Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23. april

Anbud365: Offentlige anskaffelserr Stort og smått 23. aprilBruk innkjøpsmakt der det er hensiktsmessig for å fremme innovasjon i bransjen, heter det i en SINTEF-rapport om digital samhandling og datadeling i bygg og anlegg. På bildet Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF.

Skriv ut artikkelen

Tap i hundremillioners-klassen om taxfree-kontrakt sies opp før tiden, på Sør- og Vestlandet lages det nettverk for innovasjon i anskaffelser, og i Bodø lages det innovativt samarbeid for å fremme konkurransedyktig, grønn anleggsbransje gjennom anbud. I Trondheim jubler har kommunal anskaffelse gitt arbeidsplasser, og Vestland fylkeskommune har inngått samarbeid med Skatteetaten i kampen mot useriøse. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor, og husk: Til uken er det gratis Grette/Anbud365-webinar om kravspesifikasjoner – verd å melde seg på!

Nytt, gratis Anbud365-webinar 28. april!

Onsdag 28. april inviterer Anbud365 i samarbeid med Advokatfirmaet Grette AS til gratis webinar om de rettslige rammene for kravspesifikasjoner. Her vanker det ikke minst tips og gode råd for både innkjøpere og leverandører. Det vil bli gjort opptak. Meld deg på slik at du mottar en link – denne linken kan du benytte til å se opptaket senere.

… og har du meldt deg på Anbud365-dagen 3. juni?

Nå er det early bird-tid med 50% avslag på ordinær påmeldingspris til Anbud365-dagen 3. juni. Sjekk program og meld deg på her.

Nettverk for innovasjon i anskaffelser

Statlige og kommunale virksomheter i fylkene Vestland, Rogaland og Agder inviteres til deltakelse i et nytt nettverk for innovasjon i anskaffelser til høsten. Tilbudet er et resultat av regionalt samarbeid med KS.

Dyrt å si opp taxfree-kontrakt før tiden

Avinor anslår at et opphør av dagens taxfree-kontrakt før ordinær tid vil gi et tap på mellom 300 – 500 mill. kroner, slo samferdselsminister Knut Arild areide ast i et sHareide fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Innkjøpsmakt for åpne standarder

Viktig at de tunge aktørene i offentlig sektor (for eksempel Statsbygg og OsloBygg) bruker sin innkjøpsmakt for å drive frem en utvikling basert på åpne standarder. Bruk innkjøpsmakt der det er hensiktsmessig for å fremme innovasjon i bransjen, heter det i en SINTEF-rapport om digital samhandling og datadeling i bygg og anlegg

Flyplass og grønn anleggsbransje

Bodø skal få ny flyplass. I den anledning har kommunen, Avinor, Statens vegvesen og Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) startet et samarbeid der målet er en konkurransedyktig grønn anleggsbransje gjennom anbud/prosjekt i regionen. De går derfor nå ut og inviterer anleggsbransjen til dialog, melder an.no.

Sikre bruk av norskeide fartøy gjennom innkjøp

Kystrederiene mener at staten, fylkene og kommunene må gå i front og gjennom offentlig innkjøp sikre utnyttelse av norskeide fartøyer og sjøtransportens fordeler.

Trengs mer kunnskap om handlingsrommet

Maritimt Forum mener vi trenger mer og bredere kunnskap om handlingsrommet i offentlige anbudsprosesser. Det er viktig at aktivitetsfremmede tiltak og oppdrag bidrar til norske arbeidsplasser og verdiskaping i Norge, heter det.

Positive til krav om miljøsertifisering

Lokalt næringsliv generelt har økt fokus på miljø. Det er et uttrykk for ønsket om å bidra i det grønne skiftet, men også fordi dette i realiteten handler om bedriftsøkonomisk lønnsomhet. Næringslivet responderer positivt på at stat og kommuner stiller krav om miljøsertifisering ved anbudsrunder, heter det fra Næringshagen i Orkdalsregionen.

