Det er særlig i gjennomføringen av grønne teknologianskaffelser det er forskjell i hvor stor grad manglende kompetanse og oversikt oppleves som barrierer i statlig og kommunal sektor, fremgår det av undersøkelsen. Over 4 av 10 kommunale virksomheter oppgir at mangelfull kompetanse er en barriere, mot rett over 2 av 10 statlige virksomheter. Når det gjelder mangelfull oversikt over løsninger i markedet, svarer nesten 6 av 10 kommunale virksomheter at dette er en barriere, mens kun 3 av 10 svarer det samme i statlige virksomheter.

Digitalisering og grønne kjøp

Årets IT i praksis-undersøkelse tyder på at offentlige virksomheter kan løfte sitt arbeid med grønne anskaffelser ved å inkludere digitalisering som en del av virksomhetens strategier og planer for økt bærekraft. Undersøkelsen viser at det er en signifikant sammenheng mellom virksomhetene som har digitalisering som en del av sine strategier og planer for økt bærekraft, og de som både planlegger for og har gjennomført grønne teknologianskaffelser.

Undersøkelsen antyder også at det er økende vilje til å ta større økonomisk risiko for å anskaffe bærekraftige løsninger i offentlige virksomheter. I fjor svarte i underkant 2 av 10 at de var villige til å ta større økonomisk risiko, mens i år svarer mer enn 3 av 10 det samme.

En liten økning

Fra fjorårets undersøkelse er det en liten økning i planleggingen og gjennomføringen av grønne teknologianskaffelser. Årets undersøkelse viser at 26% av virksomhetene oppgir å ha gjennomført en grønn teknologianskaffelse i løpet av de siste 12 månedene. Dermed har andelen virksomheter som har gjennomført en grønn teknologianskaffelse det siste året økt noen prosent fra fjorårets undersøkelse.

Bli den første til å kommentere på "Barrierene ved grønne teknologianskaffelser større i år enn fjor"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.