Kommunesamarbeid gir gevinster ved kjøp av velferdsteknologi

Anbud365: Kommunesamarbeid gir gevinster ved kjøp av velferdsteknologiI en svensk rapport belyses utfordringer som de ansvarlige står overfor ved anskaffelse av velferdsteknologi.

Skriv ut artikkelen

Samarbeid over kommunegrensene ved anskaffelse av velferdsteknologiske løsninger har flere fordeler: Styrket kompetanse, deling av risiko og en økt mulighet for mindre kommuner til å skaffe seg slike løsninger. Dette fremgår av en fersk, innkjøpsfaglig rapport i Sverige.

I sin rapport belyser Upphandlingsmyndigheten noen av de utfordringer som de ansvarlige står overfor ved anskaffelse av velferdsteknologi. Det gjelder både problemer og utfordringer. Upphandlingsmyndigheten er en svensk myndighet etablert av regjeringen. Den skal gi støtte til å utvikle og formidle kunnskap, verktøy og metoder for offentlige anskaffelser. målet er å utvikle den gode offentlige handel med fokus på holdbare, innovative og effektive anskaffelser. Noe forenklet kan man si at denne svenske myndigheten er en parallell til avdelingen for offentlige anskaffelser i Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) i Norge.

Det fremgår av rapporten at de fleste aktiviteter for å finne nye, effektive løsninger innenfor velferdsteknologi knyttet til omsorg, består av pilotprosjekter og tester. Få er kommet til neste steg, anskaffelse og å ta i bruk velferdsteknologi.

Flere utfordringer

Flere utfordringer finnes, hvorav en av de største er å sikre kommunikasjonskanaler via internett. Det gjelder så vel stabilitet, kompabilitet og informasjonssikkerhet. Bruk av standarder kan gjøre dette enklere, heter det i rapporten.

En annen uprøvet metode er å ta i bruk Services of General Economic Interest (SGEI) på området, men det krever videre utredning. SGEI er en form til bruk for å skaffe til veie tjenester av allmenn økonomisk interesse.  Dersom en for samfunnet viktig allmennyttig tjeneste uansett forhold trengs å bli sikret, kan denne prosedyren benyttes. Det gjøres da en avtale med en leverandør om å utføre en bestemt tjeneste.

Ulike anskaffelsesprosedyrer

Utfordrende er det også, fremgår det av den svenske rapporten, å gjennomføre anskaffelse av velferdsteknologiske løsninger som kan integreres i omsorgsvirksomhet på en brukervennlig måte. Stikkord her er behovsanalyse av brukernes behov, prosessbasert anskaffelse og fokus på funksjonskrav. Konkurransepreget dialog, innovasjonspartnerskap og forsknings– og utviklingskontrakt nevnes som aktuelle anskaffelsesprosedyrer.

En annen utfordring er kompetanse. Her mener Upphandlingsmyndigheten at det kan møtes gjennom samordning, som også kan gi økte muligheter til fordeling av risiko som den nye teknologien ofte medfører. For mange, spesielt små kommuner, vil en samordning trolig kunne forbedre mulighetene til å innføre velferdsteknologi.

Bli den første til å kommentere på "Kommunesamarbeid gir gevinster ved kjøp av velferdsteknologi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.