Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 10. maiLise Randeberg, leder av Akademikerne, er fornøyd med at regjeringen vil styrke ordningen med doktorgrader i næringslivet og med at strategien for å øke næringslivets investeringer i forskning og utvikling (FOU) fremmer innovative offentlige anskaffelser (foto: Akademikerne/Tobias Willumstad).

Skriv ut artikkelen

Grønne anskaffelser i fokus på Anbud365-dagen 5. juni, leverandør kapret for tredje gang milliardavtale med 20 kommuner, og leverandører i en undersøkelse stempler offentlige anskaffelser som komplisert, ressurskrevende og risikofylt. I Sverige øker antallet klager, men behandlingstiden går ned. En Finnmarks-kommune fikk ublidt møte med Arbeidstilsynet og mange, mange mil lengre syd berører en kommende IKT-avtale verd 183 mill rundt 15000 ansatte og skoleelever. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Dette kan Anbud365-dagen 5. juni by på

Grønne anskaffelser i fokus:
– 30%-vektingen: Erfaringer etter 5 måneder med klima- og miljøbestemmelsen
– Grønne anskaffelser sett med en samfunnsøkonoms øyne
… og bl.a.: Resultatene fra  DFØs store anskaffelsesundersøkelse. Komplett program og påmelding finner du her. Og nb: Nå med svært prisgunstig early-bird-tilbud!

  Anbudsseier for tredje gang med 20 kommuner

  OneMed har for tredje gang vunnet anbudet om å levere medisinsk forbruksmateriell og beredskapslager til Oslo kommune og 19 andre kommuner i regionen. Kontrakten har en verdi på inntil 2,2 mrd over de neste seks årene, melder NTB.

  Seminar om midlertidig forføyning

  22. mai 2024 arrangerer CMS Kluge frokostseminar om midlertidig forføyning i offentlige anskaffelser.. Arrangementet er gratis, og man kan delta fysisk eller digitalt. På frokostseminaret settes søkelys bl.a. på hvordan forføyningssakene fungerer eller ikke fungerer for at leverandøren kan få prøvd saken sin. Mer info finner du her.

  Tiltak for økt norskandel frukt og grønt

  I jordbruksoppgjøret 2019 ble det satt ned et rådgivende utvalg med formål å legge fram en langsiktig plan for styrke innovasjon, vekst og økt norskandel for grønt. Blant forslagene: utnytte innkjøpskraften i offentlig sektor og støtte til forprosjekt om økt norskandel av offentlig innkjøp av frukt og grønt (Statsråd Geir Pollestad i Stortinget).

  Komplisert, ressurskrevende og risikofylt

  Informantene fra leverandørsiden i en Norway Health Tech-rapport trekker bl.a. frem at de oppfatter offentlige anskaffelser som komplisert, ressurskrevende og risikofylt. Rapporten baserer seg på 20 dybdeintervjuer med personer fra helsenæring, helsetjenester, akademia og virkemiddelapparat, skriver medwatch.no.

  Strategi med tallfestede mål

  I en evaluering fra 2023 var det bred enighet fra alle aktørene i styringsgruppen til Landbrukets Økoløft om at det trengs et tallfestet mål for produksjon og offentlig innkjøp.  Økologisk Norge mener at økologisk må løftes ytterligere og at å tallfeste mål for økologisk produksjon og offentlig innkjøp må inn i strategien.

  Mediekritikk av hemmelighold

  Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag skriver i en felles høringsuttalelse at de ikke støtter konklusjonen i rapporten om at legemiddelpriser skal holdes hemmelig. Høringssvaret er et innspill til den såkalte Prioriteringsmeldingen, ifølge medwatch.no.

  Glede over satsing på innovative anskaffelser

  Akademikerne er bl.a. særlig fornøyd med at regjeringen så tydelig vil styrke ordningen med doktorgrader i næringslivet, vil fremme innovative offentlige anskaffelser som stimulerer bedriftenes investeringer i FoU og bidra med risikoavlastning for næringslivet. Innovative offentlige anskaffelser kan stimulere innovasjon og nye løsninger, heter det.

  Sammen med Skatteetaten mot useriøse

  En viktig del av kampen mot arbeidslivskrim er å hindre at useriøse leverandører får oppdrag. Derfor har Alver kommune og Skatteetaten inngått avtale som skal forebygge at slike leverandører får avtaler med kommunen.

