Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 10. marsIfølge innkjøpsstrategien skal Sunndal kommune, her ved sin kommunedirektør Randi Dyrnes, være en pådriver for miljøvennlige og bærekraftige anskaffelser. Det har avstedkommet en ny, suksessrik ordning – etablering av «gjenbrukskanalen» (foto: Sunndal kommune).

Skriv ut artikkelen

Nærmere 150 høringssvar innkommet så langt til regjeringens forslag om skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser, kommunale innkjøpsfolk invitert til samling, og Anbud365 og Thommessen har et spesialtilbud til forsyningssektorene. Det er fortsatt en mulighet til å bli med på Anskaffelsesdagen i Bergen 15. mars, og i helseregion Sør-Øst er det foretatt et stort anskaffelsesløft. En ting er å ha bærekraft på agendaen, noe annet er det å gjennomføre slike krav i konkrete innkjøp. København har tatt grep og lokale produsenter har nappet. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

HASTER: Anskaffelsesdag i Bergen 15. mars

Påmeldingsfristen til Vestlandets store anskaffelsesdag i Bergen løp ut 8. mars. Men har du likevel ikke rukket å melde deg på, kontakt en av de som står nederst på denne programsiden. Krise, krig og kaos er overskriften på årets konferanse, som tar for seg en rekke av dagens nye utfordringer. Dette er det verd å få med seg!

Spesialtilbud til dere i forsyningssektoren

Hører du hjemme i forsyningssektoren? Da er den nye kompetanse-satsingen til Anbud365 og Thommessen noe for deg: Innkjøpsforum for forsyningssektoren er et felles initiativ for å skape en møteplass for innkjøpere i denne sektoren. Påmeldingsfristen er 15. mars og flere titalls har allerede grepet sjansen. Du også? Les mer her.

Kommune-samling for innkjøpsfolk

KS Anskaffelsesforum (KSA) ønsker velkommen til årssamling 26. og 27. april 2023 for alle som jobber innen anskaffelsesfaget i kommunal sektor. I år fokuserer de på helheten i anskaffelsesvirksomheten. Bærekraft og anskaffelsesledelse står i fokus.

Nær 150 høringssvar om miljøkrav

Nærmere 150 høringsuttalelser til forslaget om skjerpede miljøkrav er i skrivende stund lagt ut på nettsiden til Nærings- og fiskeridepartementets nettside. Søknadsfristen gikk ut 8. mars.

Førkommersiell anskaffelse av fallunderlag

Oslobygg KF lyser ut en før-kommersiell anskaffelse for utvikling av nye bærekraftige, brukervennlige og driftssikre fallunderlag. Opptil fem leverandører vil få støtte til design- og konseptutvikling. Oslobygg, Bymiljøetaten i Oslo og Bergen kommune står bak den før-kommersielle anskaffelsen, som har fått 10 mill i støtte fra Norges forskningsråd.

Følg med på FoU-prosjekter og anskaffelser

IKT-Norge mener i et innspill til en ekspertgruppe at det er nødvendig å tydeliggjøre at offentlig sektor ikke skal utvikle egne digitale løsninger der det finnes et velfungerende marked i privat sektor og å påse at ikke prosjekter innen forskning og utvikling i realiteten blir anskaffelser med innvirkning for forretningsmodeller og markeder.

Stort anskaffelsesløft i helseregion Sør-Øst

Alle anskaffelser av medisinsk-teknisk utstyr (MTU) til helseforetakene i Helse Sør-Øst skal fremover gå gjennom Sykehusinnkjøp. I Helse Sør-Øst investeres det i MTU for om lag en mrd årlig, men anskaffelsene rundt MTU skjer både fragmentert og i mange tilfeller av helseforetakene selv. Tidsbruken skal også ned, heter det.

Kamp om Klimasats-støtte

107 kommuner og fylkeskommuner har sendt 279 søknader om Klimasats-støtte for 2023, og søkt om til sammen 356 mill. Klimasats-penger har ført til at mange kommuner jobber systematisk med klimakrav i anskaffelser. Det har resultert i mer ambisiøse klimakrav i innkjøp for mellom 600 og 1600 mill., heter det i en pressemelding.

