Nå kommer kravbank – gjør dynamisk innkjøpsordning mer effektiv

Anbud365: Nå kommer kravbank – gjør dynamisk innkjøpsordning mer effektivSpesialrådgiver Jan Andre Mærøe i Direktoratet for forvalting og økonomistyring (DFØ) kunne på dagens konferanse informere om at bruk av EHF-faktura har gitt gode gevinster så langt – undersøkelser viser at faktura kombinert med ordre og tilrettelegging for automatch gir enda større gevinster (foto: Skjermdump).

Skriv ut artikkelen

Kravbank er på vei! Det er Direktoratet for forvalting og økonomistyring (DFØ) som arbeider med noe slikt – til bruk når dynamiske innkjøpsordning skal benyttes. Det fremkom på dagens DFØ- konferanse, «Digitale anskaffelser – mer enn EHF». I en kravbank kan oppdragsgiver og leverandører samle, oppdatere og ajourføre sine krav og tilbud til gjenbruk i kommende konkurranser.

Stadig flere oppdragsgivere tar i bruk dynamiske innkjøpsordninger (DPS eller DIO), men graden av digitalisering i gjennomføringen varierer. I en pilot våren 2021 prøver DFØ ut ny tjeneste – en Kravbank – som gjør det enkelt for oppdragsgivere å beskrive sine behov og hvordan de vil evaluere innkomne svar, og som gjør det enkelt for leverandørene å lage sine svar. Tjenesten kan brukes sammen med tradisjonelle KGV-løsninger.

Kravbank testes nå i regi av Statens innkjøpssenter på en anskaffelse av kurs- og konferansetjenester. Etter hvert er det aktuelt med dialog også med andre bransjer og utvide antall kravbanker. En veiledning i bruk av kravbanker er også blant planene i DFØ.

En kravbank er en samling av krav som oppdragsgivere kan stille i konkurranse for en gitt type produkter eller innen et gitt område, opplyste Erlend Bergheim i DFØ på konferansen. Hver oppdragsgiver tilpasser sin konkurranse ved å velge ferdige krav og utarbeide sin evalueringsmodell. Dette betyr at bruk av samme kravbank bare gir like kravspesifikasjoner og tilhørende evaluering dersom oppdragsgivere har like behov.

Bruk av kravbank

Bergheim gav også en innføring i hvordan man kan bruke en kravbank. Oppdragsgiver utarbeider sin kravspesifikasjon basert på forhåndsdefinerte krav fra kravbank. De velger de kravene som er relevant for sin kravspesifikasjon, tilpasser kravene ved å definere besvarelsesform og vekter krav og/eller svaralternativer.

Når det gjelder leverandører, kan de forhåndsutfylle svar for sine produkter som er klart til bruk når kravspesifikasjonen mottas. Det gir mulighet for å forbedre sine produkter og svar over tid, konstaterte Bergheim som karakteriserte krav bank som en delt ressurs.

Effektiv prosedyre

Dynamisk innkjøpsordning er en anskaffelsesprosedyre som i utgangspunktet bare forutsettes brukt for enkle anskaffelser, spesielt hyllevarer. All kommunikasjon skal forutsetningsvis skje ved bruk av elektroniske kommunikasjonsmidler. Samtale eller intervju kan ikke brukes som grunnlag for tildeling – det gjelder også for bruk av videokonferanser. Tydelig kommunikasjon i invitasjonen er grunnleggende.

Bli den første til å kommentere på "Nå kommer kravbank – gjør dynamisk innkjøpsordning mer effektiv"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.