Kalt inn på teppet for kraftig vekst i kjøp av konsulent-tjenester

Anbud365: Kalt inn på teppet for kraftig vekst i kjøp av konsulent-tjenesterHvis man ikke selv har den nødvendige faglige kompetansen til å kunne løse en oppgave, eksempelvis innenfor IT, så kan det gi god mening å benytte eksterne konsulenter, kommenterer innovationsminister Sophie Løhde.

Skriv ut artikkelen

Folketinget i Danmark har kalt innovationsminister Sophie Løhde inn på teppet. Bakgrunnen er at det statlige kjøp av konsulentytelser er økt med 50% siden 2015. Det har vakt alminnelig bestyrtelse i Folketinget – på begge sider. Størstedelen av utgiftene til kjøp gjelder management- og IKT-konsulenter.

I en artikkelserie har nettavisen altinget.dk rettet søkelyset mot den danske statens bruk av konsulenter. De har fått tilgang til opplysninger hos Moderniseringsstyrelsen, der det fremgår at det statlige konsulentforbruket er steget med 50% fra 3,1 milliarder i 2015 til 4,6 milliarder i 2018 – m.a.o. opp halvannen milliard.

De største postene gjelder konsulentytelser innen management og IKT. Managementkonsulent-forbruket er riktig nok falt siden 2017, heter det. I 2017 var dette forbruket på 2,1 milliarder, i 2018 1,7 milliarder – en reduksjon på ca. 400 millioner.

Innovasjonsministeren kommenterer

Nettavisen har bedt om et intervju med innovationsminister Sophie Løhde med sikte på å få en kommentar til utviklingen i konsulentbruken. Hun skriver i et svar at det er opp til de enkelte statlige institusjonene å vurdere om det er nødvendig å kjøpe eksterne konsulentytelser for å kunne løse en konkret oppgave. Men hun oppfordrer gjerne til at man tenker seg grundig om før man velger å få hjelp utenfra. Hvis man ikke selv har den nødvendige faglige kompetansen til å kunne løse en oppgave, eksempelvis innenfor IT, så kan det gi god mening å benytte eksterne konsulenter, heter det fra innovationsministeren.

Hun opplyser også til altinget.dk. at regnskapsmetodene i forbindelse med konsulentkjøp ble endret i 2016, slik at en sammenlikning over tid må tas med en klype salt.

På teppet i Folketinget

De nye opplysningene om bruken av konsulenter har vakt betydelig oppmerksomhet i Folketinget, både hos opposisjonen og hos dem som utgjør regjeringens grunnlag i Folketinget. Innovasjonsministeren er derfor innkalt til såkalt samråd i finansutvalget – finanskomiteen – i Folketinget.

For nær to år siden gav direktøren i Finansministeriets Digitaliseringsstyrelse, Lars Frelle-Petersen i et intervju med Information at staten i større grad burde ta ansvar for anskaffelse av store it-prosjekter i stedet for å overlate det til dyre, eksterne konsulenter. En sentral del av problemet med mange av statens mislykkede digitaliseringsprosjekter har vært bruken av store, eksterne konsulenthus, ifølge direktøren. Han får følge i kritikken av professor i digitalisering, Pernille Kræmmergaard.

Bli den første til å kommentere på "Kalt inn på teppet for kraftig vekst i kjøp av konsulent-tjenester"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.