Lange anskaffelsesprosesser sammen med kvikk teknologisk utvikling bekymrer

Anbud365: Lange anskaffelsesprosesser og kvikk teknologisk utvikling bekymrerForsvarsminister Bjørn Arild Gram har spurt Forsvarsmateriell (FMA) og Forsvaret om å være særlig opptatt av små og mellomstore bedrifter når de gjennomfører sine anskaffelser (foto: KS).

Skriv ut artikkelen

De veldig lange anskaffelsesprosessene bekymrer forsvarsminister Bjørn Arild Gram – særlig vurdert opp mot den raske teknologiske utviklingen. Det er en ambisjon om å kutte ned de veldig lange løpene for anskaffelser ifølge statsråden, men det er ikke gjort i en håndvending. Skal man gjøre detter raskere er det Forsvarsmateriells vurdering at det vil være nødvendig med noen flere unntak i regelverket, der det bl.a. kan være egne prosesser tilpasset hurtiganskaffelser.

Det var under et besøk hos Notodden-bedriften Berget, som er leverandør til Forsvaret, at forsvarsministeren kommenterte anskaffelsesprosessene i forsvarsetatene overfor Forsvarets Forum.

Gram slo fast at hans departement har spurt Forsvarsmateriell (FMA) og Forsvaret om å være særlig opptatt av små og mellomstore bedrifter når de gjennomfører sine anskaffelser. Vilkårene for denne bedriftsgruppen er noe statsråden prøver å løfte frem særskilt. Han pekte i den forbindelse på behovet for markedsdialog.

Lange anskaffelsesprosesser

Forsvarsministeren rettet oppmerksomheten mot de veldig lange anskaffelsesprosessene. Det gir noen utfordringer, særlig i en teknologisk utvikling. «Oppdelte leveransebølger» er noe han lanserer i denne forbindelse: I stedet for å planlegge en stor løsning og leveranse til slutt, slik man for eksempel har sett i IKT-prosjekter, vil han heller ta det stegvis.

Ennskjønt, dette vil variere utifra hva slags anskaffelser man skal gjøre. – Det er en ambisjon om å kutte ned de veldig lange løpene for anskaffelser. Det er også krevende avveininger å ta, så noe tid tar det, slår statsråden fast.

70% er SMB

Fra Forsvarsmateriell (FMA) har Forsvarets Forum fått vite at rundt 70% av leverandørene er små og mellomstore bedrifter. De jobber tett med industrien, spesielt gjennom Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI) for å styrke dialogen både med eksisterende og nye leverandører, inkludert små og mellomstore bedrifter.

Den største utfordringen når det er snakk om å kutte tempoet i anskaffelsene er at de er underlagt et svært strengt regelverk og at de må følge prosesser som til tider kan være ganske tidkrevende, opplyser Forsvarsmateriell til Forsvarets Forum. Mye skal på plass før FMA kan begynne en anskaffelse, og strenge krav til hva FMA må gjøre før de kan bestille.

Unntak i regelverket

Skal man gjøre detter raskere er det Forsvarsmateriells vurdering at det vil være nødvendig med noen flere unntak i regelverket, der det bl.a. kan være egne prosesser tilpasset hurtiganskaffelser. Det er også viktig, heter det, at Forsvaret vurderer sine krav og gjør sine prioriteringer, slik at man ikke låser seg til en spesiell løsning for tidlig.

Bli den første til å kommentere på "Lange anskaffelsesprosesser sammen med kvikk teknologisk utvikling bekymrer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.