Forsvarlig sikkerhetsnivå krever høy risiko-bevissthet ved kjøp av Kina-teknologi

Anbud365: Forsvarlig sikkerhetsnivå krever høy risiko-bevissthet ved kjøp av Kina-teknologiToppledere må prioritere å beskytte seg og samfunnet enda bedre i tiden fremover, understreker direktør Sofie Nystrøm i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i deres rapport «Risiko 2022».

Skriv ut artikkelen

Kinesisk teknologi har blitt og vil bli anskaffet også av norske virksomheter. En stor del av denne teknologi kan benyttes som en plattform for innhenting av ulovlig etterretning til fordel for Kina. Da gjelder det å redusere denne risikoen. Unngå en unødvendig høy konsentrasjon av leveranser fra samme produsent og samme land, anbefaler Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), og: Begrens bruken av teknologien til områder der den ikke kan samle inn informasjon om viktige nasjonale verdier. Et forsvarlig sikkerhetsnivå må nås ved høy bevissthet om risikoen knyttet til anskaffelsen og bruken av teknologien.

NSMs rapport «Risiko» er én av tre offentlige trussel- og risikovurderinger som er utgitt hittil i år. De øvrige gis ut av Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste. NSM-rapporten beskriver sårbarheter i virksomheter og samfunnet, hvordan trusselaktørene kan utnytte dem og hvilken risiko dette medfører. Rapporten omtaler også hvordan virksomhetene og myndighetene bør redusere sårbarheter for å gjøre trusselaktørenes jobb vanskeligere.

NSMs direktør, Sofie Nystrøm, skriver innledningsvis i rapporten at deres viktigste budskap inn i 2022 er at toppledere må prioritere å beskytte seg og samfunnet enda bedre i tiden fremover. – Risiko 2022 skal bidra til å øke vår felles årvåkenhet og besluttsomhet. Sikkerhetsklimaet har blitt kaldere, skriver hun.

Kinesisk teknologi

Kinesisk dominans på verdensmarkedet innenfor enkelte teknologiområder utgjør en økende utfordring for å kunne ivareta forsvarlig sikkerhet. Kina produserer rimelig teknologi av høy kvalitet, noe som gjør kinesiske produkter til et naturlig valg, heter det i rapporten, og:

– Samfunnet vårt er avhengig av stadig ny teknologi for å levere varer og tjenester vi tar for gitt. Disse funksjonene skal drives på en kostnadseffektiv måte, og det er et mål at vi kan benytte oss av god teknologi til en god pris.

Høy risiko-bevissthet

Kinesisk teknologi har blitt og vil bli anskaffet også av norske virksomheter. Slike anskaffelser er ofte ikke hyllevare, men produkter skreddersydd og produsert for den enkelte virksomhet etter gitte spesifikasjoner. Et forsvarlig sikkerhetsnivå, understreker NSM i sin rapport, må nås gjennom høy bevissthet om risikoen knyttet til anskaffelsen og bruken av teknologien.

Kinesiske myndigheter har ifølge deres etterretningslov utstrakt anledning til å pålegge kinesiske virksomheter og enkeltpersoner å samarbeide med og utlevere informasjon til kinesisk etterretning. NSM legger til grunn at en stor del av kinesiskprodusert teknologi vil kunne benyttes som en plattform for innhenting av ulovlig etterretning til fordel for Kina.

Risiko-redusering

Risiko kan reduseres ved å unngå en unødvendig høy konsentrasjon av leveranser fra samme produsent og samme land. Bruken av teknologien kan likedan begrenses til områder der den ikke kan samle inn informasjon om viktige nasjonale verdier.

Bli den første til å kommentere på "Forsvarlig sikkerhetsnivå krever høy risiko-bevissthet ved kjøp av Kina-teknologi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.