Før–kommersiell, norskledet anskaffelse bak innovativ læringsAPP for flyktningbarn

Anbud365: Før–kommersiell, norskledet anskaffelse bak innovativ læringsAPP for flyktningbarn- Vi tar nå nye og innovative grep for å gi utdanningsmuligheter til barn på flukt fra krig, sa utenriksminister Børge Brende da han lanserte konkurransen i januar i år. (Foto: Frode Overland Andersen/Utenriksdepartementet).

Skriv ut artikkelen

Med norske Norad i spissen er det i ferd med å utvikles en læringsAPP som skal bidra til å avhjelpe den omfattende og kritiske mangelen på syriske barns utdannelsesmuligheter. En før–kommersiell anskaffelse er benyttet, og de tre leverandørene som er kommet til finalen, finpusser nå sine respektive, innovative læringsspill for mobil.

Bakgrunnen for den før–kommersielle anskaffelsen var at nær tre millioner syriske barn ikke får noen form for utdannelse som følge av krigshandlingene i landet. Situasjonen har tydelige psykososiale konsekvenser for barna, noe som blant annet kan resultere i kognitive problemer og læringsutfordringer.

På den annen side er smarttelefoner utbredt blant syriske flyktninger som har tilhold utenfor Syria. Også inne i landet antas utbredelsen å være betydelig, selv om det mange steder vil være problemer med ujevn dekning og ødelagt infrastruktur. I tillegg bruker syrere sosiale medier og andre internettbaserte tjenester i utstrakt grad. En nedlastbar læringsapplikasjon – f.eks. et engasjerende læringsspill for smarttelefon – kunne m.a.o. nå vesentlig flere enn fysiske utdanningstjenester.

Etablerte et prosjekt

Et prosjekt ble etablert i september 2015, bestående av den norske regjeringen i samarbeid med NTNU, All Children Reading: A Grand Challenge for Development, mobiloperatøren Orange, og the Inter-Agency Network for Education in Emergencies (INEE). Nasjonalt program for leverandørutvikling var fasilitator for markedsundersøkelsene. Norad er koordinator for prosjektet.

Det ble så avholdt dialogkonferanser for å gi markedet mer detaljert informasjon om prosjektet og ha en åpen diskusjon om muligheter og utfordringer. Konklusjonen etter markedsundersøkelsene var at prosjektet mente det var grunnlag for å sette i gang en før–kommersiell anskaffelsesprosess. Konkurransen ble kunngjort i slutten av januar i år med tilbudsfrist 1. april. Det kom inn 78 tilbud fra selskaper i 31 land.

Fem av 78 fikk rammeavtale

Fem av de 78 fikk rammeavtale med Norad i løpet av mai 2016 (fase 1). Finansiering og teknisk ekspertise ble stilt til rådighet for disse fem, slik at de kunne videreutvikle og forbedre sine prototyper og prosjektplaner.

I september ble tre finalister – blant de fem som gikk videre – plukket ut med sikte på finansiering for å utvikle sine prototyper til fullverdige læringsAPPer (fase 2). De skal levere betaversjoner av sine APPer innen 2. desember. Midtveis i desember 2016 vil Norad kåre én eller to vinnere, som får kontrakt for hele 2017 for å videreutvikle, teste og forbedre læringsAPPene. Anskaffelsen avsluttes ved utgangen av 2017.

Testet av syriske flyktningebarn

Fase 1–prototypene ble testet tidlig i august 2016 av syriske flyktningbarn i alderen 5 – 10 år. Det gav tilbakemeldinger til nytte for den videre utviklingen, både når det gjaldt brukervennlighet og engasjementspotensialet i APPene. Det dreier seg om mobilspill med morsomme og stimulerende spillmekanismer og engasjerende «storylines», slik at barnas engasjement kan holdes vedlike over tid. Dette er kritisk for suksess med spillbasert læring for leseferdigheter, da mye repetisjon er nødvendig for å opparbeide seg tilstrekkelige ferdigheter.

Læringsspillene lanseres internasjonalt ca. 1 mars 2017. Det er satt av midler til forbedring og videreutvikling av spillene gjennom hele 2017. Alle produktene som resulterer fra prosjektet vil ha være open source, for å sikre videreutvikling og maksimal bruk. Det er lagt inn i spesifikasjonene for APPene at det skal være lett å lage versjoner for andre språk.

Bli den første til å kommentere på "Før–kommersiell, norskledet anskaffelse bak innovativ læringsAPP for flyktningbarn"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.