Markedsplass for skytjenester på gang – personvern og sikkerhet i fokus

Anbud365: Markedsplass for skytjenester på gang - personvern og sikkerhet i fokusDirektoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har fått i oppdrag å finne ut av hvordan data knyttet til offentlige anskaffelser kan fremskaffes – innsending, forvaltning, analyse og distribusjon – og dermed få verdifull styringsdata. Det fortalte DFØs Birgit Enger Nordstrand på konferansen «Digitale anskaffelser - mer enn EHF». Skal man lykkes, må tilgang på nødvendig rådata sikres. Dert leveres allerede rapporter til statlige virksomheter som avgir fakturadata, resten av offentlig sektor ligger litt lenger fram i tid.

Skriv ut artikkelen

Når markedsplassen for skytjenester utvikles, er det personvern og sikkerhet som er i høysetet. En beta-versjon av markedsplassen vil ventelig være klar i løpet av året, ble det opplyst på konferansen «Digitale anskaffelser – mer enn EHF» som Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) arrangerte i går. Det er DFØ som står bak markedsplassen.

Markedsplassen er en ny veilednings- og samhandlingsplattform for kjøp i en krevende produktkategori. Det anskaffes flere og flere skytjenester i norsk offentlig sektor og Markedsplassen skal bli det stedet hvor marked og oppdragsgivere møtes når offentlig sektor skal investere i skyteknologi. Stian Horne og Rohan Nair fra DFØ tok på konferansen mål av seg til å svare på spørsmålet om hvordan kan en markedsplass for skytjenester bidra til at dette blir enklere og raskere, samtidig som den bidrar til at tjenestene som anskaffes er sikre?

Det er flere forhold som gjør at skytjenester er vanskelig å anskaffe, ta i bruk og forvalte. Mange opplever at det å håndtere ulike internasjonale aktører, anskaffelser, leverandøroppsett, avtalevilkår og oppfølging av kravene. Teknologien er komplisert, og økt kompetansebehov ved skytjenester er vanskelig å fylle opp i det norske markedet. Det er vanskelig å finne omfattende veiledning og råd om sikkerhet og personvern, og mange opplever at skyløsninger medfører ete behov for endring i kultur, etablerte prosesser og organisatorisk oppsett for å dra nytte av skyen.

Hva skal finnes på markedsplassen?

Mye av dette er det meningen at markedsplassen for skytjenester skal bøte på. Offentlige virksomheter skal der kunne finne en god og strukturert oversikt over tilgjengelige leverandører og tjenester.  De kan knytte seg til og benytte frivillige fellesavtaler som Statens innkjøpssenter har inngått. Når det gjelder sikkerheten i skyen vil det på markedsplassen finnes veielending og råd for vurdering av risiko og sikkerhet, kunne de to fortelle, og:

Skyen kan tas i bruk på en trygg og effektiv måte ved å benytte markedsplassens kunnskapsbase med beste praksis-veiledning, interaktive artikler, maler og verktøy.

Fellesavtaler på gang

Oversikten over registrerte skyløsninger i markedet skal kunne hentes via et enkelt søk, filtrering og strukturert informasjon, likeledes standardiserte krav til sikkerhet besvart av leverandørene. Noen frivillige fellesavtaler (rammeavtaler/dynamiske innkjøpsordninger) er allerede på gang: Konsulenttjenester sky, infrastruktur og plattform, kontorstøtte og samhandlingsløsninger.

Skyløsninger har den fordelen at oppdateringer og oppgraderinger skjer hele tiden, og alle kundene på skyløsningen vil ha nytte av nye funksjoner som dukker opp som følge av dette. Eksempelvis kan en kunde ha etterspurt funksjonalitet som legges til i løsningen gjennom en oppdatering, og slik vil da også alle andre kunder kunne dra nytte av dette. Man er alltid på nyeste versjon med både den beste sikkerheten og funksjonaliteten markedet har å tilby, fremgår det av en orientering gitt i chatt’en underveis i konferansen.

Bli den første til å kommentere på "Markedsplass for skytjenester på gang – personvern og sikkerhet i fokus"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.