Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 20. maiUtfordringen er i stor grad at bærekraft skal vektlegges i offentlige anskaffelser, men det skjer i liten grad i praksis, mener Jørn Fragge, salgs- og markedsdirektør i Pipelife Norge AS.

Skriv ut artikkelen

Oppdatert veiledning om anskaffelser i krisetider fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), to tilbud fra Anbud365 om kompetanseløft – og forskning som har sett på sammenheng mellom korrupsjon og bygg-overskridelser. Oslo Economics skal utrede handlingsrommet for lokale kjøp i kommunene, og hackere har vist interesse for innkjøpere. I Molde skal minst 20% av kaffekjøpene være Fairtrade. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kompetanseløft – benytt sjansen (I)

Nytt, gratis Anbud365-webinar onsdag 25. mai kl. 1000 – 1130: Temaet er evaluering ved prissetting av kvalitet. Det er Christian Bjørtuft Ellingsen og Anders Thue fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig som står for det faglige innholdet. Påmelding kan du gjøre her.

Kompetanseløft – benytt sjansen (II)

Anbud365-dagen 16. juni er et kjempetilbud til deg som ønsker å heve eller ajourføre din kompetanse på aktuelle og viktige temaer innenfor offentlige anskaffelser. Et titalls faglige eksperter stiller opp og bidrar med sine kunnskaper og erfaringer. Nå er det bare å melde seg på, enten fysisk eller digitalt. Det er early-bird tid med 50% rabatt!

Oppdatert veiledning om anskaffelser i krisetider

Russlands invasjon av Ukraina medfører en rekke utfordringer for leverandører og oppdragsgivere, i form av manglende eller forsinkede leveranser, redusert tilbud samt prisøkning. DFØ, KS og NHO samarbeider om veiledning om hvordan aktørene kan håndtere dette, både mht eksisterende kontrakter og ved inngåelse av nye kontrakter.

Korrupsjon og bygg-overskridelser

Forbindelsen mellom offentlige anbudsrunder og korrupsjon opptar forskere. Portugisiske forskere har nylig analysert over 4000 offentlige investeringsprosjekter i landet i en periode på 25 år. De ser sammenhenger mellom mengden korrupsjon i landet totalt sett, og mengden overskridelser i offentlige byggeprosjekter, skriver Stat og Styring.

Minst 20% Fairtrade-kaffe i Molde

– Minst 20% av all kaffe vi kjøper i Molde kommune skal fra nå av være Fairtrade. Det er målet for 2022, og det er et realistisk mål hvis alle avdelinger og enheter tar et delansvar, sier innkjøpssjef Dirk Lungwitz. Fairtradeprodukter som bl.a. sukker, te, frukt og kakao skal tilbys, senere andre varer enn mat, f, eks. arbeidstøy

Vil ha obligatoriske bærekrafts-krav

Utfordringen er i stor grad at bærekraft skal vektlegges i offentlige anskaffelser, men det skjer i liten grad i praksis. Anbudsutlysningene må rett og slett stille obligatoriske konkrete krav, ikke bare inkluderes som en oppfordring, sier Jørn Fragge, salgs- og markedsdirektør i Pipelife Norge AS til samferdselinfra.no.

Skal utrede lokale kjøp i kommunene

Oslo Economics har fått i oppdrag fra Distriktssenteret å utrede hvilket handlingsrom kommunene har for å kunne legge til rette for anbud, slik at små og mellomstore virksomheter i distriktene kan delta i konkurranser og få kommunen som kunde. Utredningen skal etter planen bli overlevert til Distriktssenteret 30.september.

Hackergruppe interessert i innkjøpere

En nylig oppdaget trusselaktør bruker avanserte metoder for å infiltrere Exchange-servere og holde seg uoppdaget i lang tid. Etterforskerne fant at gruppen jobbet målrettet mot innboksene til ansatte i ledergruppa, i anskaffelsesavdelingene, økonomiavdelingene og i sikkerhetsteamet, ifølge digi.no.

