Forsvars-anskaffelser springbrett for innovative, høyteknologiske SMB-ere

Anbud365: Forsvars-anskaffelser springbrett for innovative, høyteknologiske SMB-ereEksporten bidrar med verdiskaping, arbeidsplasser og industriell utvikling i små og store høyteknologibedrifter i hele landet. Utenlandske brukere har krav som ofte blir innfridd gjennom å videreutvikle det Forsvaret har anskaffet. På denne måten bidrar eksporten til teknologisk modernisering og ytelsesforbedringer, som kommer Forsvaret til gode når eksisterende materiell opp¬dateres eller skiftes ut, skriver adm.dir. Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening

Skriv ut artikkelen

Få offentlige virksomheter er en større suksessdriver for små og mellomstore, innovative bedrifter på det høyteknologiske området enn Forsvaret. I en fersk publikasjon fortelles historien om et luftvern-system som er blitt en eksportsuksess der SMB-ere over hele landet har bidratt. En rekke av dem er nå på verdensmarkedet. Mer enn 60 norske underleverandører – de fleste SMB-ere – har bidratt. Deres andel av innkjøpsverdien av det norske innholdet i systemet er hele 80%, og innovasjonstakten er høy.

I publikasjonen «Samarbeid om et høyteknologisk forsvar» fra Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening trekkes bl.a. National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) frem. Det utgjør et grunnleggende, defensivt element i norsk luftmakt og er viktig for å beskytte kritisk infrastruktur, slik også i en rekke andre NATO-land. Det er en norsk eksportsuksess som så langt har bidratt med 22 mrd i eksportinntekter.

Det bakkebaserte luftvernet er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) sammen med Luftforsvaret, Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og den amerikanske partneren Raytheon Missiles & Defense. En betydelig del av produksjonen er norsk. Sammen med KDA har SMB-ere over hele landet bidratt til å gjøre dette til et lite stykke norsk eksporthistorie. Utviklingsprosjektet, som startet for 35 år siden, har trukket med seg mange spesialiserte små og store virksomheter ut på verdens­markedet.

Høy innovasjonstakt

Mye av suksessen kan knyttes til høy innovasjonstakt, som henger nært sammen med eksport, fremgår det av publikasjonen. Den kontinuerlige produktutviklingen og produksjonen inne­bærer årlige innkjøp fra mer enn 60 norske underleverandører verd godt over to milliarder kroner, og volumet øker stadig. Underleverandørene står dermed for 80% av innkjøpsverdien av det norske innholdet i NASAMS. Det har vært avgjørende for systemets internasjonale kommersielle suksess å ha pålitelige norske underleverandører som kan levere komponenter av høy kvalitet til konkurransedyktig pris.

De større norske forsvarsbedriftene drar gjerne med seg små og store forsvarsvirksomheter ut i verden gjennom store og langsiktige eksportkontrakter. Slike eksportkontrakter kan dermed fungere som døråpnere i et tøft marked, samtidig som de er med på å skape arbeidsplasser i Norge. Det gjør utviklingsprosjekter som NASAMS viktig for omsetningen til mange norske virksomheter og er med på å opprettholde høyteknologiske produksjonsmiljøer over hele landet.

Prakteksempel

Det slås fast i publikasjonen at luftvernet er et prakteksempel på vellykket samarbeid etter trekantmodellen – et nært samarbeidet mellom norsk forsvarsindustri, Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og brukermiljøene i Forsvaret. De fleste suksessproduktene Norge kan skilte med, stammer fra høyteknologiske utviklingsprogrammer innenfor rammen av trekantsamarbeidet. Og tett dialog med norske myndig­heter og Forsvaret gir industrien verdifull innsikt i trusselbildet, beredskapsbehov, samt nært samarbeid med sluttbrukeren.

Bli den første til å kommentere på "Forsvars-anskaffelser springbrett for innovative, høyteknologiske SMB-ere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.