Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 13.desemberBærum kommune benytter dialogkonferanser i langt større omfang enn gjennomsnitt for landet som helhet. Det opplyste ordfører Lisbeth Hammer Krog i kommunen i sin budsjettale til kommunestyret nylig (foto: Hans Fredrik Asbjørnsen).

Skriv ut artikkelen

Første norske pilotleverandør har ferdigstilt første prosjekt med bruk av Bet Value Procurement, og erfaringene fra den innovative anskaffelsen om Norges første responssenter foreligger. En OPS-kontrakt til 10 mrd skal kunngjøres før jul – det er Norges største enkeltstående samferdselskontrakt. Ikke alle har registrert seg som 3.0-bruker av EHF-faktura, og nå haster det. I Sverige sørger Trafikverket gjennom sine anskaffelser at et hundretalls personer årlig kommer tilbake til arbeidsmarkedet. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Ferdigstilt sitt første BVP-prosjekt

Nye Veier er primus motor i Difis pilotprogram for Best Value Procurement (BVP) og var den første norske piloten som inngikk kontrakt etter BVP-metoden. – Det har vært god dialog med leverandøren i hele gjennomføringsfasen og er resultert i flere miljøvennlige løsninger, sier Bjørn Børseth, kontrakts- og anskaffelsesdirektør i Nye Veier.

Innkjøpere kan begrense matsvinn

Å redusere matsvinn er det enkleste klimatiltaket man kan gjøre, heter det på anskaffelser.no. Informasjon om hvordan man kartlegger og reduserer matsvinn finnes på Matvett.no. Når måltidstjenester eller mat- og drikkeprodukter skal kjøpes, anbefaler Difi å bruke deres veiledning for formålet.

Erfaringer fra en innovativ anskaffelse

Værnesregionen, Kongsbergregionen og Tromsø kommune har gjort en felles innovativ anskaffelse av Norges første responssenter. Nasjonalt program for leverandørutvikling gir et innblikk i hvordan de tre i fellesskap benyttet en innovativ anskaffelsesprosess. Den bidro til gevinster for både leverandørene, kommunene og brukerne.

Dialogkonferanse i hver fjerde anskaffelse

Bærum benytter handlingsrommet innenfor rammene av anskaffelsesregelverket. Andelen dialogkonferanser med leverandørmarkedet utgjør 25% av alle kunngjorte anskaffelser i Bærum mot 2 % på landsbasis. Det sa ordfører Lisbeth Hammer Krog i kommunen i sin budsjettale til kommunestyret nylig.

Mange mangler EHF 3.0-registrering

Utfasingsdato for EHF-faktura og kreditnota 2.0 er utgangen av 2019, men fortsatt er det et betydelig antall mottakere som mangler registreringen av obligatorisk EHF-fakturering 3.0 (Peppol BIS Billing 3.0). Dette er brudd på dette kravet som har vært obligatorisk for alle fakturamottakere Peppol-nettverket å støtte fra 18. april 2019.

OPS-kontrakt verd om lag 10 mrd

Norgeshistoriens største enkeltstående samferdselskontrakt skal kunngjøres før jul. Det er en OPS-prosjekt verd om lag 10 milliarder, og det dreier seg om Statens vegvesens bygging av Sotrasambandet. I første omgang skal aktuelle selskap levere inn sin kvalifiseringssøknad i løpet av februar 2020. Endelig kontrakt signeres høsten 2021.

Er det for vanskelig for lokale virksomheter?

Tysvær kommune vil ha dialog med næringslivet. Et kick-off-møte dreide seg om offentlig anskaffelser med målsetting om bærekraftig vekst og innovasjon i lokalt næringsliv. Tysvær kommune kjøper årlig for ca. 300 mill, og spør: Er det for vanskelig og for ukjent landskap for lokale virksomheter å vinne kommunale anbud?

Ulovlig statsstøtte til avfallshåndtering?

ESA åpner formell gransking for å finne ut om det er gitt ulovlig statsstøtte som finansiering av avfallshåndtering i Tromsø kommune. Kommunen etablerte Remiks -gruppen i 2009, og har senere kjøpt avfallstjenester der. En klage er kommet, og spørsmålet er om selskap i Remiks-gruppen har fått konkurransefordeler.

Innovasjonspartnerskap i Møre og Romsdal

Møre og Romsdal fylkeskommune utlyser konkurranse om innovasjonspartnerskap (prekvalifisering) for å utvikle nye innovative løsninger for bygging og vedlikehold av bruer med lengde over 40 meter, skriver byggfakta.no.

Anskaffelses-Difi flytter 1.september

Fra 1. september 2020 overføres avdeling for offentlige anskaffelser fra Digitaliseringsdirektoratet til Direktoratet for økonomistyring (DFØ). Den 1. januar 2020 blir avdeling for ledelse og avdeling for utredning og analyse i Difi overført til DFØ, som endrer navn fra samme dato til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ)

Til bekjempelse av bestikkelser

Å forebygge bruk av bestikkelser er en viktig del av arbeidet med å motvirke korrupsjon i offentlig sektor. Upphandlingsmyndigheten har utviklet verktøy til hjelp i arbeidet, og lagt ut en mal for bestikkelsesdeklarasjon på nettsiden sin. Det finnes også støtte for å forebygge korrupsjon i anskaffelsesprosessen.

40% vekst i bruk av ehandel

De 92 kommunene i innkjøpsdatabase-samarbeidet til Statens og Kommuners Indkøbsservice (SKI) har fått ny bunke rapporter. Der kan man se at mer enn 66% av forbruket skjer hos SMB (under 250 ansatte), kommunene har en samlet vekst i ehandel på 40% fra 2017/2018 og 1 av 5 kroner brukes hos lokale leverandører.

Innkjøpsmuskler og grønn omstilling

 Jeg vil gjerne si det helt klart: Regjeringen ønsker at vi bli langt bedre til å bruke de offentlige muskler vi har til å understøtte den grønne omstilling. Det sa miljøminister Lea Wermelin (S) på årskonferansen til Forum for bæredygtige indkøb.

Et hundretalls tilbake i jobb

Trafikverket hjelper årlig et hundretalls personer tilbake til arbeidsmarkedet gjennom å stille krav om sysselsettingsfremmende tiltak i sine anskaffelser. Leverandører som ikke lykkes i å leve opp til kravene, kan ilegges bøter, mens de som gjør det bedre enn kravene kan få bonus.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.