Flere og flere vil ha miljøkrav i anbud

63% oppgir at de er positive til tyngre vekting av miljø- og klimahensyn i offentlige anbud (mot 45% i 2018), fremgår det av Klimaundersøkelsen 2022 i regi av KlimaOslo. Resultatene fra Klimaundersøkelsen 2022 viser også at bedriftenes holdninger til mulige klimatiltak fra kommunen tydelig har beveget seg.

Volda satser på lokalmat

Forsøket med å ta i bruk mer lokalprodusert mat var vellykket og til inspirasjon. Nå tar Volda kommune regien for et prosjekt der målet er mer kortreist mat inn i kjøkkenet på institusjonene. Hvor mye av dagens innkjøp i Volda kommune som kan gjøres lokalt, er blant spørsmålene prosjektet skal vurdere.

Kristiansand – smarte avfallsbeholdere

“Start0ff”-prosjektet la ut et anbud for et flytende returpunkt for Kristiansand kommune for å gjøre det enklere for båtfolket å kaste søppelet. Det kom åtte-ni tilbud. Clean Sea Solutions vant utviklingsoppdraget. Kristiansand blir første kommune til å teste ut smarte avfallsbeholdere, melder sørnett.no.

Kristiansand – vil kjøpe brukt

Kristiansand kommune åpner nå for innkjøpt av brukt utstyr. I første omgang er det snakk om mindre innkjøp som instrumenter til skoler. Det er klima- og miljøhensyn som ligger bak, ifølge nrk.no.

Fossilfri satsing gav vgs-læremiddel

Med støtte fra Viken fylkeskommune har Ål vgs gått til innkjøp av en fossilfri hjullaster. Offentlige anskaffelser blir stadig trukket fram som et sentralt virkemiddel for å kutte klimagassutslipp og for å få til en omstilling til lavutslippssamfunnet, heter det, og i Viken satser fylkeskommunen og kommunene fossilfritt.

Færre konsulenter, flere interne

OsloMet vurderer å endre prosesser for innkjøp og bruk av rammeavtaler for å legge bedre til rette for bruk av interne ressurser, skriver khrono.no. Planene er å erstatte en del av konsulentbruken med egne ressurser, men 2022-budsjettet for konsulenttjenester er på 85 mill – langt over 2021-budsjettet, men 15 mill lavere enn faktisk forbruk.

Fylkeskommunene Nord velger Telenor

Fylkeskommunene Nord, som består av de fire nordligste fylkeskommunene Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark, 55 kommuner og tilhørende offentlig virksomheter har valgt Telenor som mobiloperatør. Avtalen har en anslått verdi på 240 mill, skriver elmagasinet.no.

Stockholm-plan for bærekraft nær oppfylt

Av Region Stockholms mål i miljøprogram 2017–2021 er fem helt oppfylt, seks i hovedsak oppfylt, to delvis og to ikke. Dessuten er det overgripende målet om en plan for bærekraftige anskaffelser på det nærmeste blitt oppfylt.

Svekket innovasjonslyst i Sverige

Interessen for å satse på innovasjonsanskaffelser med støtte fra innovasjonsmyndigheten Vinnova har avtatt. Sist høst delte Vinnova ut 3,4 mill. til 14 anskaffelser i regi av ni oppdragsgivere. I år er det bare kommet inn to søknader, og søknadsfristen må dermed forlenges, melder inkopsradet.se..

Både og fra næringslivet om lovforslag

Noen positive forslag, men er generelt sett meget skuffet, er dommen fra Dansk Industri (DI) til regjeringens forslag til endring av anskaffelsesloven i Danmark. DI er positive til forslag som kan åpne opp for styrket bruk av fleksible anbudsformer, men sterkt bekymret for forslagene som er byråkratiserende og gjør det vanskeligere for bedriftene.

Konsekvens-notat om sanksjonene mot Russland

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Danmark har offentliggjort et kort notat om hvilke konsekvenser EU’s femte sanksjonspakke får for tildeling av nye offentlige kontrakter og gjennomføring av eksisterende.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.