Ikke lett med bærekraft i praktisk innkjøp

Tross at norske kommuner og IKS’er har bærekraft på agendaen, er det ikke alltid like lett å gjennomføre dette i praksis ved innkjøp. Selv om det leveres grundig dokumentasjon på miljøegenskaper for et produkt, er det sjelden det grønne alternativet får ekstra poeng av betydning i avgjørelsene, heter det i vanytt.no.

Vanskelig å stille miljøkrav

Riksrevisjonen konstaterte at innkjøpsmakten ikke brukes godt nok for å sikre grønne offentlige innkjøp. Svanemerkets undersøkelse blant innkjøpsansansvarlige i 100 norske kommuner bekrefter dette: Under halvparten har miljø- og klimamål i sine anskaffelser. Tre av fire synes det er vanskelig å stille krav til miljø og klima i sine anbud.

Små og store sammen om innovative innkjøp

Eksempel på digitale nettverk og samarbeid er om små med store eller små sammen engasjerer seg i f.eks. innovasjon i innkjøp. Dette er et av forslagene til å styrke distriktskommuners evne til å drive innovasjonsarbeid, ifølge et oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), utført av Menon Economics mfl.

Miljøvennlig ammunisjon-anskaffelse

Hæren tester nå ut elektronisk løsammunisjon som Forsvarsmateriell har skaffet fra den norske leverandøren Green Ammo. På sikt kan dette systemet erstatte skyting med rødplast. Det er med andre ord en anskaffelse som går i miljøvennlig og bærekraftig retning vi nå tester ut», sier seksjonssjef Knut Porsum i Forsvarsmateriell.

Etterlyser tilbyder-ønsker

Viken fylkeskommune og Klimapartnere Viken utfordret aktører fra næringsliv og interesseorganisasjoner til å komme med ønsker til Vikens videre arbeid med energi. Det gjelder bl.a. å utfordre tilbydere om å opplyse hvilke smarte løsninger som finnes, vekting av klimatiltak i anbud, og å prioritere kjøp av energi fra lokale aktører.

Opprettet gjenbrukskanal

Ifølge innkjøpsstrategien skal Sunndal kommune være en pådriver for miljøvennlige og bærekraftige anskaffelser. Derfor har kommunen innført en ny ordning som har vært en suksess så langt – «gjenbrukskanalen». Tanken er at det som én etat eller avdeling ikke lenger har bruk for, kan komme andre innen kommunen til nytte, melder Aura Avis.

Varsler erstatningskrav etter alarm-trøbbel

Ålesund kommune vil kreve erstatning fra selskapet som har solgt trygghetsalarmer til eldre. Mange kommuner har testet alle sine alarmer etter at det ble funnet feil på alarmen til en kvinne i Sula kommune som nå er død. Det er IT-selskapet Atea som har solgt alarmene til 17 kommuner på Nordvestlandet, ifølge Sunnmørsposten,

København med suksess med sesong i anbud

Københavns Kommune har i flere omganger og med stor suksess satt fokus på diversitet og sesong i sine anbud. Det har medført flere lokalt produserte og mer bærekraftige råvarer, samt økt spisekvalitet for innbyggerne og dermed bidratt direkte til kommunens bærekraftmål.

Enklere å bruke og dele data

Med nye anbefalinger for anskaffelser av data blir det enklere som offentlig aktør å skape goda forutsetninger for både å kunne bruke og dele data. Anbefalingene legger også et bra grunnlag for den nye åpne dataloven som kom i august 2022. Den tar bl.a. opp noen av de problemene knyttet til åpne data i dag, skriver Sveriges Offentliga Inköpare.

Anskaffelsesreglene en trussel

Lokalpolitiker i Sverige: Reglene for offentlige anskaffelser bygger på prinsippet om at alle skal få gi anbud – til og med selskap med virksomhet i hele verden. Derfor oppleves reglene ikke sjelden som en trussel mot det sosiale vevet som er så sterkt i små-kommuner.

Veiledning til troverdighet-vurdering

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Danmark har utarbeidet en veiledning for gjennomgang av reglene og prosessene omkring innhenting av veiledende uttalelser til vurdering av virksomheters troverdighet i anbud. Det gjelder leverandører som har på seg flere avvisningsgrunner og som ønsker å dokumentere troverdighet.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.