Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 15. juniStatens inköpscentral i Sverige forbereder anskaffelse av innovasjonsmeklere for å hjelpe offentlig sektor med innovasjon. På bildet generaldirektør i Kammarkollegiet, der Statens inköpscentral inngår, Gunnar Larsson (United Frog Studios).

Skriv ut artikkelen

Sykehus-konkurranse avlyses i Møre og Romsdal, mens IKT-kontrakt verd milliarder kanselleres av Helse Sør-Øst. Jernbanekontrakt i Østfold lyses ut på nytt, og svenskene forbereder anskaffelser av innovasjonsmeklere. Flere hjelpemidler for innkjøpere er på vei: Kriterieveiviser for bygg og transport (Difi), mal for kjøp av hotelltjenester (NHO), veiledning for lønns- og arbeidsvilkår (Difi) og sjekkliste for prosjektsamarbeid (NHO). Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Piloter for bygg- og transportanskaffelser

Difi trenger hjelp til å teste miljøkriterier i sin nye kriterieveiviser. Veiviseren skal gi mer bærekraftige anskaffelser av bygg og lette kjøretøy.

Avlyser sykehuskonkurranse

Styret i Helse Møre og Romsdal konstaterer at pristilbudene som er levert er langt høyere enn forventet og valgte å avlyse anbudskonkurransen for hovedentreprisen. I følge en pressemelding fra Helse Møre og Romsdal støtter styret innstillingen fra adm.dir. Espen Remme og vedtok dermed å avslutte den pågående anbudskonkurransen.

Skal lage mal for hotelltjenester

NHO, NHO Reiseliv, Sykehusinnkjøp og Difi lage en felles mal for hotelltjenester ved offentlige innkjøp. Arbeidet vil gå gjennom høsten og vinteren, med mål om å være ferdig våren 2019, melder NHO.

Lønns- og arbeidsvilkår – ny veiledning

Arbeids- og sosialdepartementet (ASD), KS, Arbeidstilsynet og Difi samarbeider for å sikre at offentlige innkjøpere etterlever forskrift om lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anskaffelser. En ny veiledning kommer til høsten.

NHO-sjekkliste for prosjektsamarbeid

NHO, Nelfo og EBA har utarbeidet en sjekkliste som skal gjøre det lettere å vurdere samarbeid om større anbud.

Ny kontraktsmodell i Trøndelag

Nye Veier lanserer ny kontraktsmodell på E6-prosjektet Kvål-Melhus sentrum. Integrert prosjektleveranse (IPL) forutsetter bl.a. samlokalisering og full åpenhet om kalkyler.

Milliardkontrakt på IKT kanselleres

Det enorme prosjektet som skulle modernisere IKT-strukturen på alle sykehusene i Helse Sør-Øst, kanselleres. Styret har besluttet at driften av IKT-infrastrukturen ikke skal tjenesteutsettes, slik det var forutsatt i kontrakten med DXC. Avtalen hadde en kostnadsramme på fem mrd, over syv år, da den ble inngått, skriver Dagens Medisin.

… og milliardkontrakt på bane lyst ut på nytt

I mai avlyste Bane NOR prekvalifiseringen for milliardkontrakten Sandbukta-Moss-Såstad Sandbukta. Nå er den kunngjort på nytt. Kontrakten er for cirka 10 km med underbygning, som inkluderer blant annet to tunneler i fjell, på henholdsvis 2,3 og 2,7 km, to store løsmassekulverter og nytt stasjonsområde med nytt stasjonsbygg i Moss.

Kontrakt etter direkteanskaffelse

I mars inngikk Bane NOR kontrakt med AF Gruppen på Follobanen uten å lyse den ut i markedet. – Vi valgte direkteanskaffelse av sikkerhets- og risikokritiske årsaker, opplyser Bane NOR. Bane NOR valgte å gi AF Follobane-kontrakten etter en direkteanskaffelse som ble inngått den 5. mars. Det ble gjort av sikkerhetsårsaker, skriver bygg.no.

Ti tilbud i Tromsø-konkurranse

For nybyggprosjektet for Tromsø museum – Universitetsmuseet har Statsbygg valgt en åpen konkurranse for kontrahering av en komplett prosjekteringsgruppe. Det er kommet inn tilbud fra i alt 10 prosjekteringsgrupper, med mange svært kvalifiserte aktører, ifølge statsråd Iselin Nybø i et svar på spørsmål fra Stortinget.

Anskaffelse av innovasjonsmeklere

Statens inköpscentral håper at meklere skal kunne hjelpe offentlig sektor med å møte behovet for innovasjoner. Nå innledes en ambisiøs forstudie med sikte på anskaffelse av innovasjonsmeklere, melder inkopsrådet.se.

Kan spare 800 mill på fellesavtaler

I 2017 har porteføljen av rammeavtaler hos Statens og Kommunernes IndkøbsService generert et besparelsespotensial på 800 mill. kr. Ses det isolert sett på de nye avtalene som er trådt i kraft i løpet av 2017, genererer de et samlet effektiviseringspotensial på 340 mill. kr.​

Strid om konkurranseutsettings-tall

Danske kommuner konkurranseutsetter i dag 27,1% av sineoppgaver til private. Det er ikke nok, mener regjeringen, og har foreslått at andelen skal opp til 35%. Men regjeringen regner feil, sier to professorer til mandagmorgen.dk.

Overtredelsesgebyr til EU-domstolen

For første gang har en svensk domstol valgt å innhente en forhåndsavgjørelse fra EU-domstolen i en sak som gjelder offentlige anskaffelser, melder Konkurrensverket i sitt nyhetsbrev. Det gjelder en sak om overtredelsesgebyr mot togselskapet SJ AB, som på sin side hevder at de ikke omfattes av anskaffelsesregelverket.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.