IKT Norge bekymret, men likevel ja til StartOff-ordningen

Anbud365: IKT Norge bekymret, men likevel ja til StartOff-ordningenDet er absolutt ingen tvil om at offentlig sektor har mye penger - men også at det er svært krevende kunde og forholde seg til, ifølge direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT Norge, Fredrik Syversen (foto: Veslemøy Vråskar).

Skriv ut artikkelen

– Utfordringen er at vi har en kultur i det offentlige for ikke å kjøpe fra små og eller unge bedrifter. Det viktigste Startoff-programmet kan bidra til, er en kultur som gjør at slike programmer blir overflødige, menerdirektør for strategi- og forretningsutvikling i IKT Norge, Fredrik Syversen, ifølge shifter.no. IKT Norge støtter startup-ordningen, men Syversen er spesielt engstelig for at det blir et voldsomt fokus på det å ha med oppstartsselskaper i anbud – fordi det er en startup.

I januar sparket kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i gang regjeringens nye initiativ for oppstartsbedrifter som vil ha offentlig sektor som kunde, StartOff. Ordningen skal bidra til mer innovasjon i offentlig sektor og flere levedyktige oppstartsbedrifter i privat sektor.

Noen tid i forveien hadde Arkivverket invitert oppstartsbedrifter spesielt til å bli med på en konkurranse som vil gi vinneren en forsknings- og utviklingskontrakt – og en alle tiders markedsmulighet: Behovet for en løsning på dette er noe alle offentlige og mange private virksomheter har. Arkivverkets behov er mest mulig automatisk å kunne identifisere og vurdere hvilke e-poster og andre meldinger som skal gjøres tilgjengelige for offentligheten og tas vare på.

AI-kontrakt

Vinneren av konkurransen, Simplifai, skal nå utvikle en kunstig intelligens (AI)-løsning for formålet. Bare tre dager etter at selskapet, som ble etablert i 2017, vant kontrakten, ble det kjøpt opp av det børsnoterte selskapet Elop, med en markedsverdi på rundt 500 mill (Kilde: BørsE24). Allerede i november i fjor tegnet de to selskapene en intensjonsavtale.

Ordningen som skal sørge for at det offentlige kjøper mer fra startups, er på rett kurs, mener moderniseringsministeren til shifter.no etter tildeling av første offentlige startup-kontrakt.

IKT-Norge skeptisk

Interesseorganisasjonen IKT Norge støtter startup-ordningen, men påpeker at det er viktig at å vurdere både om offentlig sektor er et positivt marked for selskapene det er snakk om, og oppfordrer til å lese kontraktene i ordningen med argusøyne. Det er absolutt ingen tvil om at offentlig sektor har mye penger – men også at det er svært krevende kunde og forholde seg til, advarer direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT Norge, Fredrik Syversen, ifølge shifter.no.

Hans oppfordring er grundig å vurdere om man har en langsiktig plan om å ha offentlig sektor som en kunde. Da må man legge en strategi for dette og bruke løsninger som Startoff som en del av denne strategien.  Syversen er spesielt engstelig for at det blir et voldsomt fokus på det å ha med oppstartsselskaper i anbud – ikke på basis av kompetansen eller produktet og tjenesten som blir levert, men fordi det er en startup.

Bli den første til å kommentere på "IKT Norge bekymret, men likevel ja til StartOff-ordningen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.