Kunnskapsgap på IT kan fylles i dialog med bransjen

Anbud365: Kunnskapsgap på IT kan fylles i dialog med bransjenDet offentlige må tørre å ta risiko og satse mer på unge bedrifter, skriver Mali Hole Skogen, direktør for teknologi og bærekraft i IKT-Norge, i en kronikk i Computerworld.

Skriv ut artikkelen

Mange offentlige innkjøpere og utbyggere kjenner ikke til og har ikke oversikten over hvilke geniale teknologier, tjenester og løsninger den norske IT-bransjen kan levere i dag. Vi må stille oss spørsmålet om det er naivt å forvente at kommuner og fylkeskommuner med stram økonomi og mange oppgaver plutselig skal bli eksperter på innovasjon og fremtidens smarte og bærekraftige løsninger uten økte bevilgninger og tilgang på ressurser? Slik spør Mali Hole Skogen, direktør for teknologi og bærekraft i IKT-Norge i en kronikk.

I kronikken i Computerworld minner Hole Skogen oss på at smarte anskaffelser bidrar til utviklingen av smarte, digitale, bærekraftige norske kommuner.

Hun fremholder at anskaffelsene på den annen side er et viktig verktøy for å skape vekst i bedriftene som produserer disse løsningene og dermed også viktig for utviklingen av fremtidens arbeidsplasser og den grønne omstillingen av Norge. – Likevel, skriver hun, ser vi alt for ofte i praksis at pris er det eneste eller viktigste kriteriet i anbudskonkurransen. Når det gjelder innkjøp av teknologi, kan det fort bli en dyr affære å anskaffe kun etter pris, mens miljø- og klimakostnaden kommer i tillegg.

Dyrt å kjøpe billig

I praksis kjøpes gjerne de aller billigste Pc-ene. De har som oftest kort levetid, er trege og irriterende og tåler lite. Den ekstra kostnaden med maskiner med lengre levetid og som leverandøren kan utøve service og reparasjoner på, vil man på sikt spare inn. Billige maskiner må byttes ut oftere. I tillegg er det en åpenbar miljøgevinst i reparasjon av elektroniske enheter fremfor å kjøpe nytt. – Selv i kommuner som styres av politikere med skyhøye klima- og miljøambisjoner glipper dette ubehagelig ofte, konstaterer Hole Skogen.

Hun understreker at det er viktig å jobbe systematisk med å senke terskelen for at unge, små og mellomstore bedrifter som ikke besitter den samme anbudskompetansen eller har de samme markedsføringsmusklene som de etablerte. Det offentlige må tørre å ta risiko og satse mer på unge bedrifter, heter det i kronikken.

Kompetanse og ressurser

– Mange offentlige innkjøpere og utbyggere kjenner ikke til og har ikke oversikten over hvilke geniale teknologier, tjenester og løsninger den norske IT-bransjen kan levere i dag, fortsetter Hole Skogen.  Vi må stille oss spørsmålet om det er naivt å forvente at kommuner og fylkeskommuner med stram økonomi og mange oppgaver plutselig skal bli eksperter på innovasjon og fremtidens smarte og bærekraftige løsninger uten økte bevilgninger og tilgang på ressurser? For å lykkes med grønne anskaffelser er vi avhengig at anskaffelsene fyller rollen som en viktig driver av den grønne omstillingen av Norge. Skal vi satse, må det kompetanse og ressurser til.

Hun understreker at det å mobilisere næringsliv til i større grad å delta i grønne anbudsprosesser og anskaffelsesprosesser er et viktig mål for IKT-Norge. Å være en ressurs for offentlig sektor i prosessen for å anskaffe digitale, bærekraftige løsninger for fremtidens smarte og internasjonale samfunn er et annet. – Vi må utvikle arenaer å samarbeide hvor vi sammen kan løse flaskehalsene i anbudsprosessene, slår hun fast i kronikken.

Bli den første til å kommentere på "Kunnskapsgap på IT kan fylles i dialog med bransjen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.