Melding til Stortinget: Kvalitet krever digitalisering

Anbud365: Melding til Stortinget Kvalitet krever digitalisering–Å digitalisere verdikjeden er en konkurransefordel for enhver virksomhet, understreker Arve Sandvoll, for tiden rådgiver i fellesenheten for anskaffelser i Gjøvikregionen. (Foto: Fotografen i Gjøvik)

Skriv ut artikkelen

 – Dersom man setter som mål å ha kvalitet i sine arbeidsprosesser, er digitalisering med elektroniske støtteverktøy en nødvendighet, siden markedene allerede nå leverer kosteffektive løsninger. Ordene kommer fra Arve Sandvoll, en av de mest erfarne innkjøperne innenfor offentlige anskaffelser – også en av kommentatorene i anbud365.no.

I Stortingets næringskomite er man i gang med det politiske arbeidet i forbindelse med regjeringens forslag til ny lov om offentlige anskaffelser. Saksordfører er Odd Omland (a).

Gode råd til Stortinget

I forbindelse med Omlands arbeid har vi spurt våre eksperter, vårt kommentatorkorps, om hvilke råd de vil gi: Hva er det absolutt viktigste å ha oppmerksomheten rettet mot under lovarbeidet i Stortinget? I flere artikler de kommende dagene får du vite hva de har på hjertet.

–Å digitalisere verdikjeden er en konkurransefordel for enhver virksomhet, understreker Arve Sandvoll, for tiden rådgiver i fellesenheten for anskaffelser i Gjøvikregionen. Sandvoll har lang fartstid innenfor offentlige anskaffelser, så vel på statlig som kommunalt plan.

Endringsvilje og strategiske føringer

Gode anskaffelsesprosesser er nesten ikke mulig å gjennomføre hvis det ikke finnes endringsvilje og strategiske føringer, realisering av gevinster likedan. Hvis det ikke er endringsvilje i organisasjonen, vil heller ikke kommunikasjon og samarbeid gi noen forståelse for den strategiske verdiskapningen. Med endringsvilje mener Sandvoll også at man skal gjøre seg fortjent til ledelsens oppmerksomhet.

Sandvoll fremhever også et annet aspekt:

–Både miljø og etiske hensyn er en forutsetning for en samfunnsøkonomisk utvikling. I ethvert prosjekt, som i anbudssammenheng for øvrig, er det viktig å legge til rette for å ivareta det samfunnsetiske hensyn. Miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser er svært viktig og en nøkkelfaktor for å ivareta virksomhetens omdømme, troverdighet og tillit i markedet.

Opplæring

I tillegg vekter han opplæring som en av de viktigste aktivitetene for videreutvikling og optimalisering av anskaffelsesprosesser. Det gjelder både for oppdragsgiver og leverandør, mest på regelverkssiden, men ikke minst på den prosessuelle forskriftssiden.

– Det er dessverre på forskriftenes prosedyrer det gjøres faglige tolkninger som fører til formelle feil og avvik, noe som kan føre til at leverandørenes tilbud feilaktig ble avvist, poengterer Arve Sandvoll.

Bli den første til å kommentere på "Melding til Stortinget: Kvalitet krever digitalisering"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.