Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. april

Anbud365 Offentlige anskaffelser Stort og smått 22. aprilOffentlig sektor har en enorm kjøpekraft, understreket statsminister Erna Solberg på et møte nylig. Hun viste til utviklingen med innovative offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Statsminister Erna Solberg slår et slag for innovative offentlige anskaffelser. Arkitektbedrifter og maskinentreprenører sier nei til ny tilbudsprosedyre, og 72 leverandører fra 31 land har levert tilbud på læringsapp for syriske flyktningebarn. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Grønt skifte med innkjøp i spiss

Offentlige innkjøp er det første av fem felt som regjeringen vil satse på fremover for å fremskynde det grønne skiftet. Offentlig sektor har en enorm kjøpekraft, understreket statsminister Erna Solberg på et møte i KS Bedrift–regi nylig. Hun viste til utviklingen med innovative offentlige anskaffelser.

Hard kamp om Syria-app

Gjennom Norad utlyste Norge i januar en internasjonal innovasjonskonkurranse for å utvikle en spillbasert mobilapplikasjon for syriske flyktningebarn. Målet med appen er at syriske barn skal lære å lese, uavhengig av hvor de befinner seg. 79 leverandører fra 31 land har levert tilbud.

Støtte til klimavennlige innkjøp

Miljødirektoratet har nettopp lansert en ny tilskuddsordning for klimasatsing i norske kommuner. Klimavennlige innkjøp er et sentralt virkemiddel.

Faglig nettverk for offentlige innkjøp

JUC Norge har etablert et faglig nettverk innenfor offentlige anskaffelser med deltakere fra advokatfirmaer, innkjøpere, tilbydere og rådgivere. Nettverkets formål er å skape et forum på høyt praktisk nivå for dagsaktuelle problemstillinger. Det er fortsatt mulighet til å komme med i nettverket, og interesserte kan ta kontakte Kjell Øiestad, e-post: ko@juc.no, tlf.: 95 73 19 74.

Arkitektbedrifter: Stopp ny tilbudsprosedyre

Arkitektbedriftene i Norge ber Stortingets næringskomite stoppe ny tilbudsprosedyre for offentlige innkjøp. De vil beholde prosedyren for anbudskonkurranse og konkurranse med forhandling, slik den er i dag. Innføring av ny tilbudsprosedyre vil fullstendig sette til side prinsippet om forutberegnelighet, mener de.

Advarer mot nye prosedyreregler

I nye prosedyreregler gjøres forhandlinger mellom oppdragsgiver og leverandør gjøres til en valgfri del av alle konkurranser. Det innebærer at leverandør ved innlevering av tilbud ikke er vet om tilbudet vil være gjenstand for forhandling eller ikke. Dette er MEF (Maskinentreprenørenes forbund) negative til.

Sanner: Nyttig med eksterne konsulenter

– Jeg vil først understreke at bruk av eksterne konsulenter kan bidra positivt til utvikling, innovasjon og effektiv ressursbruk i staten. Det kan også være nyttig å bruke markedet for å anvende mer spesialisert kompetanse til å få løst ulike oppgaver på en god måte. Dette skriver kommunal– og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i et svar til Stortinget.

EU–evaluering av regler for forsvarskjøp

EU–kommisjonen er i gang med en åpen evaluering av direktiv 2009/81/EC som gjelder forsvars– og sikkerhetsanskaffelser, der åpenhet og innsyn sto sentralt. De nye konkurransereglene skulle fremstå som mer fleksible og skreddersydde for de spesielle behovene i disse sektorene.

Nødrop fra svensk rengjøringstilbyder

I de offentlige anskaffelsene av rengjøringstjenester er det mange ganger de useriøse som vinner. Dette gjør at seriøse selskap har sluttet å være med i konkurransene og at prisene dumpes. Vi kan ikke konkurrere med selskap som tilbyr 120 kroner timen, sier Emma Dehmer Unevik, adm. dir. i Stockholms Städsystem AB til Svenskt Näringsliv.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.