Krever svar fra leverandører om det er brudd på menneskerettigheter i leveransekjeden

Anbud365: Krever svar fra leverandører om det er brudd på menneskerettigheter i leveransekjedenAvdelingsleder samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp, Grete Teigset Solli, foreller at Sykehusinnkjøp ønsker å undersøke med sine IT-leverandører om de har produkter i leveransekjeden fra fabrikker som er utpekt for å utsette uigurere for tvangsarbeid

Skriv ut artikkelen

Innen 15. desember skal Sykehusinnkjøp ha svar fra sine leverandører av pc-klienter om de produktene de kjøper, kan være produsert på fabrikker i Kina hvor det er rapportert om tvangsarbeid. Det gjelder minoritetsgruppen Uigurer. Fem spørsmål bes leverandørene å besvare, og det hele dreier seg om hvordan leveransekjedene følges opp: Er det foretatt risikoanalyser, er forholdene overvåket og er eventuelt tiltak gjennomført.

Mange medieoppslag ute i verden har fortalt om hvordan kinesiske myndigheter oppfører seg mot minoritetsgruppen Uigurer. Den kinesiske regjeringen skal ha lagt til rette for masseoverføring av Uigurer og andre etniske minoritetsborgere fra den vestlige regionen Xinjiang til fabrikker over hele landet. Under forhold som tyder på tvangsarbeid, skal uigurer arbeide på fabrikker som er i forsyningskjedene til minst kjente globale merker innen teknologi, klær og bilindustri, inkludert Apple, BMW, Gap, Huawei, Nike, Samsung, Sony og Volkswagen.

Grete Teigset Solli, avdelingsleder samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp, opplyser at de jobber generelt mye med oppfølginger innen ulike produkter som er produsert i lavkostland hvor det kan være utfordringer knyttet til menneske- eller arbeidstakerrettigheter.- Men denne gangen velger vi å være helt spesifikke på en type utfordring knyttet til en gruppe mennesker, uigurer, med bakgrunn i massive tilbakemeldinger via media og rapporter fra internasjonalt anerkjente organisasjoner at dette er en særskilt stor utfordring, sier hun. 

Sammen med svenske innkjøpere

Sammen med svenske offentlige innkjøpere har Sykehusinnkjøp valgt å sende et brev til sine leverandører innen pc-klienter (Atea, Dustin og Dell) for å høre om de produktene de kjøper, kan være produsert på fabrikker i Kina hvor det er rapportert om tvangsarbeid og ellers om hvordan de jobber med denne utfordringen spesielt.

Med utgangspunkt i flere rapporter om den vanskelige situasjonen, skriver Sykehusinnkjøp:

– Dere har signert våre kontraktsvilkår knyttet til etisk handel. Der har dere forpliktet dere til å sikre at produktene dere leverer er produsert under forhold som er kompatible med blant annet: ILO-konvensjoner nr. 29 og nr. 105 om tvangsarbeid og ILO-konvensjon nr. 111 om diskriminering i arbeid og yrkesutøvelse.

Fem spørsmål

Når de nå er kjent med denne risikoen for tvangsarbeid og alvorlige brudd på menneskerettighetene i forsyningskjedene for IKT-produkter, ber de om svar på fem spørsmål, hvorav tre er knyttet til navngitt selskaper (Hefei Bitlands fabrikker). Sykehusinnkjøp vil vite om selskapet er til stede i deres forsyningskjeder? I tilfelle er spørsmålet om risikoanalyser er utført, dvs. identifisert og prioritert nåværende og potensielle risikoer. Leverandørene oppfordres også til å svare på om de har overvåket forholdene i selskapets fabrikker, f.eks. gjennom besøk eller revisjoner.

I tillegg spør Sykehusinnkjøp om leverandørene har identifisert risikoen for tvangsarbeid og brudd på Uighurs ‘menneskerettigheter fra andre underleverandører i leverandørkjedene, og: – Hvilke mulige tiltak har dere tatt, og vil dere ta for å forhindre og begrense tvangsarbeid og brudd på Uighurs ‘menneskerettigheter i fabrikker i våre leverandørkjeder?

1 kommentar på "Krever svar fra leverandører om det er brudd på menneskerettigheter i leveransekjeden"

  1. Annette Jünemann | 15. desember 2020 på 19:15 | Svar

    Bare bra dette.Lykke til med å hjelpe i disse sakene.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.