Leverandørdialog for etisk IKT-produktforsyning

Anbud365: Leverandørdialog for etisk IKT-produktforsyningÅpenhet og sporbarhet i IKT-sektoren var tema for dialogmøte rett før pinse. Det var en oppfølging av webinaret som ble arrangert tidligere i år om arbeidstaker- og menneskerettigheter i globale IKT-leverandørkjeder. På bildet avdelingsdirektør Gunnar Wedde i UKE Innkjøpstjenester.

Skriv ut artikkelen

HP, Dustin, Apple, Techstep, Elkjøp og Atea var blant deltakerne da Oslo kommune, Statens innkjøpssenter og Sykehusinnkjøp bød opp til dialogmøte om åpenhet og sporbarhet i IKT-sektoren. – Vi kan ikke redde verden utelukkende ved å stramme til kvalifikasjonskravene, sa avdelingsdirektør Gunnar Wedde i UKE Innkjøpstjenester.

– Vi vet at dette temaet har økende aktualitet, både med hensyn til forutsigbarheten i produktforsyningen, og etikk og miljøhensyn. Oslo kommune, Statens innkjøpssenter og Sykehusinnkjøp ønsker å bevege leverandørindustrien i mer bærekraftig retning, og dette arrangementet er et forsøk på å spille sammen for å nå våre felles mål, slo fagansvarlig for etiske hensyn i UKE Innkjøpstjenester, Stine Foss, fast.

De siste årene har det kommet en rekke rapporter om situasjonen for arbeidere i gruver, på fabrikker og på produksjonsanleggene som tilvirker og ferdigstiller pc-er, mobiltelefoner og annet IKT-utstyr. Undersøkelsene favner bredt og dokumenterer blant annet tvangsarbeid, barnearbeid, brudd på organisasjonsfriheten, selvmord og eksponering for farlige kjemikalier.

Konstruktivt leverandørmarked

Sammen med innføringen av åpenhetsloven, kortnavnet på «lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold», var dette utgangspunktet for webinarets program.

Foss påpekte at det er oppløftende å se den konstruktive innstillingen i det norske leverandørmarkedet. Etiske og miljømessige utfordringer, i tillegg til geopolitiske faktorer som truer forsyningssikkerheten, kan virke uoverkommelige når vi dykker ned i detaljene. Derfor er det bra at vi har felles virkelighetsoppfatning, sier Foss.

Stort «fotavtrykk»

– Norsk IKT-bransje har et av verdens største «fotavtrykk», både med hensyn til energi- og materialbruk, ifølge teknologi- og bærekraftsdirektør Mali Hole Skogen i IKT Norge på webinaret. Bare i vårt hjørne av verden kommer vi til å trenge 4,5 mill tonn aluminium til produksjon av forskjellig IKT-utstyr, en økning på 33% sammenlignet med dagens bruk. For kobber er økningsandelen 35%, silisium 45%, kobolt 33% mer, og det er allerede ubehagelig å tenke på produksjonsforholdene slik de er i dag.

– Uten transparens og forutsigbarhet i hele verdikjeden er disse problemene praktisk talt umulige å løse. Og vi er et stykke unna transparens og forutsigbarhet innen global metallproduksjon, konstaterte Skogen.

«Sultne» på problematiske metaller

Tilsvarende signaler kom fra fagsjef for sirkulærøkonomi i Ruter, Kristin Holter. Transportsektoren er blant de mest «sultne» på problematiske metaller, og for Ruter er målet overgang til utslippsfri drift i løpet av 2028. Problemstillingens som gjelder IKT-sektoren er derfor helt de samme for transportsektoren.

– Forhåpentligvis trer den nye EU-batterilovgivningen i kraft allerede ved nyttår, fremholdt hun. Denne vil støtte Norges åpenhetslov, og forbedre leverandørdialogen på globalt plan.

Bli den første til å kommentere på "Leverandørdialog for etisk IKT-produktforsyning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.