Ber om raskere gjennomføring av digitalisering av anskaffelsesprosesser

Anbud365: Ber om raskere gjennomføring av digitalisering av anskaffelsesprosesserNHO-foreningen Abelia, her ved næringspolitisk direktør, Hilde Widerøe Wibe, er redd for at offentlige oppdragsgivere fremdeles er engstelige for å tråkke feil i et komplisert anskaffelsesregelverk og likevel bruker forskriftens regler ved kjøp av FoU (foto: Heidi Widerøe, Abelia).

Skriv ut artikkelen

Full digitalisering av anskaffelsesprosessene bør gjennomføres så raskt som mulig og at det ikke er grunn til å vente til direktivets siste frist i oktober 2018. Det mener NHO-foreningen Abelia, som også slår til lyd for at den nye offentlig-privat innovasjon (OPI) i Innovasjon Norge knyttes tettere til offentlige anskaffelser.

I sitt innspill til den planlagte stortingsmeldingen skriver Abelia at digitale anskaffelsesprosesser er blant de viktigste fremskrittene i det nye anskaffelsesregelverket:

– Dette vil effektivisere og spare både leverandører og oppdragsgivere for store ressurser ikke minst i form av kostnader. Det vil også redusere avstandsulemper for tilbydermiljø lokalisert langt fra oppdragsgiver. Av den grunn mener Abelia at full digitalisering bør gjennomføres så raskt som mulig og at det ikke er grunn til å vente til direktivets siste frist i oktober 2018.

Digitale løsninger må harmoniseres

Abelia mener også at det er viktig at de digitale løsningene blir harmonisert i den grad at det ikke representerer en ny terskel for tilbydere å forholde seg til ulike offentlige etaters spekter av innkjøpssystemer.

Foreningen viser også til industrimeldingen er det heter at «Regjeringen vil utvikle en satsing på offentlig-privat innovasjon (OPI) i Innovasjon Norge. Dette kan bidra til å knytte utvikling og innovasjon tettere til offentlige anskaffelser»:

Bidrag til næringsutvikling

– Den nye OPI-satsingen ikke bare kan, fremholder Abelia, men må knyttes tettere til offentlige anskaffelser. Dessuten bør den innrettes mot investeringer på områder der regnestykket for nasjonen Norge blir positivt (skatteinngang, eksport, sysselsetting), men der den enkelte sektormyndighet ikke har tilstrekkelige incentiver til å drive næringsutvikling. Eksempler på dette er innen samferdsel hos Avinor, Vegvesenet, Bane NOR og NSB eller til helse/helseforetakene. Dette er områder hvor Norge har sterke forsknings- og teknologimiljøer, men hvor det offentlige hittil i begrenset grad har bidratt til næringsutvikling og eksport gjennom å være krevende kunde av innovative nye løsninger på hjemmemarkedet.

FoU-tjenester

Det fremgår av anskaffelsesforskriften at anskaffelsesloven og forskriften gjelder ikke for kontrakter om forsknings- og utviklingstjenester. Likevel er Abelia redd for at offentlige oppdragsgivere fremdeles er engstelige for å tråkke feil i et komplisert anskaffelsesregelverk og likevel bruker forskriftens regler ved kjøp av FoU. Dermed blir det viktig å tydeliggjøre dette unntaket fremover og samtidig tilrettelegge for bruk av forskningsavtalen.

Bli den første til å kommentere på "Ber om raskere gjennomføring av digitalisering av anskaffelsesprosesser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.