Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 22. marsAdvokatene (f.v.) Kristine Røed Brun, Beatrice Dankertsen Hennyng og Kristine Vigander er ansvarlige for gjennomføring av det populære sertifiseringskurset for offentlige innkjøp som ble etablert for ti år siden.

Skriv ut artikkelen

Helse Midt-Norge har gjort milliardkontrakt om felles løsning for pasientjournal, Legemiddelindustrien sier ja til miljøkrav i legemiddel-anbud og leverandører mener det er et konkurransefortrinn å være god på miljø. I Telemark raser bedrifter over at en arbeids- og inkluderingsbedrift har vunnet kontrakt, nye Lillestrøm har gjort sin første innovative anskaffelse, og i Danmark gjør en lovendring at oppdragsgivere får flere plikter. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Milliardkontrakt for ny pasientjournal

Helseplattformen og Epic Systems Corporation har inngått kontrakt om levering av en felles løsning for pasientjournal til hele helsetjenesten i Midt-Norge. Kontraktsverdien for anskaffelsen er på 1,2 milliarder kroner, og omfatter lisenser, tjenestekjøp og 10 års vedlikehold.

EFTA-domstolen om Høyesterett-spørsmål

I disse dager skal, etter planen, EFTA-domstolen igjen behandle den såkalte Fosen-saken. Spørsmålet fra Høyesterett er om håndhevelsesdirektivet krever at ethvert brudd på regelverket for offentlige anskaffelser i seg selv er nok til at det foreligger ansvarsgrunnlag for positiv kontraktsinteresse? Her kan du lese om sakens bakgrunn.

Ja til miljøkrav i legemiddel-anbud

Sykehusinnkjøp har offentliggjort at de for første gang stiller miljøkrav i legemiddelanskaffelser. – Vi imøtekommer selvsagt nyheten med åpne armer, sier leder for miljøgruppen i Legemiddelindustrien (LMI), Terje Kvale (MSD).

Populært kurs om innkjøp feirer 10 år

For 10 år siden etablerte derfor KS Advokatene og KS Innkjøpsforum (KSI) et sertifiseringskurs med opplæring i både fag og regelverk. Neste års kurs går av stabelen våren 2020. Påmeldingen har ikke åpnet, men det er mulig å sette seg på liste allerede nå slik at man blir kontaktet når påmeldingen åpner.

Konkurransefortrinn å være god på miljø

– Nå er det et konkurransefortrinn å være god på miljø, heter det fra Staples Solution Norway og Gustav Pedersen AS (Norengros). Selskapene vant hvert sitt anbud hos Kristiansand kommune. – Det en drivkraft når store og tunge offentlige institusjoner legger ut anbudskonkurranser med strenge miljøkrav, konstateres det.

Etiske møbler på det nye Nasjonalmuseet

To kontrakter sikrer etisk forsvarlige møbler til det nye Nasjonalmuseet. For første gang har dokumentasjon av etisk handel vært et kvalifikasjonskrav i et Statsbygg-prosjekt. Kontraktsverdien er rundt 15 mill. Rom for Flere vant anbudskonkurransen med de strengeste kravene noensinne til dokumentasjon av etisk handel i et Statsbygg-prosjekt.

Innkjøp som effektiv miljøpolitikk

Blant miljømålene til Oslo Universitetssykehus fra 2018 – 2020 er å bruke innkjøp som et aktivt virkemiddel for en effektiv miljøpolitikk. Det fremgår av «Spesialisthelsetjenestens rapport om samfunnsansvar 2018». Helse Vest skal på sin side utarbeide plan for ivaretakelse av samfunnsansvar i sin innkjøpsplan.

Innovativt i nye Lillestrøm

Den første innovative offentlige anskaffelsen i nye Lillestrøm kommune er i boks. Den gjelder oppvekstadministrative systemer, der valget falt på løsningen Vigilo. Planen er å ta løsningen i bruk allerede til skolestart 2019.

Bør legges i egen bunke

Bø kommune i Telemark valgte arbeid- og inkluderingsbedriften Idea Kompetanse til å levere brød til skoler og institusjoner. Vaskerigründer Anne-Lisa Forberg gir tidligere leverandør Gvarv Bakeri sin fulle støtte i den tapte kampen mot Idea Kompetanse. – Anbud fra en attføringsbedrift bør legges i en bunke for seg selv, skriver ta.no.

Framtidige forsvarsanskaffelser

Her finner du mer informasjon om forsvarssektorens planlagte materiellinvesteringer og anskaffelser for perioden 2019-2026. Dette er en plan som oppdateres årlig og er kjent hos forsvarsindustrien som “FAF 2019-2026”.

Mer klimasmarte innkjøp

Kommunene anskaffer varer og tjenester for mange milliarder og innkjøpene har stor påvirkning på miljøet, skriver Sveriges Kommuner och landsting (SKL). De gir nå råd om og eksempler på hvordan innkjøpene kan bli mer klimasmarte.

Flere plikter for oppdragsgivere

Folketinget har vedtatt endringer i den danske anskaffelsesloven. Endringene vil medføre oppdragsgivere nye plikter i forbindelse med anskaffelser: Alle deler av evalueringsmodellen skal beskrives i anbudsdokumentene, og de kvalitative kriteriene skal evalueres før evalueringen av prisen.

Sikre bærekraftige leveransekjeder

Upphandlingsmyndigheten i Sverige har lansert en modell for å gjøre det enklere å gjennomføre anskaffelser med vilkår som tar sikte på ansvarsfulle leveransekjeder. Globale leveransekjeder innebærer at produksjon av mange varer og tjenester ofte skjer gjennom lange leveransekjeder hos underleverandører i mange land.

Senker danske medisinpriser

Sundhedsministeriet- og Ældreministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen er blitt enige om to nye avtaler. Listeprisene på sykehusmedisin senkes gjennom avtalene med i alt 12,5% over fire år. Samtidig settes det et tak på prisene på medisin på apotekene.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.