Forbereder innovativ anskaffelse for renere Oslofjord

Anbud365: Forbereder innovativ anskaffelse for renere OslofjordRagnhild Aalstad er direktør i foreningen Norsk Vann som har karakterisert årene foran oss som «Tidenes avløpssatsing». I hele landet skal det bygges nye og renoveres svært mange avløpsrenseanlegg.

Skriv ut artikkelen

22 kommuner jobber nå sammen om å forberede en innovativ anskaffelse av renseanlegg, som skal gi en renere Oslofjord. Avløpssystemene fra disse ender i dag – på forskjellige måter – opp i Oslofjorden. Dette skal de gjøre noe med, og for tiden finpusses behovsbeskrivelsen. Den skal om relativt kort tid – når den er klar – inngå i dialog med leverandørmarkedet. Spenningen rundt hvilke løsninger leverandørene vil komme med er merkbart økende.

Det er ikke bare de 22 kommunene i dette fellesinitiativet som har behov for å rense avløpsvannet enda bedre enn i dag. Alle kommuner i Norge vil møte strengere krav til utslipp, som et resultat av EU-kommisjonens forslag til revidert avløpsdirektiv som ble lagt frem i 2022, fremgår det av innovativeanskaffelser.no.

Norsk Vann i samarbeid med Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) er sentrale tilretteleggere i fellesinitiativet. Norsk Vann er den nasjonale interesseorganisasjonen for vannbransjen eiet av norske kommuner, kommunalt eide selskaper, kommunenes driftsassistanser og enkelte private samvirkevannverk.

«Tidenes avløpssatsing»

Norsk Vann har kalt årene foran oss som «Tidenes avløpssatsing». I hele landet skal det bygges nye og renoveres svært mange avløpsrenseanlegg. Rundt Oslofjorden skal det bygges både sekundærrenseanlegg og nitrogenrenseanlegg. 23 kommuner i Østlandsområdet har derfor gått sammen i en fellesprosess om dette: Både for å få en oversikt over behovet i regionen, hva utfordringene består i mer konkret og hvilke innspill markedet har til behovet for fremtidens renseanlegg.

For å kunne gå i dialog med leverandører, FoU-aktører og andre må kommunene enes om hva de har behov for i en fremtidig løsning. Alle behov i hele verdikjeden, fra ulike avløpskilder til en så ren Oslofjord som mulig, måtte tas i øyesyn, diskuteres og komme opp på bordet.

Statstilskudd

På vegne av de involverte kommunene i prosjektet ble det etablert en arbeidsgruppe for å søke om midler fra Miljødirektoratets tilskuddsordning for å redusere utslipp av nitrogen fra kommunalt avløpsvann til Oslofjorden. Regjeringen har bevilget midler til en tilskuddsordning for å redusere utslipp av nitrogen fra kommunalt avløpsvann til Oslofjorden. Rammen for ordningen vedtas av Stortinget og forventes å være 12 mill i 2024. Arbeidsgruppen blir ledet av Norsk Vann i samarbeid med Porsgrunn kommune og MIRA IKS, som skal utforme utkast til en søknad som alle kan stille seg bak

Bli den første til å kommentere på "Forbereder innovativ anskaffelse for renere Oslofjord"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.