Krevende KGV-marked: Oppkjøp og kommende endringer

Anbud365: Krevende KGV-marked Oppkjøp og kommende endringerEn ny veiledning for anskaffelse av KGV vil komme i løpet av høsten. På bildet avdelingsdirektør André Hoddevik i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

Skriv ut artikkelen

– Det vil skje flere endringer på anskaffelsesområdet de nærmeste årene, og det kan være vanskelig å stille konkrete, absolutte krav til systemløsninger nå, sier avdelingsdirektør André Hoddevik i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Han legger dessuten til at oppdragsgivere som lyser ut en konkurranse på nytt KGV i dag, risikerer å få tilbud fra kun én leverandør. Til hjelp i en uoversiktlig situasjon har DFØ listet opp en rekke momenter som bør tas med i vurderingen før eventuelt kjøp nå av ny KGV.

DFØ trakk for en tid tilbake sin veiledning om kjøp av konkurransegjennomføringsverktøy, KGV. Veiledningen var fra 2017 og er, ifølge anskaffelser.no, er utdatert. En ny veiledning for anskaffelse av KGV vil komme i løpet av høsten.

Som en mellomløsning har DFØ på anskaffelser.no listet opp en rekke momenter som offentlige oppdragsgivere bør vurdere før de eventuelt anskaffer ny KGV. Mulige løsninger er å løse ut opsjoner eller å kunngjøre en konkurranse om en avtale med kort varighet, med opsjoner for forlengelse. Eventuelt å utsette inntil man har en bedre oversikt over markedssituasjonen og de endringer som vil komme.

Flere statlige virksomheter har avtale om leveranse av KGV og KAV gjennom DFØ. DFØ ivaretar derfor vurderinger om endring av kontrakt på vegne av disse.

Endret markedssituasjon for KGV

Oppdragsgivere må bl.a. være klar over at dersom de kunngjør en konkurranse på nytt KGV i dag, så vil det innebære en risiko for å få tilbud fra kun én leverandør. Markedssituasjonen i Norge har endret seg i løpet av kort tid og det er per i dag få leverandører av KGV på det norske markedet. Mercell har kjøpt opp flere av sine konkurrenter både i det norske markedet og i Europa, blant annet EU-Supply CTM, Visma TendSign, Aksess Innkjøp, Opic, Cloudia, Comcare og Innovasion.

Mercell bygger en ny løsning, og frem til denne er klar vil Mercell fortsette å drifte flere av sine løsninger i det norske markedet. Det finnes andre aktører i det norske markedet som vurderer å utvikle et KGV for offentlige anskaffelser, og det er europeiske aktører som vurderer å gå inn i det norske markedet.

Endringer på anskaffelsesområdet

Det vil dessuten skje flere endringer på anskaffelsesområdet de nærmeste årene, heter det:

  • DFØ utvikler en ny Doffin-løsning der det ikke lenger legges opp til funksjonalitet for å fylle ut kunngjøringsskjemaer direkte på Doffin. Ny Doffin-løsning vil komme i produksjon våren 2023, og oppdragsgivere må sikre seg at alle typer kunngjøringer som de trenger vil kunne fylles ut via KGV.
  • Det kommer nye kunngjøringsskjemaer (eForms) for offentlige anskaffelser fra EU-kommisjonen (forordning (EU) 2019/1780). Måldato for obligatorisk bruk av disse i Norge er april 2023.  Samtidig med nye kunngjøringsskjemaer vil ny versjon av ESPD lanseres.
  • Med Kravbank etablerer DFØ en nettbasert tjeneste for å lage konkurransegrunnlag og tilhørende evalueringsmodeller basert på standardiserte krav og svaralternativer.
  • Gjeldende arkivlovgivning er under revisjon, og Arkivverket legger opp til at dagens Noark-standard ikke blir videreutviklet og det åpnes for andre måter å tenke arkiv på. DFØ jobber med å definere hvilke elementer som skal inngå i dokumentasjonsforvaltning og har dialog med Arkivverket for å realisere innebygd arkivering for fagsystemer på anskaffelsesområdet.

Bli den første til å kommentere på "Krevende KGV-marked: Oppkjøp og kommende endringer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.