IT-markedet i rask utvikling, dansk anskaffelseslov henger ikke med

Anbud365: IT-markedet i rask utvikling, dansk anskaffelseslov henger ikke medFremfor hver gang å tenke i omfattende kravspesifikasjoner anbefaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen, at offentlige oppdragsgivere oftere bør legge til grunn en mer lydhør tilnærming til hva IT-bransjen kan bidra med.

Skriv ut artikkelen

Markedet for IT er i rask utvikling. Det kan i den forbindelse være utfordrende å forene den danske anskaffelseslovens – udbudslovens – krav med enkelte IT-anskaffelser, ifølge SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice), som har fremmet ni forslag til endringer i loven. Ikke tenk hele tiden i omfattende kravspesifikasjoner, la heller IT-bransjen få slippe til med sine forslag til løsning av utfordringene, er rådet som kommer fra en bransjeforening. Nå skal SKI lage programvare-avtale og satser da på dynamisk innkjøpsordning.

IT-Branchen (ITB) er en dansk interesseorganisasjon for virksomheter innen informasjonsteknologi, Internett, nye digitale medier, telekommunikasjon, elektronikk og dokumentløsninger. Natasha Friis Saxberg, som er adm. direktør i organisasjonen, sier i et intervju på ski.dk at det nå har vært snakket om digitalisering i en tiårs tid. Men, i stedet for å snakke om digitalisering som et selvstendig mål, må digitalisering sees på som et middel til å nå et mål.

Når vi setter løsningene i sentrum, får vi ikke alltid skapt den verdien vi ønsker, mener hun, og: – Vi må være bedre til å fokusere på hvilket problem vi ønsker å løse, og hva vi skal få ut av det. Ikke for alt i verden skal det bare dreie seg om økonomiske gevinster. For digitalisering er så mye mer enn bare effektiviseringer. Det handler minst like mye om bedre brukeropplevelser, kvalitet og økt velferd.

Kravspesifikasjonene

Fremfor hver gang å tenke i omfattende kravspesifikasjoner anbefaler Friis Saxberg at man oftere tar en mer lydhør tilnærming. Gjør man det, blir utviklerne introdusert til en problemstilling, og så er det opp til dem, i tett samspill med kunden, å finne den beste løsningen.

Hun mener dermed at de som bransje kan levere enda mer av verdi til det offentlige. Noen har allerede begynt med metoder som er mer åpne og med innbyggerne i sentrum. Det er viktige fremskritt i måten IT blir utviklet, understreker adm.dir. i IT-Branchen.

Marked i rask utvikling

Sett med SKI øyne er evnen til å utnytte de teknologiske muligheter avgjørende, både i den private og den offentlige sektor. Markedet for IT er i rask utvikling. Det kan i den forbindelse være utfordrende å forene den danske anskaffelseslovens – udbudslovens – krav med enkelte IT-anskaffelser, ifølge SKI. Dette stiller særlige krav til den måten offentlige oppdragsgivere utformer sine anskaffelser på når oppdragene konkurranseutsettes.

Jo mer fleksible rammer vi kan få for offentlige IT-innkjøp, jo mer kan vi åpne for innovasjon og i siste instans gi det offentlige bedre løsninger, sier Christian Lunding, anskaffelsesdirektør i SKI, som har på gang en avtale for standard programvare. Der skal dynamisk innkjøpsordning benyttes, som, heter det, på noen punkter gir økte muligheter for fleksibilitet sammenliknet med de klassiske rammeavtalene. I en dynamisk innkjøpsordning kan den offentlige organisasjonen i høyere grad lage en oppgavebeskrivelse, hvor samtlige av markedets leverandører har mulighet for å delta med den løsningen eller funksjonalitet som er mest konkurransedyktig målt opp mot de aktuelle tildelingskriteriene.

Kommende endringer i dansk anskaffelseslov

I februar skal den danske regjeringen komme med en rekke endringsforslag til anskaffelsesloven. SKI har spilt inn ni konkrete forslag til endringer i denne loven, som primært går på at øke fleksibiliteten og lempe på de reglene som ikke skaper merverdi, men bare fører til økte transaksjonsomkostninger. Likeledes ønsker SKI at det skal bli lettere å gjøre endringer i konkurransegrunnlaget etter kunngjøring – uten at konkurransen må annulleres.

Bli den første til å kommentere på "IT-markedet i rask utvikling, dansk anskaffelseslov henger ikke med"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.