Fellesnordisk bruk av innkjøpsmakt for bedre IKT-verdikjede – Oslo er med

Anbud365: Oslo med på fellesnordisk bruk av innkjøpsmakt for bedre IKT-verdikjedeOslo, her ved byrådsleder Raymond Johansen, er med i en nordisk felleserklæring der man forplikter seg til å samarbeide og bruke sin innkjøpsmakt for å sikre arbeidstakerrettigheter og nå miljømål på veien mot sirkulærsamfunnet (foto: Sturlason).

Skriv ut artikkelen

Ved å samarbeide kan vi forbedre hvordan IKT er produsert og benyttet – gjennom å gripe fatt i forbedring av forholdene for arbeiderne og økosystemene som er en del av den komplekse, globale verdikjeden for elektronikk. Dette erklærer Oslo, Malmø, København og Helsingfors i en felles uttalelse. De ønsker å benytte sin innkjøpsmakt til formålet – i første omgang når det gjelder smarttelefoner. Til sammen kjøper de årlig opptil 30 000 slike. De fire, store offentlige innkjøperne setter seg mål for 2025 formulert i ni punkter i felleserklæringen.

I den fellesnordiske erklæringen heter det at å verne miljøet og arbeidstakerrettigheter er uløselig sammenflettet. Sakte og sikkert omstiller samfunnet seg fra en lineær til en sirkulær økonomi. Sett fra et bærekraft-perspektiv kommer de største gevinstene når uttak av naturressurser er redusert, produkters livsløp utvidet og når et produkts liv er til ende, resirkuleres materialene inn i ny produksjon i stedet for å bli e-søppel. I en sirkulær økonomi må fokus på miljøspørsmål gå hånd i hånd med det å løse sosiale utfordringer for å sikre at sirkulær ressursøkonomi ikke går på bekostning av arbeidstakerrettigheter, helse og sosiale standard.

De fire store kjøperne av smarttelefoner mener seg forpliktet til å benytte anskaffelser til å skape endringer. Målet er omstilling mot sirkulærøkonomi og IKT samtidig med å forbedre forholdene for arbeiderne gjennom hele verdikjeden. For å nå et slikt ambisiøst mål, heter det, kreves en felles tilnærming. Endring kan bare skje gjennom samarbeid og på den bakgrunn ønsker de å styrke samarbeidet mellom dem som offentlige kjøpere, annenhåndsselgere og leverandører så vel som relevante organisasjoner.  

2025-punkter

Blant de ni punktene de fire byene nedfeller i sin erklæring:

I 2025

… gjennomføres anbudskonkurranser med harmoniserte kriterier og klausuler som fremmer rettferdige og trygge arbeidsforhold og miljømessig bærekraft gjennom hele leveringskjeden, inklusive råstoff-utvinning, produksjon og levering, så vel som reparasjoner, gjenbruk, gjenvinning og avhending for smarttelefoner og deres komponenter.

… kjøpes annenhånds utstyr – som møter behov når det gjelder kvalitet, kvantitet og sikkerhet.

… er arbeiderdreven overvåking og sertifisering brukt for å bidra til sirkularitet, miljømessig og sosial ansvarlighet, i tillegg til dialog for kontinuerlig forbedringer.

Felleserklæringen er åpen også for andre som måtte ønske å tiltre den, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Fellesnordisk bruk av innkjøpsmakt for bedre IKT-verdikjede – Oslo er med"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.