Dyrt å kjøpe innlandsferge i utlandet

El-fergen Elrond, som skal settes i drift på Randsfjorden blir 18 mill dyrere fordi den ikke kan seile fra havet til innsjøen og blir dermed pålagt moms, melder VG. Elrond blir bygget i Rotterdam etter gjennomført anbudskonkurranse i hele EØS-området. Ferjer til norske riksveier som bygges i utlandet og seiler hjem for egen maskin, får ikke moms.

Kommunale anskaffelser gir arbeidsplasser

Netcompany, selskapet som står bak løsningen Digi-barnevern og Smittestopp-appen, etablerer seg i Trondheim. For Trondheim kommune er det gledelig å se at kommunale anskaffelser kan være med å utløse og tilrettelegge for både arbeidsplasser og verdiskaping til byen, sier direktør Kristian Dahlberg Hauge i kommunen.

Vestland: Samarbeid om kamp mot useriøse

– Som offentlig innkjøper har fylkeskommunen et stort ansvar og anledning til å ta valg som påvirker leverandørene i positiv retning, sier fylkesrådmann Rune Haugsdal i Vestland fylkeskommune, som har inngått samarbeid med Skatteetaten om å bekjempe useriøse.

Økt anbudsutsetting, legger ned

Ressurs Tromsø AS (tidligere Tromsprodukt) velger å avvikle driften av sin bedrift Hel Ved, som har stått for produksjon og salg av ved. Ledelsen peker på endringer i rammebetingelsene, og spesielt økt grad av anbudsutsetting, som delvis begrunnelse, skriver itromso.no.

Kommune med kritikkverdige anbudsforhold

I en revisjonsrapport får Bykle kommune kritikk for brudd på anskaffelsesreglene. Bruddene karakteriseres som «kritikkverdige forhold”, og gjelder kjøp av konsulenttjenester og en arbeidsmiljøundersøkelse, skriver Setesdølen. Det er foretatt en ulovlig direkteanskaffelse og kjøp uten anbudsrunde.

Økonomisk krise, konkurranse avlyst

To selskaper som deltok i en avlyst anbudskonkurranse om ny svømmehall, krever erstatning av Tønsberg kommune. Prosessen skulle settes på vent i forbindelse med   økonomisk krise i de berørte kommunene, skriver Tønsbergs Blad.

I verdenstoppen i statlig, økologisk matkjøp

Ifølge Landbruksdirektoratet skyldes Sveriges høye produksjon og forbruk av økologiske produkter, store offentlige innkjøp. Sverige er faktisk på topp i verden når det gjelder statlige innkjøp av økologisk mat. Nær 40% av maten staten handler inn er økologisk. Og frem til 2030 skal andelen økologiske innkjøp i svensk offentlig sektor økes til 60%.

Anskaffelse gav boliger til lav pris

Sveriges Allmännytta tilbyr sine medlemmer å få bygget standardiserte boliger til lave priser. Organisasjonen gjorde en anskaffelse som resulterte i en rammeavtale om såkalte Kombohus. Sveriges Allmännytta er bransje- og interesseorganisasjon for over 300 allmennyttige kommunale og private boligforetak i Sverige.

Britisk uro over kommende kontraktutløp

I en rapport fra en fremtredende komite i det britiske parlamentet advares det mot faren for mangelfull forberedelse i forbindelse med at en rekke såkalte «private finance initiative (PFI)» nå løper ut. Over 200 slike kontrakter nærmer seg utløp, og det er frykt for kan føre til uro og at dårlig avviklingsstyring kan koste samfunnet store summer.

Bruk av innkjøpsrådgivning ned

Bruken av innkjøpstjenester fra danske Kammeradvokaten viser nedadgående tendens. Det gjelder spesielt innenfor innkjøpsrådgivning, der det er registrert et fall på 40% i perioden 2018-2020. For rådgivning når det gjelder kontrakter, er reduksjonen i samme perioden 24%. Kammeradvokaten er den danske stats faste advokat.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.