Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18.september

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 18.septemberI et innspill til partienes partiprogrammer krever Natur og Ungdom bl.a. at bærekraft skal vektes høyt ved offentlige anskaffelser. På bildet leder i Natur og ungdom, Therese Hugstmyr Woie (foto: Natur og Ungdom).

Skriv ut artikkelen

To spørsmål dukker stadig opp landet rundt: Om konkrete kontrakter skal deles opp og om lokale leverandører i større grad skal satses på. Forsvaret har fått 50 mill til kjøp fra SMB’er, Oslo Universitetssykehus drar i gang et innovasjonspartnerskap og Avfall Norge vil ha krav om at resirkulerte råvarer skal blandes inn nå det offentlige kjøper. Fra dansk byggenæring hører vi at man kan spare milliarder ved å forenkle innkjøpsreglene. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Resirkulerte råvarer i offentlige kjøp

Obligatorisk krav til vekting av miljø i offentlige anskaffelser, krever Avfall Norge i sitt innspill til nasjonal strategi for sirkulær økonomi. Likeledes kreves innføring av krav om innblanding av resirkulerte råvarer – ved produksjon og ved offentlige innkjøp. Selv et lavt innblandingskrav vil skape store ringvirkninger på sikt, heter det.

Innovasjonspartnerskap og operasjonsstyring

Oslo Universitetssykehus, landets største kirurgiske sykehus, forbereder et prosjekt med mål å utvikle løsninger for planlegging og styring av operasjonsvirksomhet i sanntid i sykehus. Det gjennomføres hvert år 54.000 planlagte og øyeblikkelige operasjoner. Nye innovative løsninger og systemer skal utvikles gjennom innovasjonspartnerskapet.

50 mill til kjøp hos SMB

Forsvaret har i revidert nasjonalbudsjett fått 50 millioner kroner ekstra til å bruke på handel med små- og mellomstore bedrifter. Tiltaket kommer i forbindelse med Covid 19 og skal stimulere til handel i en tid hvor flere selskaper sliter økonomisk. Det understrekes at anskaffelsesregelverket fortsatt må følges, skriver Forsvarets Forum.

Anskaffelseskrav til politikerne

I et innspill til partienes partiprogrammer krever Natur og Ungdom bl.a. at offentlige anskaffelser bør brukes til å fremme produksjon av bærekraftige varer og tjenester ved å stille krav om blant annet levetid, sirkularitet, livsløpsanalyser for klimaavtrykk og at bærekraft skal vektes høyt ved offentlige anskaffelser.

Flere kommuner med innkjøpsstopp

Etter tertialrapport 1-20 er det innført innkjøpsstopp i hele Nome kommune, og bare strengt nødvendig innkjøp skal gjennomføres. Verdal kommune ligger an til et merforbruk på nær 32 millioner i 2020, og har innført innkjøpsstopp.

EU-midler til digitale skjemaer

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) inviterer leverandører av systemløsninger for anskaffelser til å bli med på søknad om midler fra Connecting European Facility (CEF) for å implementere EUs nye kunngjøringsskjema og den nye versjonen av ESPD skjemaet.

Sats på lokale (I)

– Jeg har hørt om lokale foretak som har tapt en anbudskonkurranse fordi de var 4000 kroner dyrere enn et utenbys firma i et millionprosjekt. Det mener jeg er feil. Lokalt næringsliv må kunne ha et fortrinn, sire Joachim Volden, daglig leder i VVS Solution, til bladet Valdres.

Sats på lokale (II)

Det er viktig at det offentlige er ryddige og bruker lokale bedrifter når prosjekt legges ut på anbud, sier Tone Grindland. Åtte prosent frykter konkurs, ifølge NHO Rogaland-direktør Tone Grindland i Rogalands Avis.

Del opp eller begrunn (I)

Det gikk et lite sukk gjennom møtesalen da fylkesråd for transport og infrastruktur i Nordland, Bent-Joachim Bentzen, uttalte at det er for sent å gjøre noe med at det bare skal være et anbud på Hålogalandsveien, ifølge vol.no. Vesterålen Regionråd har gitt opp å få delt prosjektet opp i flere mindre anbud.

Del opp eller begrunn (II)

Agder fylkeskommune starter arbeidet med et nytt anbudsgrunnlag for Sirdalskontrakten og fylkeskommunen vurderer å løse dette på nye måter, skriver avisen Agder. Fylkeskommunen vurderer å gå fra store kontrakter til byggherrestyrt kontrakt. Det innebærer en oppdeling av dagens funksjonskontrakt i flere mindre kontrakter.

Elektrisk hurtigbåt på Mjøsa

– Det finnes ingen andre nullutslipps hurtigbåter på noen annen innsjø i Norge, sier Mette Marit Gjerdingen Jensen i Innlandet fylkeskommune. Hun er leder utredningen om mulighetene for en elektrisk hurtigbåt på Mjøsa. Hun tror ikke på en eventuell anbuds- og byggeprosess i 2022, men kanskje i 2023, skriver Gjøviks Blad.

Milliarder å spare ved forenkling

En undersøkelse i regi av danske Bygherreforeningen har vist at reglene for anskaffelse av store offentlige og almene byggeprosjekter er så kompliserte i Danmark at det er et milliardpotensial i å forenkle området, skriver Bygherreforeningen og Boligselskabet Sjælland. Opptil 6% av de samlede byggeomkostningene kan spares, heter det.

Lærdom å trekke fra coronapandemien

Under coronapandemien har det vært utfordringer bl.a. når det gjelder tilgang på beskyttelsesmateriell. Hvilke lærdommer som kan trekkes og hvorledes man på bredere front bør gjennomgå forsyningsstrategien er viktige spørsmål. Adm. dir i SKL Kommentus, Eva-Lotta Löwstedt Lundell, redegjør på upphandling.se.

Uklart om etterannonsering

I januar 2021 får svenskene regler for anskaffelsestatistikk. Upphandlingsmyndigheten mener i den forbindelse at reglene om etterannonsering er uklare. Det gjelder direkteanskaffelser. Myndigheten ber om avklaring fra lovgiverne – de som skal forvalte kunngjøringsdatabasene må få vite hva som gjelder, heter det.

ESPD-dokumentasjon fra utenlandske

Ja, en utenlandsk virksomhets notarialpåtegnede egenerklæringer kan anses som gyldig dokumentasjon for innholdet i ESPD’en, svarer rådgivningsenheten i Statens Indkøb på spørsmål.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18.september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.