Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22.september

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 22.septemberDen nye OPS-modellen til Statens vegvesen tar hensyn til en byggherre med god kunnskap om prosjektgjennomføring og de tekniske løsningene. Vegvesenet vil overføre denne kunnskapen, men uten at det skal være tvil om at den private OPS-aktøren er ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Statens vegvesen (Foto: Henriette Erken Busterud).

Skriv ut artikkelen

Renovasjoner mer enn laveste pris, ifølge Maskinentreprenørenes forbund (MEF). Kofa refser oppdragsgiver, Statens vegvesen og Buskerud fylkeskommune kjemper mot arbeidslivskrim. Vegvesenet har dessuten utviklet en helt ny OPS-modell, og Bedriftsforbundet ønsker seg et tilsyn for offentlige anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Oppgitt over bruken av søppel-konkurs

Adm. dir. i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er oppgitt over at konkursen i RenoNorden har blitt brukt til å utfordre bruken av private leverandører innen gjenvinningsbransjen på generell basis. Lier-Hansen er tydelig på at norske kommuner må vektlegge kvalitet, miljø og seriøsitet tyngre i anbudskonkurranser, og ikke bare pris.

Renovasjon langt mer enn laveste pris

Nordens største aktør innen husholdningsrenovasjon, RenoNorden, er konkurs. Det er resultatet av et ekstremt prispress fra kommunal side, sier MEFs fagsjef for avfall og gjenvinning, Sverre Huse-Fagerlie.

Kofa refser oppdragsgiver

Til tross for flere oppfordringer fra nemndas sekretariat, skriver Kofa i en sak, har innklagede ikke fremlagt tilbudet fra valgte leverandør som ble levert før tilbudsfristen 6. juni 2016. Nemnda finner derfor grunn til å kritisere innklagede for å ha unnlatt å bidra til sakens opplysning, og viser i den forbindelse til klagenemndsforskriften §§ 2 og 11.

15 innspill til info-sikkerhet

MedtekNorge lanserer 15 forslag til endringer som kan være nødvendige for å gjøre det mulig – på en effektiv måte – å bruke det private leverandørmarkedet i helse- og omsorgssektoren. De er Direktoratet for e-helse som inviterer medtek- og IKT-bransjen til å komme med synspunkter på informasjonssikkerhet ved bruk av private.

Trenger klarere anbudsregler

– Vi skulle gjerne hatt klarere anbudsregler slik at systemet blir mer likt for alle, sier regiondirektør Harald Tronstad i Kystverket til byggmesteren.as. Bakgrunnen er at et håndverkerfirma er begjært konkurs av litauiske håndverkere for ubetalt lønn. Bedriften har utført en rekke offentlige rehabiliteringsjobber.

Arbeidslivskrim (I): Skjerper kampen

Nå forsterker Statens vegvesen og Skatteetaten sin innsats mot kriminalitet og sosial dumping innen bygg og anlegg og drift og vedlikehold av veier.

Arbeidslivskrim (II): Buskerud til kamp

Buskerud fylkeskommune inngår samarbeid med Skatt sør for å forhindre kriminalitet i sine byggeprosjekter. Avtalen innebærer felles innsats mot arbeidslivskriminalitet knyttet til et utvalg av fylkeskommunens innkjøp. Dette er konkretisert til anskaffelser innen renhold, samt rehabilitering og påbygg av Ringerike videregående skole.

Vurderer BVP til hasteprosjekt

Etter snøskred har Statsbygg fått i oppdrag å bygge rundt 100 boenheter på Svalbard så snart som mulig i et rassikkert område. På denne bakgrunn ønsker Statsbygg å invitere bransjen til en leverandørkonferanse 27. september hvor formålet er å få innspill til om prosjektet kan egne seg å gjennomføre etter Best Value Procurement- metodikk.

Nybrottsarbeid for OPS-kontrakter

Statens vegvesen utvikler en helt ny modell for offentlig-privat samarbeid (OPS).  – Jeg er stolt av hva vi får til, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet til vegnett.no. – Det siste året har vi jobbet med å lage en OPS-modell som er tilpasset våre betingelser. Dette er nybrottsarbeid innenfor denne kontraktsformen.

Ja til anskaffelses-tilsyn

Et statlig tilsyn for offentlige anskaffelser vil gagne både staten som innkjøper og leverandørene, mener Bedriftsforbundet. For en liten bedrift er veien gjennom Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) eller domstolene så ressurskrevende at det i seg selv er et stort hinder.

Finland forsvarer Nordens ære

I årets utgave av Procura+-prisene for bærekraftige og innovative anskaffelser er to nordiske deltakere nådd til finalen, begge finske. Den ene er Lahti og Hyvinkää kommune. For Lahtis vedkommende dreier det seg om å gjøre asfalt av takpapp-rester, for Hyvinkää en svanemerket førskole.

Anskaffelser i svensk 2018-budsjett

Forbedret statistikk, økning i antallet tilbydere pr. anbud og økte ressurser til Upphandlingsmyndigheten. Det er noen av nyhetene på anskaffelsesområdet i den svenske regjeringens forslag til 2018-budsjett, skriver inkopsradet.se. Samtidig skal det legges vekt på innovative løsninger, miljøhensyn og sosiale hensyn.

Anskaffelser i industriell EU-strategi

I forbindelse med “State of the Union”-talen nylig la EU fram en strategi for industriell politikk. Her heter det bl.a. at det i høst skal tas et initiativ for å forbedre hvordan offentlige anskaffelser fungerer i EU. Inkludert er en frivillig mekanisme som skal sørge for klarhet og veiledning for myndigheter som planlegger store infrastruktur-prosjekter.

Kvinner mest positive til miljøkrav

Blant kvinnene svarte 84,6% ja på spørsmålet om de mener at kommunen skal stille spesielle miljøkrav ved anskaffelser av varer og tjenester. Blant mennene var svarprosenten 79,3%. Det viser resultatet av en Sifo-undersøkelse i Sverige på oppdrag av Visma. 12% av mennene og 5,1% av kvinnene svarte nei, ifølge inkopsradet.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22.september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.