Etterlyste grønne behov som kan utfordre innovative startup-bedrifter

Anbud365: Etterlyste grønne behov som kan utfordre innovative startup-bedrifterGaute Hagerup, Head of C40 Oslo, C40, Mette Nygård Havre, bærekraftssjef, Fjordkraft (t.v. nederst) og Helene Frihammer, strategisk prosjektleder, Klimapartner på dagens IKT-Norges anskaffelseskonferanse om innovasjon, anskaffelser og næringsutvikling (foto: skjermdump).

Skriv ut artikkelen

De offentlige virksomheter som har behov som er grønne og som kan være en fin utfordring for innovative småbedrifter, bes melde seg. Slik lød oppfordringen på IKT-Norges anskaffelseskonferanse fra direktør i Direktoratet for forvaltning og økonomi, Hilde Singsaas. Det gjorde hun da hun markedsførte den drøyt månedsferske StartOff-ordningen, som er etablert fordi det offentlige ønsker seg nye løsninger. På konferansen kom det også oppfordring til private leverandører om å klage dersom den offentlige innkjøpsmakten ikke benyttes fullt ut når det gjelder å kreve bærekraftige løsninger.

I januar sparket kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i gang regjeringens nye initiativ for oppstartsbedrifter som vil ha offentlig sektor som kunde, StartOff. Ordningen skal bidra til mer innovasjon i offentlig sektor og flere levedyktige oppstartsbedrifter i privat sektor. – Vi jakter på noe helt nytt, det er ikke nok bare å kjøpe fra de tradisjonelle med bare nyutvikling av det gamle, slo statsråden fast på IKT-Norges anskaffelseskonferanse.

Det er Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ) som har ansvaret for å føre regjeringens intensjoner ut i praksis. DFØ-direktør Hilde Singsaas kunne fortelle at ordningen fungerer slik: En innovasjonsanskaffelse kunngjøres. Interesserte må sende inn en ideskisse på maks 2000 ord. De fem med beste ideer får mulighet i tre uker til å utvikle ideene – de får NOK 50 000 hver for jobben, og så kåres en vinner som får 15 uker på seg til å realisere ideen. Også her vanker pengestøtte, men ettersom oppgavene varierer, ville ikke Singsaas antyde beløp. Alle bedrifter som er registrert i Foretaksregisteret kan være med i slike konkurranser.

Grønne StartOff-piloter

To StartOff-piloter er i gang, første kontrakt er tildelt – Simplifai skal lage et elektronisk arkiveringssystem for Arkivverket. I tillegg til digitaliseringsprosjekter er ikke minst grønne behov aktuelle i en StartOff-sammenheng. Det offentlige er nå oppfordret til å melde sine behov, opplyste Singsaas, slik at grønne pilotprosjekter kan settes i sving. Alle offentlige virksomheter bør benytte seg av StartOff-ordningen, oppfordrer DFØ-sjefen.

På konferansen ble det også opplyst at DFØ har etablert en sparretelefon som skal tilby innkjøpere og miljørådgivere veiledning i å sikre miljø og bærekraft i offentlige anskaffelser. Det likte IKT-Norge, der så vel Mali Hole Skogen teknologi- og bærekraftsdirektør og Øyvind Husby adm. direktør, overfor Anbud365 sier at de gleder seg over at Regjeringen etablerer en slik telefon. Tilbudet vil kunne hjelpe leverandører å få gjennomslag for miljøkrav i offentlige anskaffelser. Nå håper vi at også kompetansen i kommunene og andre offentlige innkjøpsavdelinger blir styrket på tilsvarende vis, slår de to fast og:

Mer vekt på bærekraft

– Bærekraftige løsninger må tillegges mer vekt enn det rimeligste tilbudet. Offentlige innkjøp utgjør 16% av det norske klimafotavtrykket, det er høyrere enn utslippene i hele transportsektoren. Våre teknologileverandører er rede til å hjelpe med bærekraftige digitale løsninger slik at det totale klimafotavtrykket kan reduseres. Det trenger vi for å lykke med omstillingen til et nullutslippssamfunn, sikre innovasjon slik at næringslivet hele tiden leverer nye, bedre og bærekraftige løsninger, og ikke minst – nye arbeidsplasser over hele landet.

Anskaffelser er en viktig motor for utviklingen av en digital, bærekraftig norsk offentlig sektor, men i tillegg fyller de en funksjon som vekstskaper og jobbskaper i næringslivet som utvikler og produserer fremtidens, smarte, grønne løsninger. Ved å stille krav til innovasjon og bærekraft i anbudskonkurransene utvikles morgendagens teknologi og tjenester. Men innovasjon er bare første del av jobben – hvordan får vi til næringsutviklingen?

Systematikk og dialog

I en paneldebatt på konferansen svarte Helene Frihammer, strategisk prosjektleder, Klimapartner: Mere systematisk bruk av bærekraftskrav i offentlige anskaffelser, i kombinasjon med at innkjøpene kan bidra til videre utvikling, f.eks. i retning av sirkulærøkonomi. Hun slo dessuten til lyd for dialog – private må være flinkere til å fortelle det offentlige hva de kan, og de må klage dersom den offentlige innkjøpsmakten ikke benyttes fullt ut når det gjelder å kreve bærekraftige løsninger.

Mange leverandører opplever fortsatt at når et anbud er ute, er pris avgjørende, fremhevet Mette Nygård Havre, bærekraftssjef, Fjordkraft. Bærekraft er nå blitt business, det må speiles i de offentlige anbudene.

Snart kommer regjeringen med en handlingsplan for grønne offentlige anskaffelser, og Gaute Hagerup, Head of C40 Oslo, C40 mente at det måtte følge med penger for å hjelpe mange av de offentlige virksomhetene «over den første kneika». Bærekraftige løsninger kan koste noe mer enn de tradisjonelle.

Bli den første til å kommentere på "Etterlyste grønne behov som kan utfordre innovative startup-bedrifter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.