Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18.november

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18.novemberAdvokat i NHO-foreningen Abelia, Tore Frellumstad, skriver at uforutsigbarheten i fremtidige løsninger må gjenspeiles i et fleksibelt anskaffelsesregelverk.

Skriv ut artikkelen

Det finnes NHO–foreninger som slett ikke synes så ille om de nye anskaffelsesreglene. Ni legeforeninger er kritiske til hemmeligholdte legemiddelpriser i anbud. Medtek Norge kritiserer NAVs anbudspraksis, og maskinentreprenørene er ikke fornøyd med offentlige byggherrer. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Leger advarer mot hemmelige anbudspriser

Ni ulike legeforeninger har levert høringssvar til Helseforetakenes Innkjøpsservice (Hinas) om hemmelige anbudspriser på legemidler, skriver Dagens Medisin. Alle er kritiske. Legemidler i offentlige anbud har vært offentlige siden 1995, men Hinas mener nå at prisene er å regne som forretningshemmeligheter og må unntas offentlighet.

NHO–forening ser lyst på nye regler

Nytt regelverk for offentlige anskaffelser fra nyttår skal gjøre kjøp og salg enklere. Enkelte tror likevel at det egentlig er en motorvei til helvete brolagt med gode intensjoner. Kunnskapsnæringen tror likevel ikke at alt håp er ute – tvert imot, skriver advokat Tore Frellumstad i NHO–foreningen Abelia i et innlegg i Finansavisen.

Innovasjonspartnerskap kommer

Innovasjonspartnerskap legger til rette for produkt- og tjenesteutvikling i en samarbeidsprosess mellom kjøper og utvikler/leverandør. Innovasjonspartnerskap kommer i det nye anskaffelsesregelverket fra 1.januar 2017. I dag er slikt partnerskap ikke en formell prosedyre i anskaffelsesregelverket, heter det på anskaffelser.no.

Forundret over offentlige byggherrer

Maskinentreprenørnes Forbund (MEF) er bekymret for utviklingen i deler av anleggsbransjen der det utelukkende er laveste pris som teller i tildeling av oppdrag. Opptredenen fra offentlige byggherrer skaper forundring, sier sjeføkonom i MEF, Stein Gunnes, til bladet Anleggsmaskinen.

Medtek Norge med NAV–kritikk

NAV hevder at de jobber med anskaffelser slik at produktmangfold og brukernes behov ivaretas. Medtek Norge og brukerorganisasjonene opplever prispress, dårligere produktkvalitet og mindre valgfrihet, skriver Medtek Norge på sine hjemmesider.

Personvern i IKT-anskaffelse

Personell som drifter infrastrukturen skal ikke ha tilgang til systemer med personsensitiv informasjon som for eksempel pasientjournalsystemet (DIPS) eller andre systemer hvor personopplysninger behandles, ifølge helse- og omsorgsminister Bent Høie i et svar på et spørsmål fra Stortinget om personvern og Helse Sør-Østs anskaffelse av IKT-tjenester.

Kapret milliardkontrakt med Helse Sør–Øst

Hewlett Packard Enterprise har inngått en avtale med Sykehuspartner HF som er felles IKT-tjenesteleverandør for de elleve helseforetakene i Helse Sør-Øst. Avtalen er verd 600 millioner USD eller over 5 mrd norske kroner etter dagens kurs. Den skal bidra til modernisering av Helse Sør-Øst sin IKT-infrastruktur for å forbedre pasientsikkerheten og frigjøre ressurser til pasientbehandling, heter det i en pressemelding.

Nye avtaler for de ideelle

Helse Midt-Norge har inngått nye avtaler om kjøp av tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengighet (TSB). Avtalene inngås med Kvamsgrindkollektivet (NKS) og Lade Behandlingssenter (Blå Kors). Kontraktene løper over fire år med mulighet for forlengelse i ytterligere to + to år. Konkurransen var forbeholdt ideelle organisasjoner.

Sverige skal få enklere nasjonale regler

Regjeringen i Sverige har tatt fatt på arbeidet med å forenkle anskaffelsesreglene under EU/EØS-terskelverdiene, ifølge inkopsradet.se. En høringsrunde er gjennomført. Innspillene derfra skal danne grunnlaget for de kommende, forenklede reglene.

Island med ny anskaffelseslov

Island fikk sin nye lov om offentlige anskaffelser helt i slutten på oktober i år, melder rikiskaup.is. Dermed kommer sagaøya i land før både Norge, Sverige og Finland, som alle tar sikte på å la sine respektive, nye lovverk tre i kraft 1. januar 2017.

Innkjøpsstrategisk samarbeid i Danmark

Danske kommuner er blitt enige med regjeringen om et moderniserings– og effektiviseringsprogram, som skal frigjøre en milliard danske kroner årlig. Effektive innkjøp og konkurranseutsetting er ett av fem kjernetemaer i programmet. Regjeringen, regionene og kommune har til formålet inngått et innkjøpsstrategisk samarbeid.

En nordisk til EM–finale i anskaffelser

Seks offentlige virksomheter er nominert til finalen i Procura+ Awards–konkurransen – EM i offentlige anskaffelser – om de mest fremragende anskaffelser som er utført i Europa siste året. I gruppen «årets bærekraftige anskaffelse» finner vi den eneste nordiske nominerte: København.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18.november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.