Norge er ledende i verden på elektronisk fakturering

Anbud365: Norge er ledende i verden på elektronisk faktureringGeneralsekretær i OpenPeppol, André Hoddevik, foran et medlemsmøte i Brussel tidligere i november i forbindelse med tiårsmarkeringen for etableringen av OpenPeppol AISBL. (Foto: OpenPeppol).

Skriv ut artikkelen

Av seniorrådgiver Paul Are Killie, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ)

I Norge har alle hørt om elektronisk handelsformat eller EHF. EHF er basert på Peppol, som ble etablert under norsk ledelse og som resten av verden nå i økende grad tar i bruk.

Regjeringens mål er at alle offentlige virksomheter innen utgangen 2024 skal bruke digitale verktøy i hele anskaffelsesprosessen og at det skal være sømløs informasjonsflyt mellom ulike digitale løsninger (St. meld. 22 2018-2019). Peppol er viktig fordi det gir en sømløs informasjonsflyt basert på én internasjonal standard som beskriver innholdet.

Peppol er dominerende

I Norge ble 93 av totalt 130 millioner fakturaer i forretningsmarkedet ble sendt gjennom Peppol siste 12 mnd. Ni av ti fakturaer til DFØ-kunder kommer som EHF-faktura via Peppol-nettverket. Peppol er en etablert infrastruktur med 50 tjenestetilbydere i Norge som brukes i både offentlig og privat sektor og styres av en norsk Peppol-myndighet som er en del av DFØ.

OpenPeppol, som eier og driver produktet Peppol, ble dannet som et som et resultat av et EU-finansiert prosjekt i 2012. Prosjektet hadde som formål å utarbeide en standard metode for å utveksle forretningsdokumenter mellom virksomheter innenfor EU.

Peppol har nå 500 medlemmer fra 42 land, 330 sertifiserte tjenesteleverandører og 723 584 registrerte fakturamottakere i nettverket. Hele denne utviklingen er basert på et norsk initiativ finansiert fra EU. OpenPeppol ledes av vår norske generalsekretær André Hoddevik fra DFØ.

Peppol – et bevis på vellykket norsk digitalisering

Utbredelsen av Peppol er et bevis på at Norge har implementert en fremtidsrettet infrastruktur for å kunne samhandle digitalt i handelsprosesser, både nasjonalt og internasjonalt. Elektronisk fakturering er viktig både for norske og internasjonale myndigheter. Det er selvsagt at det gjør effektivisering og automatisering enklere.

OpenPeppol er en brukerdrevet organisasjon. Det har medført tilslutning fra land langt utenfor Europa. I dag er det egne Peppol-myndigheter i 18 land inklusive eksotiske steder som Japan, Singapore, Australia og New Zealand.

Bli den første til å kommentere på "Norge er ledende i verden på elektronisk fakturering"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.