  Industriaktivitet styrket i april

  DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, ble 52,4 i april. En indeks over 50 peker mot en økning i aktiviteten. Indeksen styrket seg med 1,8 poeng fra mars. Det var til dels betydelige skift i delindeksene også denne måneden.

  Uten kontroll av lønns- og arbeidsvilkår

  Arbeidstilsynet har vært på tilsyn hos Balsfjord kommune, skriver Nye Troms. I skriv fra tilsynet uken etter tilsynet vises det til at kommunen informerte under tilsynet om at de ikke har gjennomført kontroll av lønns- og arbeidsvilkår på løpende kontrakter. De har heller ikke utarbeidet rutiner for gjennomføring av kontroll og risikovurdering.

  Ikke velge bort betong

  – Det burde ikke handle om å velge bort betong som materiale, men hvilket klimafotavtrykk bedriften setter totalt sett gjennom en jobb. Så får det bli opp til oss å utvikle løsninger som er såpass bærekraftige at vi vinner anbudsrunden i forhold til andre materialer, het det fra Overhalla betongbygg, skriver Namdalsavisa.

  Digitaliserings-avtale verd 183 mill

  Digitale Innherred KO (DIKO), innherredskommunenes felles avdeling for IKT og digitalisering, sendte tidligere i år ut et omfattende anbud – med en samlet verdi på 183 mill. Alle ansatte og grunnskoleelever i Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer og Snåsa berøres – rundt regnet 15.000 personer, skriver Trønder-Avisa.

  Kuttforslag: Bruk anskaffelser

  Kommunedirektør Bodil Sivertsen i Sandnes kommune ha lagt frem fire konkrete forslag for å redde kommunens økonomi, bl.a. vurdere bruk av offentlig-privat samarbeid eller andre anskaffelsesformer, «for å utløse synergieffekter i et tettere samarbeid med næringslivet», skriver Sandnesposten.

  Brygge til anbudsbesvær

  I 2022 ble det bevilget snaue to mill til rehabilitering av en offentlig brygge på Lyngør. I fjor ble det gjennomført anbudsrunde, men tilbudene var for dyre. Enda en anbudsrunde gjorde det klart at budsjettrammen er for lav. Kommunedirektøren åpnet for en tredje anbudsrunde for å få ned prisen, men anbefalte det ikke, skriver Tvedestrandsposten.

  Liker ikke anbud på vent

  Mange av våre medlemmer opplever at anbud til det offentlige blir satt på vent eller ikke gjennomført, ifølge Norske Trevarer til Lillesands-Posten. Det offentlige må bli flinkere på å sette i gang renoveringsprosjekter på den bygningsmassen man allerede har, og ikke bremse ytterligere.

  Klagetall opp, saksbehandlingstid ned

  Antall klagesaker i forvaltningsdomstolene økte i 2023 med 17% sammenlignet med 2022 og utgjorde 3 942 saker. Det viser statistikk fra Upphandlingsmyndigheten. Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden gikk ned med 0,7 måneder til 1,8 måneder. Leverandører ble helt eller delvis godkjent i 9% av alle saker i forvaltningsdomstolene.

  AI avslører svak innkjøpsorganisering

  En AI-analyse har avdekket mangler ved flere kommuners og regioners håndtering av innkjøp. Problemet er vanligvis ikke den enkelte innkjøper, men at styring og organisering av innkjøp i mange virksomheter ikke er hensiktsmessig. Dette understreker Inger Ek, ​​generaldirektør i Upphandlingsmyndigheten, ifølge Offentliga Affärer.

  Rop om grønn, nasjonal innkjøpsstrategi

  Ti danske organisasjoner skriver til sin finansminister med appell om at regjeringen fremskynder arbeidet med en nasjonal strategi for grønne offentlige innkjøp. Den skal minske trykket på klima og natur, samt styrke samarbeidet mellom offentlige oppdragsgivere og de private leverandørene om en grønn omstilling, heter det.

  Rapportering av e-faktura-bruk

  I regi av Open Peppol arrangeres det i dagene 29.-30. mai en internasjonal konferanse i Brussel. Avrapportering av bruken av e-faktura er blant de sentrale temaene. Norske André Hoddevik er generalsekretær i Open Peppol, som bidrar til å kople bedrifter og offentlige kjøpere enklere sammen i elektroniske innkjøps- og handelsprosesser.

  Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. mai"

  Legg inn kommentar

  Epostadressen din vil ikke vises.


  *


  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.