Dansk IT: 14 anbefalinger for å få statlig anskaffelsespraksis på fote igjen

Anbud365: Dansk IT 14 anbefalinger for å få statlig anskaffelsespraksis på fote igjenEjvind Jørgensen leder Dansk ITs utvalg for IT i offentlig sektor – et utvalg som står bak en ramsalt kritikk av den danske statens anskaffelsespraksis på digitaliseringsområdet (Foto: Skjermdump).

Skriv ut artikkelen

Statlig anskaffelsespraksis i Danmark er helt kjørt av sporet, mener foreningen Dansk IT og lanserer 14 anbefalinger. Disse er ment som innspill til en omfattende revurdering av anskaffelsespraksisen. Hva som er galt? Jo, bl.a. at anskaffelsespraksisen er for ressurskrevende, tar for lang tid, skaper ikke nok verdi og er preget av en nullfeils-kultur.

Dansk IT er en interesseorganisasjon for profesjonelle IT-brukere, som nå er ute med rapporten «Statens udbudspraksis på digitaliseringsområdet – hvordan øges værdien af digitale investeringer?». Det er en analyse der den danske statens anskaffelsespraksis får det glatte lag.

I rapporten heter det at anskaffelsespraksis på digitaliseringsområdet er kommet på avveie. Den er for ressurskrevende, tar for lang tid, skaper ikke nok verdi og er preget av en nullfeils-kultur som ikke støtter disruptiv teknologi. Konsekvensene er alvorlige, slås det fast. Dermed går offentlig sektor glipp av en betydelig del av det potensialet som ligger i digitaliseringen.

Anskaffelsespraksis må revurderes

Hvert år investerer Danmark store summer i digitalisering av offentlig sektor, men Dansk IT mener man ikke får nok ut av investeringene og mener at anskaffelsespraksisen må revurderes.

Flere faresignaler er registrert, fremholder Dansk IT. Det er bl.a. for mange historier om IT-prosjekter som er blitt forsinket og for dyre i forhold til budsjett og forutsetninger. I sterke vendinger har statlige revisjonsinstitusjoner kritisert de høye transaksjonskostnadene i forbindelse med offentlige anskaffelser, samt manglende økonomistyring og verdiskaping i de store digitaliseringsprosjektene.

14 anbefalinger

Bak rapporten står Dansk ITs utvalg for offentlig sektor. En arbeidsgruppe i utvalget har nedlagt ni måneders arbeid. Mer enn 60 samtaler og intervjuer er gjennomført – med toppledere, politikerne og sentrale aktører i statlig sektor og i private leverandørvirksomheter. På denne bakgrunn lanseres 14 anbefalinger fra Dansk IT – som skal bidra til å få statlig anskaffelsespraksis inn på rett spor igjen, slik foreningen ser det:

•    Udbudsloven (den danske anskaffelsesloven) skal på offensiven – med fokus på økt og mer verdiskapende markedsdialog

•    Mer plass til reell vurdering, skjønn og sunn fornuft i tilbudsevalueringen

•    Rammeavtaler skal velges og brukes ut fra de riktige motiver  

•    Det må utvikles en kodeks for det gode innkjøp

•    Ta et oppgjør med nullfeils-kulturen og den manglende risikovilligheten

•    Klagefokus og trusler om klager skal erstattes av læring og tillit 

•    Sett i gang et strategisk kompetanseløft med større fokus på kapabilitet

•    Et permanent Digitaliseringsutvalg i Folketinget må opprettes

•    Etablér en digital og statlig innkjøpsplattform

•    Krav om «hands-on»-forprosjekter før kjøp av større, komplekse it-prosjekter

•    Metoder for objektive ressursanslag og prissetting av større it-prosjekter må innføres

•    Still modenhetskrav som en felles referanseramme for god kvalitet

•    Bevillingssystemets bredde skal utnyttes og finansieringsmodellene revurderes

•    En ny nasjonal strategi for sourcing og anskaffelse av statlige it-systemer

Bli den første til å kommentere på "Dansk IT: 14 anbefalinger for å få statlig anskaffelsespraksis på fote igjen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.